پایگاه خبری آکسیوس در گزارشی به نقل از سه منبع آگاه نوشت که جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ و مشاور سابق او، و همسرش، ایوانکا ترامپ، روز چهارشنبه هفته گذشته یک جلسه خصوصی در نیویورک ترتیب داده و نخستوزیر قطر را به همراه گروهی از تجار و میلیاردرهای یهودی دور هم جمع کردند.
آکسیوس به نقل از یکی از حاضران در این نشست نوشت که شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر، در دیدار با تجار یهودی، درباره تلاشهای کشورش برای آزادی گروگانها در غزه صحبت کرد و به چندین سوال در مورد رابطه قطر با حماس پاسخ داد.
این دیدار در شرایطی انجام شد که قطر یک بازیگر کلیدی در میانجیگری مذاکرات بین اسرائیل و حماس در طول جنگ کنونی میان آنها بوده است. از سوی دیگر، این کشور تحت فشار و نظارت فزایندهای از طرف اعضای کنگره آمریکا و سازمانهای یهودی بر سر رابطه با حماس قرار گرفته است.
ایالات متحده آمریکا و دولت اسرائیل ضمن ابراز قدردانی از نقش قطر در میانجیگری توافق برای آزادی بیش از یکصد گروگان تاکنون، نشان میدهند که پس از پایان جنگ، قطر را در مورد این موضوع تحت فشار قرار خواهند داد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، قطر تلاشهای لابیگری خود را در واشینگتن افزایش میدهد، زیرا نگران این است که حمله حماس به اسرائیل از غزه - منطقهای که قطر به حمایت از آن کمک کرده است - به جایگاه این کشور نزد ایالات متحده و بهویژه در کنگره آسیب برساند.
بنا بر نوشته آکسیوس، یکی از حاضران در نشست روز چهارشنبه گفت که شیخ محمد اظهار کرده است روابط نزدیک قطر با حماس و میزبانی از این گروه در دوحه در سال ۲۰۰۶ با حمایت دولت بوش آغاز شد. او افزود که دولت اوباما و ترامپ نیز قطر را تشویق کردند که کانال ارتباطی با حماس را باز بگذارد تا بتواند بر وضعیت غزه نظارت داشته باشد و آن را هدایت کند.
به گفته فردی که در این نشست شرکت کرده بود، نخستوزیر قطر به این گروه گفت میلیاردها دلاری که کشورش طی پنج سال گذشته برای کمک در پرداخت هزینههای حقوق، سوخت و کمک به مردم فقیر غزه منتقل کرده، با هماهنگی دولت اسرائیل بوده است.
یکی از شرکتکنندگان در این جلسه گفت که حاضران در این نشست از تمایل نخستوزیر قطر برای پاسخ به سوالات سخت تحت تاثیر قرار گرفتند.
به گفته یکی دیگر از حاضران، «بعضی مواقع گفتوگو چالشبرانگیز بود». او تاکید کرد که برخی از رهبران تجاری یهودی هنوز در مورد اینکه قطر در مورد حماس پس از جنگ چه خواهد کرد و آیا روابطش با حماس تغییر خواهد یافت یا نه، ابهامهایی دارند.
جرد کوشنر و شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی در دوران دولت ترامپ، زمانی که مذاکرات برای پایان دادن به شکاف بین قطر و سایر کشورهای عرب خلیج فارس را رهبری کردند، به هم نزدیک شدند.
کوشنر، مشاور عالی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا و از معماران «پیمان ابراهیم» بود؛ پیمانی که خودش آن را نمونه نادری از تلاش سیاست خارجی توصیف کرده که با اجماع دوحزبی به دست آمد.
پیمان ابراهیم برای عادیسازی روابط امارات متحده عربی و اسرائیل ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۰ در واشینگتن امضا شد. به این ترتیب، امارات متحده عربی نخستین کشوری شد که پس از مصر در سال ۱۹۷۹ و اردن در سال ۱۹۹۴ با اسرائیل رابطه رسمی برقرار کرد.
بحرین هم در همان روز این پیمان را امضا کرد و پس از آن سودان و مراکش در جهت عادیسازی روابط با اسرائیل گام برداشتند؛ پیشرفتی که با تلاش دولت ترامپ و شخص جرد کوشنر به دست آمد و دریچه همکاری گسترده اقتصادی، از جمله سرمایهگذاریهای رسمی را باز کرد. با این حال، قطر که با ایران و حماس ارتباط دارد، عادیسازی روابط با اسرائیل قبل از بهرسمیت شناخت فلسطین بهعنوان یک کشور مستقل را رد کرده است.
اهمیت پیمان ابراهیم تا آنجا بود که سال گذشته یک نماینده جمهوریخواه کنگره با اشاره به نقش جرد کوشنر در پیشرفت عمده روابط سیاسی میان اسرائیل و کشورهای عربی، او را یک بار دیگر برای جایزه صلح نوبل نامزد کرد. کوشنر سال پیش از آن هم برای همین منظور نامزد شده بود، اما به فهرست نهایی راه نیافت.
جرد کوشنر در دولت ترامپ طرحی نیز برای پایان دادن به بیش از ۷۰ سال منازعه فلسطین-اسرائیل ارائه کرد. او در بخشی از کتاب خود به نام «گسست تاریخ» به این طرح صلح میپردازد و توضیح میدهد که چگونه سعی کرد هر دو طرف را به پذیرش آن متقاعد کند، اما با مخالفت مواجه شد.
پس از پایان دوران ریاستجمهوری ترامپ در کاخ سفید، کوشنر یک صندوق خصوصی تاسیس کرد که برای سرمایهگذاری در منطقه خلیج فارس پول جمعآوری میکرد و به توسعه روابطش با کشورهای عربی ادامه داد. بر اساس گزارش نیویورک تایمز، یک شرکت قطری حدود ۲۰۰ میلیون دلار در صندوق کوشنر سرمایهگذاری کرده است.