میراث هنری ملک سعود روی فرش قرمز دریای سرخ

طراح سعودی با الهام گرفتن از پوشش سنتی منطقه نجد که به باور ساکنان زادگاه لیلی و مجنون است، لباسی نمادین دوخت

مها الحملی، راننده مسابقات اتومبیل‌رانی سعودی در جشنواره فیلم دریای سرخ ، یک لباس نمادین از  خانه مد تیما عابد به تن کرد-AFP

دختر جسور سعودی که یکی از اولین رانندگان حرفه‌ای مسابقات رالی در عربستان سعودی است، در یکی از نمادین‌ترین لباس‌های سنتی این کشور روی فرش قرمز جشنواره فیلم دریای سرخ رفت.

مها الحملی، راننده مسابقات اتومبیل‌رانی که یکی از طرفداران لباس‌های فاخر عربی است، برای شرکت در سومین دوره این جشنواره، یک اثر مشهور را که خانه مد تیما عابد بازآفرینی کرده است، به تن کرد.

از این لباس اولین بار در اکسپو ۲۰۲۰ دبی رونمایی شد. پیش از این هم روی جلد مجله ووگ عربی (نسخه عربستان سعودی) بر تن یک ورزشکار خودنمایی کرده بود و يارا الحقبانی که او را اولین تنیس‌باز زن حرفه‌ای عربستان سعودی معرفی می‌کنند، این جلوه‌ درخشان از هنر دست زنان سعودی را روی جلد ووگ برد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

داستان «کرته» یا «سفره سعود» که نقش اصلی این لباس است، از دربار ملک سعود آغاز شد. تیما عابد با الهام گرفتن از روایت هزارویک‌ شبی این لباس نجدی که از دید عرب‌های منطقه زادگاه لیلی و مجنون است، لباسی دوخت که نسخه فرش‌قرمزی از یک لباس سنتی سعودی است.

سعود بن عبدالعزیز آل سعود، دومین پادشاه عربستان سعودی که از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۴ زمامدار این کشور بود، از هنرمندان هندی خواست طرحی ویژه با نماد عربستان سعودی، دو شمشیر و درخت نخل، برای او آماده کنند. این طرح آن‌قدر مشهور شد که مردم در سراسر پادشاهی سعودی آن را روی لباس‌هایشان نقش زدند.

سفره سعود پارچه‌ای از ابریشم است که با زری هندی تزیین شده است و به آن سفره یا با گویش هنری و ترکی «سوفرا» گفته می‌شود و نامش از میز کوچک پایه کوتاه گرد با حصیرهای مدور بافته‌شده از برگ خرما آمده است که روی آن غذا می‌خوردند.

در نمونه‌های قدیمی این نقش گلدوزی و پارچه‌بافی شمشیر و درخت نخل، نشان‌ پادشاهی عربستان سعودی، وجود نداشت. در موزه‌های کشورهای عربی نسخه‌هایی از لباس‌های فاخر با ابریشم زربفت از این طرح موجود است.

زمانی که تیما عابد همراه دو طراح زن سعودی دیگر به اکسپو دبی دعوت شدند تا نماینده هنر خوش‌پوشی کشورشان باشند، او این طرح را به یکی از لباس‌های برتر این نمایشگاه تبدیل کرد.

در کتاب «مدهای سنتی عربستان سعودی، منطقه مرکزی» که با حمایت همسر ولیعهد عربستان سعودی، امیره ساره بنت مشهور و مجله مد سیدتی منتشر شد، دکتر لیلا البسام، نویسنده کتاب، درباره پیدایش و بالیدن این نقش می‌گوید: «این طرح روی پارچه هندی دوخته‌ شد زیرا ملک سعود بن عبدالعزیز آل سعود در سفر به هندوستان درخواست طرح این پارچه با نماد دو شمشیر و نخل را ارائه کرد... زن (خیاط) این پارچه را می‌گرفت و آن را به شکل یک الگوی لباس می‌دوخت که به آن کرته می‌گفتند. »

 کرته در کنار «تور» ، «مسرح» ، «دامر» و « الدقله» ارکان اصلی ظاهر سنتی و پوشش محلی منطقه نجدند.

فلات نجد بین ۷۰۰ تا یک هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در مرکز شبه‌جزیره عربستان واقع است. بنا بر باورهای محلی و برخی ادبا، قیس بن ملوح عامری یا همان مجنون و معشوقش، لیلی، از قبیله عامر نجد بودند.

بیشتر از مُد و زیبایی