پرده نقره‌ای و فرش قرمز؛ ترکیب مد و سینما در عربستان سعودی

اوج همکاری مد و سینما را در مراسم فرش قرمز می‌بینیم؛ جایی که شهرت، هنر و زیبایی به هم می‌رسند

بازگران زن لباس هایی از طراحان سعودی را بر تن دارند-Ammar ABD RABBO / independent persian/ AFP

ارتباط بین مد و سینما به ‌اندازه تاریخ سینما قدمت دارد. تصاویر روی پرده نقره‌ای، به مردم نشان داد که دیگران چه می‌پوشند. مد و سینما اغلب اوقات دست‌به‌دست هم داده‌اند تا فرهنگ‌عامه را شکل دهند و ارزش‌ها و چالش‌های معاصر را منعکس کنند.

عربستان سعودی امسال سومین دوره از جشنواره فیلم رو‌به‌رشد خود را برگزار کرد و با بالیدن سینما و آمدن ستاره‌های بین‌المللی به «جشنواره فیلم دریای سرخ»، نهال نوپای تجارت مد در این کشور که بر بستر دهه‌ها خیاطی فاخر بنا شده است، نیز جان می‌گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کمیسیون مد عربستان سعودی امسال نخستین هفته مد ریاض را برگزار کرد. محمد آشی، طراح برجسته سعودی، این رویداد منحصربه‌فرد را افتتاح کرد. در طول این رویداد، بیش از ۱۶ نمایش مد روی صحنه رفت که تلفیقی بود از کارهای طراحان سعودی مقیم خارج از کشور، مانند محمد آشی که ۱۵ سال در پاریس و در صحنه مد بین‌المللی فعالیت دارد، و طراحان پرسابقه داخلی مانند عدنان اکبر که خیاط‌خانه فاخر خود را در ۱۹۷۰ بنا کرد و امروز از خانه‌های مد فاخر برتر منطقه است. در کنار این نام‌های بزرگ، طراحان جوانی هم حضور دارند که به همت کمیسیون مد عربستان سعودی در برنامه «۱۰۰ نشان تجاری»، می‌کوشند برای کالاهای مربوط به مد و خوش‌پوشی در منطقه بازاریابی و بازارسازی کنند.

سینما نیز به مثابه یکی از بازارهای هدف در این صنعت، به مد سعودی خوش‌آمد می‌گوید.

یکی از مشخص‌ترین نقاط تلاقی بین مد و سینما، طراحی لباس است. طراحان لباس نقش حیاتی در زنده کردن شخصیت‌ها بر پرده یا صفحه ‌نمایش دارند، و با خلق لباس‌های شخصیت‌های روایت‌ها، دوره‌های زمانی و فرهنگی کشوری را به مخاطبان می‌شناسانند و منتقل می‌کنند. لباس‌های مشهور برخی فیلم‌ها، مانند لباس سیاه و ظریف آدری هپبورن در «صبحانه در تیفانی» یا لباس‌های فاخر شخصیت‌ها در «ماری آنتوانت»، تاثیر بزرگی بر روند مد داشته‌اند.

خانه‌های مد اغلب با سازندگان فیلم‌ها و استودیوهای سینمایی همکاری می‌کنند، اما اوج این کار مشترک را در مراسم فرش قرمز افتتاحیه فیلم‌ها یا جشنواره‌های فیلم می‌بینیم؛ جایی که شهرت، هنر و زیبایی به هم می‌رسند.

رقم هزینه‌ واردات محصولات مد در صنعت مد عربستان سعودی در ۲۰۲۱، بالغ بر ۷.۳ میلیارد دلار ثبت شده است که نمایانگر اثر مثبت اقتصادی افزایش توانمندی‌های محلی در حوزه مد است.

گزارش «وضعیت مد در پادشاهی عربستان سعودی، ۲۰۲۳»، ظرفیت رشد عظیم صنعت مد عربستان سعودی و توسعه سریع و همسویی راهبردی آن با چشم‌انداز بلندمدت این کشور، نیز این موضوع را نشان می‌دهد.

پیش‌بینی‌شده است که با توسعه و رشد این عرصه، صنعت مد نقش مهمی در تحقق اهداف بلندمدت کشور تا ۲۰۳۰ ایفا کند و افزون بر ارتقای میراث فرهنگی خاص عربستان سعودی، این کشور را به مثابه بازیگری جهانی در عرصه مد معرفی کند. روند مشابهی نیز برای صنعت سینمای عربستان پیش‌بینی می‌شود.

سهم تولید ناخالص داخلی این صنعت در عربستان سعودی، در ۲۰۲۲  به ۱.۴ درصد، بالغ بر ۱۲.۵ میلیارد دلار، رسید. این بخش همچنین فرصت‌های شغلی برای ۲۳۰ هزار نفر فراهم کرد که معادل ۱.۸ درصد از کل نیروی کار عربستان سعودی است.

بر اساس این گزارش، ارزش این صنعت که از ۲۴.۶ میلیارد دلار در ۲۰۲۱ به ۴۶.۹ میلیارد دلار در ۲۰۲۲ افزایش یافته است، بیش‌ازپیش نشان‌دهنده این رشد شایان توجه است.

افزون بر این، تعهد عربستان سعودی به تنوع جنسیتی مشهود است؛ چنانکه ۵۲ درصد از نیروی کار صنعت مد را زنان تشکیل می‌دهند. همچنین، در ۶۶ درصد از مشاغل مد در داخل کشور، اتباع سعودی شاغل‌اند که نشان‌دهنده تعهد به توسعه استعدادهای محلی و توانمندسازی اقتصادی است.

سومین «جشنواره فیلم دریای سرخ» مملو از لحظاتی بود که تا چند سال پیش، برای بسیاری از طراحان سعودی آرزویی دست‌نیافتنی به نظر می‌رسید. پس از اینکه ستاره‌های بین‌المللی بسیاری لباس‌های طراحان بنام سعودی را در سطح بالاترین رویدادهای فرهنگی هنری به تن کردند، اینک دیدن اینکه این بار حاصل کار هنرمندان سعودی روی فرش قرمزی می‌درخشد که در جده پهن ‌شده بود، نیروی تازه‌ای به خانه‌های مد این کشور می‌دهد و ما را امیدوار می‌کند که در فصل بعدی هفته مد ریاض، شاهد مجموعه‌های بیشتر و گسترده‌تر باشیم.

بیشتر از مُد و زیبایی