ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد در افغانستان، در نشستی با عنوان «پاسخگویی به جنایتهای ارتکابی در افغانستان: فراتر از دیوان کیفری بینالمللی» بر ضرورت پاسخگویی به جنایتهای جنگی، جنایت علیه بشریت، نقض حقوقبشر و پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات تاکید کرد.
این نشست با حضور چهار کارشناس حقوق بشری برگزار شده بود و بنت بهطور مجازی در این نشست شرکت کرد.
ریچارد بنت گفت: « باید به حقوق بشر و مهمتر از آن فراهم کردن زمینه برای صلح و امنیت پایدار در افغانستان توجه داشته باشیم و موارد نقض حقوقبشر باید مستندسازی شود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد تاکید کرد که تیمهای کاری او در راستای جمعآوری اطلاعات درباره نقض حقوقبشر، خشونت و جنایتهای جنگی در افغانستان کار میکنند.
او گفت: «تیم من برای مستندسازی و حفظ اطلاعات در افغانستان فعالیت میکند و بر تعهدات حقوقبشر برخاسته از معاهدات بینالمللی، آغاز بررسی فوری، مستقل و بیطرفانه قطعنامهها و کشاندن عاملان جنایت جنگی، ناقضان حقوقبشر و قانون بینالمللی به دادگستریها تاکید دارد.»
ریچارد بنت از مورد پیگرد قرار نگرفتن برخی از موارد نقض حقوقبشر در افغانستان ابراز نگرانی کرد.
او گفت: «من احساس راحتی نمیکنم که بگویم برخی ازموارد حقوق بشری که اخیرا نقض شده بودند، شانس رسیدگی عادلانه را داشتند و پروندههای قبلی شانس یکسانی برای اجرای عدالت کیفری ندارند.»
بنت گفت شاید نقض حقوقبشر پس از اوت ۲۰۲۱ در افغانستان تشدید شده باشد، اما اعمال خشونت طالبان و شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در افغانستان محدود نشده است.
در دوران حکومت طالبان، داعش علاوه بر حمله به برخی از مقامها و نیروهای طالبان، مسئولیت حملههای خونین علیه غیرنظامیان بهویژه هزارهها را بر عهده گرفته است. هر چند طالبان مدعی تامین امنیت سرتاسری در افغانستاناند، اما هرازچند گاهی انفجار و حملات انتحاری در این کشور رخ میدهد.
ریچارد بنت با اشاره به محرومیت زنان از حق کار و آموزش در افغانستان گفت این امکان وجود دارد که پروندهای برای رسیدگی به این موضوعات در دادگاههای بینالمللی گشوده شود.
او تصریح کرد که زنان و دختران افغان باید به حق آموزش و کار دسترسی داشته باشند و نباید در انزوا زندگی کنند.
طالبان در اوت ۲۰۲۱ توانستند نظام جمهوری مورد حمایت کشورهای غربی را در افغانستان سرنگون کنند و از آن زمان به اینسو، جمعآوری اطلاعات درباره جنایتهای جنگی و نقض حقوقبشر در این کشور دشوار شده است.
رژیم طالبان مخالف شدید فعالیت نهادهای ناظر بر حقوق بشر در افغانستان است و کمیسیون حقوق بشر این کشور را نیز منحل کرده است.
گزارشهایی از جنگجویان طالبان وجود دارد که فرمان عفو عمومی ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، را نادیده گرفتهاند و به انتقامجویی، شکنجه، بازداشت و کشتار نظامیان حکومت پیشین افغانستان اقدام کردهاند.
افغانستان حدود نیمقرن است که درگیر جنگ و نابسامانیهای سیاسی شده است و در طول این مدت موارد متعددی از جنایتهای جنگی و نقض حقوقبشر علیه شهروندان رخ داده، اما در بیشتر موارد به این جنایتها رسیدگی نشده است.