شرکتکنندگان در سیوهفتمین «نشست افغانستان» آکادمی انجیلی در ناحیه «ویلیگست»، با انتقاد از سیاست تعامل کشورهای دنیا با طالبان، خواستار تغییر این رویکرد شدند.
«نشست افغانستان» آکادمی انجیلی که سالانه در آلمان برگزار میشود، امسال قرار بود با شعار «واقعیتها را جدی بگیرید، مسئولیتپذیر باشید و ارتباطات را تقویت کنید» و با حضور نمایندگانی از رژیم طالبان، در شهر شورته ایالت نورد راین وستفالن آلمان برگزار شود. پس از انتقادهای اخیر به حضور یک مقام طالبان در شهر کلن آلمان، آکادمی انجیلی ویلیگست برای لغو سفر نمایندگان طالبان برای شرکت در کنفرانس دوروزه «نشست افغانستان» تحتفشار قرار گرفت و مجبور شد دعوت از آنها را ملغی کند.
با این حال، انتقادها و فشارهای زیاد فعالان حقوق بشر و بخشهایی از دولت آلمان، از جمله وزارت کشور و وزارت خارجه، سبب شد که نهتنها ترکیب مهمانان این نشست تغییر یابد، بلکه نحوه برگزاری آن نیز به صورت مجازی و در یک روز خلاصه شود.
کریستف زوپل، وزیر خارجه پیشین آلمان و حامی این کنفرانس، گفت که سیاست خارجی کنونی آلمان با «اخلاقگرایی اوتیستیک» مشخص میشود که کمک چندانی به مقابله با طالبان اسلامی رادیکال در افغانستان و همکاری با مردم آن کشور نمیکند.
زوپل با اشاره به سیاست مذاکرات اگون باهر، سیاستمدار آلمانی، در اوایل دهه ۱۹۷۰، تاکید کرد که اگر خواستار دستاوردهایی در زمینه احترام به زنان و دختران افغان و حقوق بشر در افغانستان باشیم، امروز نیز باید رویکرد مشابهی در پیش گرفته شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد بلال المقددی، از کارشناسان تبعیدی افغان، در سخنان خود در «نشست افغانستان» با انتقاد از سیاست خارجی آلمان، تاکید کرد که «سیاست خارجی فمینیستی انالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، به زنان افغان نمیرسد.»
شماری از سخنرانان این نشست نیز تاکید دارند که پیش از تسلط طالبان بر افغانستان، شماری از اعضای این گروه بدون اینکه غرب متوجه باشد، در بدنه نظام حکومت پیشین در مسندهای مختلف کار میکردند.
النور زینو، رئیس برنامه منطقهای جنوب غرب آسیا در بنیاد کنراد آدناور، تاکید کرد که اعضای ارشد طالبان در مورد آموزش دختران و چگونگی برنامه آموزشی اختلافنظر دارند و برخی از آنان با فرمان رهبرشان مبنی بر منع آموزش دختران موافق نیستند.
او گفت: «همین اختلافها و نظرهای مثبت در مورد آموزش دختران در میان مقامهای طالبان، راه را برای گفتوگو میان افغانها باز میکند. بین طالبان میانهرو و رادیکال بر سر سیاست آموزشی اختلاف وجود دارد. غرب متوجه نبود که حتی قبل از خروج عجولانه نیروهای غربی [از افغانستان]، بسیاری از حامیان طالبان در مسندهایی در دولت [پیشین] کار میکردند.»
کنفرانس سالانه «نشست افغانستان» را کلیسا و آکادمی انجیلی ایالت نورد راین وستفالن آلمان، از ۱۹۸۴ در این کشور برگزار میکند.
این نشست با حمایت سیاسی حزب سوسیال دموکرات آلمان برگزار میشود و نماینده این حزب پیشتر در برابر انتقادها از دعوت از نمایندگان گروه طالبان به این نشست، از این تصمیم دفاع کرده و حضور نمایندگان گروهی را که بر افغانستان حکومت میکنند، در این کنفرانس الزامی دانسته بود.
کریستف زوپل، وزیر خارجه سابق آلمان از حزب سوسیال دموکرات و از حامیان اصلی برگزاری این نشست، گفته بود: «اگر میخواهیم در مورد افغانستان و چالشهای آن گفتوگو کنیم، حضور نمایندگان رژیم طالبان در این نشست ضروری است.»
او تاکید کرده بود: «برای پیشبرد هرگونه تغییر در افغانستان، فقط یک راه وجود دارد؛ گفتوگو میان افغانها. اما از آنجا که اینک این امر در افغانستان ناممکن است، باید آنها (نمایندگان طالبان) را به آلمان دعوت کنیم.»
پس از انتقادهای تند به حضور و سخنرانی یک مقام #طالبان در شهر کلن، دولت #آلمان سفر آتی نمایندگان رژیم طالبان به این کشور را که قرار بود در ماه دسامبر به منظور شرکت در نشستی با موضوع #افغانستان انجام شود، لغو کرد.
✍️علیشیر شهیر @ashershahir https://t.co/HBL2aIxgMt pic.twitter.com/Pt0IsboseQ
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) November 26, 2023
با این حال، پس از سفر و سخنرانی عبدالباری عمر، مسئول اداره ملی غذا و داروی رژیم طالبان، در شهر کلن آلمان که با انتقادهای شدیدی، از جمله واکنش وزارت خارجه و وزارت کشور آلمان، روبهرو شد، آکادمی ویلیگست تحت فشارهای موجود، مجبور شد دعوت از نمایندگان رژیم طالبان را به «نشست افغانستان» لغو کند.
عبدالباری عمر که برای شرکت در نشست سازمان بهداشت جهانی به هلند دعوت شده بود، با استفاده از ویزای شنگن به آلمان رفت و در جمع شهروندان افغانستان در شهر کلن سخنرانی کرد.
در واکنش به سفر این مقام طالبان به آلمان، نانسی فیزر، وزیر کشور آلمان، گفت که مقامهای طالبان در این کشور جایی ندارند و هیچ کس اجازه ندارد تریبون در اختیار گروههای افراطی قرار دهد. او در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «طالبان مسئول تخطیهای شدید حقوق بشریاند. ما مهاجران افغان زیادی را از سرکوب طالبان حفاظت میکنیم.»
او در ادامه اطمینان داد که نهادهای مسئول در وزارت کشور آلمان این موضوع را بادقت بررسی میکنند.