دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با انتشار گزارشی اعلام کرد که طالبان با وضع محدویتهای سختگیرانه، بر زندگی زنان افغان تاثیری بهشدت منفی گذاشتهاند و تنها ۱۱ درصد از زنان این کشور گفتهاند که در تصمیمگیرهایشان استقلال دارند.
در گزارش یوناما که روز چهارشنبه ۲۲ آذر منتشر شد، به آثار مخرب فرمانهای سختگیرانه رژیم طالبان بر زنان افغانستان پرداخته و مواردی را بر شمرده که زندگی زنان افغان را زیرورو کرده است.
بر اساس این گزارش، ممنوعیت تحصیل دختران بالاتر از کلاس ششم (۳۴ درصد)، محدودیت کار زنان بهویژه در سطح ملی و سازمانهای غیردولتی بینالمللی و سازمان ملل (۲۰ درصد)، منع کار زنان در ادارات دولتی (۱۲ درصد) و ممنوعیت آزادی تردد زنان (۲۱ درصد) از جمله محدودیتهاییاند که بیشترین تاثیر را بر زندگی زنان در افغانستان داشتهاند.
یافتههای گزارش یوناما نشان میدهد که دسترسی نداشتن زنان به آموزش و اشتغال به عنوان امتیازهایی کلیدی، یکی از مواردی است که به بحران روبهافزایش بروز مشکلات سلامت روان در میان زنان تبدیل شده و پیامدهای منفی جبرانناپذیری داشته است؛ از جمله اینکه دختران افغان مجبور شدهاند به ازدواجهای اجباری و زودهنگام، کودکهمسری، خشونتهای خانگی و مهاجرتهای غیرقانونی تن دهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دسترسی نداشتن به خدمات بهداشتی و دارو، ناامنی غذایی و چالش استفاده از وسایل حملونقل عمومی از دیگر مشکلات زنان در افغانستان است. در گزارش یوناما تاکید شد: «مشکل استفاده از وسایل حملونقل برای زنان در افغانستان در حال حاضر چند برابر شده است. بهویژه در جاهایی که به همراهی یک محرم شرعی نیاز دارند؛ زیرا هزینههای حملونقل برای آنها را دو برابر میکند.»
به گفته یوناما، زنان در افغانستان نمیتوانند با وسیله نقلیه شخصی رانندگی کنند. این مورد حتی پیش از تسلط طالبان نیز در بسیاری از مناطق افغانستان وجود داشت.
با این حال، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان تاکید کرد که در تلاش است مشارکت زنان در عرصههای مختلف در افغانستان را احیا کند. یوناما نوشت: «ما با تلاشهای همهجانبه از جمله برنامهریزی و اجرا و نیروهای پشتیبانی، از نهادهای مدنی افغانستان حمایت میکنیم تا مشارکت معنادار زنان در انتقال سیاسی و امنیتی افغانستان از جمله دستورکار صلح تقویت شود. این ماموریت قاطعانه معتقد است که مشارکت برابر زنان در عرصه عمومی برای شکل دادن به صلح پایدار در این کشور بسیار مهم است.»
طالبان در دو سال گذشته با وضع قوانین سختگیرانه علیه زنان و صدور فرمانهای زنستیزانه در افغانستان تقریبا تمام زنان این کشور را خانهنشین و آنان را از عرصه زندگی اجتماعی حذف کردند. در کنار این سیاستهای طالبان، بحرانهای مختلف در افغانستان هم سبب شدند زنان بیشترین بار چالشها را به دوش بکشند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت روز جهانی حقوق بشر و هفتادوپنجمین سالگرد صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر اعلام کرد که با وجود کاهش خشونتهای مسلحانه در این کشور، وضعیت حقوق بشر در افغانستان هر روز وخیمتر میشود و زنان در رژیم طالبان با تبعیض سازمان… pic.twitter.com/M2AXhno3zm
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) December 10, 2023
دفتر جمعیت سازمان ملل متحد در افغانستان روز چهارشنبه ۲۲ آذر در گزارشی در مورد وضعیت زنان در افغانستان، تاکید کرد که در بحبوحه درگیریهای شدید در سراسر جهان، زنان و دختران افغان را نباید فراموش کرد.
این گزارش افزود: «زنان و دختران در افغانستان بهشدت با آثار و تبعات چند بحران طولانیمدت از جمله زمینلرزههای اخیر در هرات و هجوم سیلآسای مهاجران افغان از پاکستان و ایران در این کشور، مواجهاند.»
به گفته این آژانس سازمان ملل متحد، تنها در دو ماه گذشته حدود ۳۴۰ هزار مهاجر افغان از طریق مرزهای تورخم و اسپین بولدک در شرق و جنوب افغانستان به کشورشان بازگشتهاند که در میانشان، صدها زن باردارند و به خدمات فوری و نجات نیاز دارند.