در حالی که کمتر از یک سال به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باقی مانده است، این خطر وجود دارد که دولت بایدن در یک حلقه معیوب سیاسی گرفتار شود. تضعیف جایگاه بایدن در داخل کشور سبب شده است قدرت و اعتبارش در برخورد با رهبران خارجی کاهش پیدا کند، و وضعیت رو به زوال جهان از محبوبیتش در داخل کشور کاسته است.
والتر راسل مید در مقالهای در والاستریت ژورنال با اشاره به این چرخه معیوب، مینویسد سیاست خارجی بایدن چندان موفق نبوده است.
در اوکراین، مشاجرات غرب و شکستهای سیاسی به ولادیمیر پوتین امید پیروزی داده است. در خاورمیانه، موج همدردی غرب با اسرائیل پس از حمله حماس فروکش کرده است، و اکنون خواستار آتشبسی است که کنترل غزه را همچنان در دست حماس باقی میگذارد. با این حال، حملات نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در لبنان، سوریه، یمن و عراق افزایش یافته است و حوثیها اکنون مسیر تجاری دریای سرخ را هدف قرار دادهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مید در ادامه مینویسد این دنیایی نیست که رو به ثبات بیشتر باشد، این دنیایی نیست که در آن منافع یا ارزشهای آمریکا بیشتر تامین شود. این دنیایی نیست که رقبا و دشمنان آمریکا به رئیسجمهوریاش احترام بگذارند. این دنیایی نیست که قدرت بازدارندگی رو به زوال آمریکا بتواند موج تصاعدی خشونت و جنگ را مدتی طولانی عقب نگه دارد.
در منطقه هندـآرام اخیرا آرامش بیشتری حاکم است، اما فقط به این دلیل که چین همچنان به سیاست تدریجی و خزندهاش مشغول است: ساخت جزایر جدید، تجهیز آنها بهعنوان پایگاههای نظامی، حرکتهای ایذایی در برخورد با کشتیها و هواپیماهای آمریکایی، به چالش کشیدن حریم هوایی تایوان، برگزاری رزمایشهای تهاجمی.
این روزها، نگاه چین به محدوده غنی ماهیگیری و آبتلها و جزایر مرجانی مجاور است که در چارچوب موازین قانونی به رسمیت شناختهشده، بخشی از منطقه انحصاری اقتصادی فیلیپین محسوب میشود.
فیلیپین تا سال ۲۰۱۲ کنترل این نواحی را در دست داشت، اما چین در ادامه ادعاهایش در مورد بیشتر قسمتهای دریای جنوبی چین که اساس قانونی ندارد، به این منطقه نیز دست انداخت. قایقهای ماهیگیری فیلیپین هنوز هم تلاش میکنند در این آبهای محل مناقشه صید کنند، اما شبهنظامیان دریایی و کشتیهای گارد ساحلی چین آنها را آزار میدهند و راهشان را سد میکنند.
فردیناند مارکوس جونیور، رئیسجمهوری فیلیپین، در پی راهحلی دیپلماتیک، ماه گذشته در نشست اقتصادی آسیاـآرام در سانفرانسیسکو، با شی جینپینگ، رهبر چین، دیدار کرد. در حالی که مقامهای دولت بایدن پس از این نشست، از بهبود روابط آمریکا و چین ابراز خرسندی کردند، پاسخ پکن به فیلیپین سرد و غیردوستانه بود. خوزه مانوئل رومالدز، سفیر فیلیپین در آمریکا، به روزنامه ژاپنی نیکی ایژا گفت پاسخهای شی به درخواستهای مارکوس «ناامیدکننده»، «طفرهآمیز» و «مبهم» بود و «حرف خاصی نزد».
پس از این نشست، اقدامهای تحریکآمیز چین افزایش یافته است. ژنرال فیلیپ رومئو براونر جونیور در گفتوگو با اسوشیتدپرس، با اشاره به اقدامهای اخیر چین، آن را «تجاوز محض» توصیف کرد. یک کشتی چوبی که او سوار آن بود، و هیچ تهدید و خطری برای کشتیهای چینی ایجاد نمیکرد، وقتی تدارکات و آذوقه برای یک گروه نظامی کوچک مستقر در کشتی نیروی دریایی فیلیپین برده بود، هدف توپهای آبی نیروهای چین قرار گرفت.
در بحبوحه تشدید فشار چین، مقامهای فیلیپینی تلاش میکنند واکنش واشنگتن و متحدانش را برانگیزند. سفیر فیلیپین در آمریکا در گفتوگو با روزنامه ژاپنی نیکی، دریای جنوبی چین را با وضعیت تنگه تایوان مقایسه کرد و گفت درگیری در نزدیکی فیلیپین میتواند «آغازگر جنگی دیگر، جنگی جهانی» باشد.
نویسنده مقاله با اشاره به دیدارش با فرماندهان نیروی دریایی آمریکا در پرل هاربر، مینویسد که آنها نیز نگرانیهای مشابهی داشتهاند. در حالی که به نظر میرسد قدرت آمریکا در جهان رو به زوال است، احتمال تشدید تنشها در دریای جنوبی چین رو به افزایش است.
مید در پایان مینویسد در سراسر جهان همین داستان غمانگیز وجود دارد. این حلقه معیوب واقعی است. پیش از انتخاباتی که تیم بایدن مدام تکرار میکند سرنوشت دموکراسی آمریکا به آن وابسته است، باید منتظر درگیریهای بیشتر بود، مگر اینکه بایدن اعتبار خود و کشوری را که رهبری میکند احیا کند.