رونمایی از کتابی در مورد ملا عمر در رژیم طالبان

در دوره نخست حکومت طالبان زیر رهبری ملا عمر در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، اختناق شدیدی ‏بر افغانستان حاکم بود و دادگاه‌های صحرایی برپا می‌شد

سخنرانی ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان در مراسم رونمایی کتاب «عمر ثالث» - شبکه‌ ایکس

گروه طالبان روز جمعه ۸ دی (۲۹ دسامبر) اعلام کرد که از کتاب «عمر ثالث» در مورد ملا عمر، بنیان‌گذار این گروه، رونمایی شد.

این گروه گفته است که کتاب «عمر ثالث» در ۵۴۳ صفحه به جنبه‌های مختلف زندگی ملا عمر، نخستین رهبر طالبان، پرداخته است. این کتاب نوشته عبدالستار سعید و به زبان‌های پشتو، فارسی و عربی منتشر شده است.

شماری از مقام‌های ارشد طالبان در مراسم رونمایی از این کتاب در ساختمان رادیو و تلویزیون ملی افغانستان شرکت داشتند.  

ملا یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، مدعی شد که کتاب «عمر ثالث» اطلاعات «دروغ» و جمله‌های «بیجا» ندارد و برای تاریخ «ارزشمند» است. 

ملا عبدالمنان عمری، وزیر کار و امور اجتماعی طالبان و برادر ملا عمر، گفت: «کتاب "عمر ثالث" باید به‌شکل صحیح مطالعه شود و اتحاد و اتفاق نگه داشته شود و این مملکت مستقل باشد.»

در کتاب‌هایی که تا کنون منتشر شده است، طالبان جزئیات بسیار کمی در مورد زندگی ملا عمر منتشر کرده‌ است. مشخص نیست که در این کتاب جدید به جزئیات زندگی ملا عمر پرداخته شده است یا خیر. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رژیم طالبان نوامبر سال گذشته از قبر منسوب به ملا عمر رونمایی کرد. شماری از مقام‌های طالبان، از جمله محمد حسن آخوند، نخست‌وزیر طالبان، به «زیارت» قبر ملا عمر در منطقه «عمرزو» در شهرستان «سوری» در استان زابل رفتند. گفته می‌شود که هواداران طالبان در مناسبت‌های گوناگون از قبر ملا عمر بازدید می‌کنند.

ملا محمد عمر در سال ۱۹۹۴ گروه طالبان را بنیان‌ گذاشت و به‌سرعت توانست بر بخش‌های زیادی از افغانستان تسلط پیدا کند، اما بیشتر مواقع را دور از چشم مردم و در انزوا در قندهار زندگی می‌کرد. از ملا عمر فقط چند عکس با وضوح کم به‌جا مانده است.

تا چند سال پس از مرگ ملا عمر، فرمان‌های منسوب به او منتشر می‌شد، اما آشکار شدن خبر مرگ او باعث شکاف و اختلاف در میان رهبری طالبان شد.

حکومت پیشین افغانستان در سال ۲۰۱۵ میلادی اعلام کرد که ملا عمر در سال ۲۰۱۳ به‌علت بیماری درگذشته است.

 ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان حدود یک سال و نیم پیش علت مرگ ملا عمر را ابتلا به بیماری «سل» اعلام کرد.  

ملا عمر، نخستین «امیر گروه طالبان»، در میان اعضای این گروه از «احترام» برخوردار است، اما نیروهای طالبان زیر رهبر او به حمله‌های «خونین» و «مرگ‌بار» به شهروندان افغانستان دست زدند.  

ملا یعقوب مجاهد، فرزند ملا عمر، در مقام وزیر دفاع طالبان و عبدالمنان عمری در مقام وزیر کار و امور اجتماعی طالبان در کابینه این رژیم شرکت دارند. به‌دلیل اینکه ملا عمر از «احترام» در میان رهبران طالبان برخوردار است، این دو نفر خویشاوندان او به عضویت کابینه طالبان درآمده‌اند. 

در زندگی‌نامه ملا عمر، که طالبان منتشر کرده‌ بودند، آمده است که او در سال ۱۹۶۰ در روستای «چاه همت» در شهرستان خاکریز در استان قندهار متولد شده و به قوم «تومزی» در یکی از قبایل اصلی پشتون به‌نام هوتک وابسته است.

آمریکا پس از حمله ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ شبکه القاعده، از رژیم طالبان و شخص ملا عمر خواسته بود که اسامه بن لادن، رهبر القاعده، را به آن‌ها تحویل دهد. اما این درخواست پذیرفته نشد و زمینه حمله ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا به افغانستان فراهم شد. نیروهای ائتلاف آمریکایی در سال ۲۰۰۱ توانستند رژیم طالبان را در مدت کوتاهی سرنگون کنند. بسیاری از رهبران و فرماندهان طالبان، از جمله ملا عمر، از ترس هدف قرار گرفتن یا بازداشت، پنهان شدند. آمریکا ۱۰ میلیون دلار برای پیدا کردن یا کشتن ملا عمر پاداش تعیین کرده بود. 

در دوره نخست حکومت طالبان زیر رهبری ملا عمر در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، اختناق شدیدی بر افغانستان حاکم بود و دادگاه‌های صحرایی برپا می‌شد. در آن دوره، زنان از حق آموزش و کار محروم بودند و شنیدن موسیقی و تماشای تلویزیون ممنوع بود. مجسمه‌های بودای استان بامیان، از مهم‌ترین آثار تاریخی افغانستان و جهان، در همین دوره تخریب شد.