منابع آگاه در استان پنجشیر به ایندیپندنت فارسی گفتند که رژیم طالبان با ادعای راهاندازی پروژههای توسعه، میکوشد حضور گسترده نظامی و استخباراتی را در جامعه پنهان نگهدارد.
این منابع گفتند که حضور نیروهای نظامی و استخباراتی طالبان در پنجشیر تقویت، و پاسگاهها، قرارگاهها و ایستهای بازرسی زیادی برپا شده است تا بر این استان کنترل کامل داشته باشند.
شهروندی از ساکنان پنجشیر به ایندیپدندنت فارسی گفت که شمار نیروهای طالبان در قیاس با جمعیت پنجشیر و استانهای همجوار آن زیاد است و طالبان فقط در زمینه امور نظامی و امنیتی هزینه میکنند.
او افزود: «طالبان در هر قریه چند پاسگاه دارند و این پاسگاهها اوضاع امنیتی را کنترل میکنند. طالبان برای کنترل خانههایی که به آنها مشکوک شوند، نیروی مخفی میگمارند تا نیروهای جبهه مقاومت ملی نتوانند با مردم ارتباط بگیرند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد علی (نام مستعار) به ایندیپندنت فارسی گفت که در پنجشیر، بیشتر طالبان پشتوزبان حضور دارند و مردم این ناحیه میترسند که نیروهای طالبان آنها رابه بهانههای مختلف بازداشت کنند.
او گفت: «طالبان جوانان پنجشیری زیادی را بازداشت کردهاند و شعار میدهند که در پنجشیر وضعیت خوب است، اما این واقعیت ندارد. اگر وضعیت پنجشیر خوب است، چرا اینقدر نیروی نظامی به این استان فرستادهاند؟»
او از طالبان میخواهد که به جای هزینههای هنگفت نظامی در پنجشیر، به بازسازی و توسعه این استان اقدام کنند.
همزمان با فشار نظامی طالبان بر پنجشیر، شماری از مقامهای ارشد این گروه میکوشند حمایت ساکنان این استان را جلب کنند.
مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخستوزیر طالبان، شنبه، ۹ دی (۳۰ دسامبر)، با شماری از ساکنان پنجشیر در قصر سپیدار دیدار کرد. در بیانیه ارگ طالبان، به نقل از مولوی عبدالکبیر ادعا میشود که نظام اسلامی در افغانستان حاکم، و امنیت سرتاسری تامین شده است.
مولوی عبدالکبیر همچنین بر اجرای پروژههای عمرانی تاکید کرده است.
در این بیانیه آمده است: «معاون سیاسی ریاستالوزرا (نخستوزیر) گفت که امروز وقت آن رسیده که تمام افغانها از آبادی کشور و تحکیم نظام اسلامی سهم بگیرند. او همچنین به بزرگان و علمای مذکور [که با آنان دیدار کرده بود] اطمینان داد که مشکلات آنان با هماهنگی ادارههای مربوطه حل خواهد شد.»
بنگاههای تبلیغاتی طالبان نیز میکوشند وضعیت پنجشیر را عادی جلوه دهند. بهتازگی تلویزیون ملی افغانستان که اینک زیر نظر طالبان فعالیت دارد، گزارش داد که به ارزش ۷۶ میلیون افغانی پروژههای توسعه در شهرستانهای آبشار و شتل اجرا شده است. محمد آغا حکیم، استاندار طالبان در پنجشیر، نیز گفته است که کار ۶۸ پروژه توسعه، اقتصادی و بشردوستانه در حال تکمیل است.
چند ماه پیش طالبان نمایشگاه کتاب هم در پنجشیر برگزار کردند، اما منتقدان طالبان میگویند که هدف طالبان از ادعای بازسازی و کارهای فرهنگی، تبلیغات و تغییر افکار عمومی شهروندان افغانستان است.
شمار کثیری از ساکنان پنجشیر به اتهام همکاری و حمایت از جبهههای مخالف طالبان، و شماری از کارکنان حکومت پیشین هم بازداشت شدهاند و در زندان به سر میبرند. ساکنان پنجشیر مدعیاند که بازداشتهای «خودسرانه» در پنجشیر ادامه دارد.
افزایش فعالیت جبهههای نظامی مخالف طالبان، باعث هراس این گروه شده است و نگرانند که ساکنان پنجشیر علیه آنها دست به قیام بزنند و از همین رو، با توسل به گزینه نظامی، میکوشند مقاومتهای مسلحانه احتمالی را پیشگیری و دفع کنند ودر کنار آن، با ادعای تامین امنیت و راهاندازی پروژههای زیربنایی، حمایت مردم را جلب کنند.
با سرنگونی حکومت پیشین افغانستان در اوت ۲۰۲۱، احمد مسعود، فرزند احمد شاه مسعود، قهرمان ملی افغانستان، امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری، و شماری از نظامیان پیشین به پنجشیر رفتند و تشکیل جبهه مقاومت ملی را به رهبری احمد مسعود اعلام کردند. این جبهه از آن زمان تاکنون به فعالیت سیاسی و نظامی علیه طالبان پرداخته است.
طالبان برای سرکوب نیروهای مقاومت در پنجشیر، نیرو و تجهیزات نظامی زیادی به این ناحیه فرستادند و توانستند بار دیگر کنترل این استان را دست دست گیرند، اما در دو سال و چهار ماه اخیر درگیریهایی بین نیروهای جبهه مقاومت ملی و طالبان در پنجشیر رخ داده است.
طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی نیز بر بخشهای زیادی از افغانستان مسلط شده بودند، اما با حضور فرمانده احمد شاه مسعود، نتوانستند پنجشیر و چند نقطه دیگر را تصرف کنند. پنجشیر از اهمیت استراتژیک نظامی برخوردار است و به دلیل وجود کوههای مرتفع و درهها، جنگیدن در این منطقه دشواراست.
طالبان نگراننند که سناریوی دوره نخست حاکمیتشان و ناکامی در کنترل پنجشیر دوباره تکرار شود و از نخستین ماههای سلطه مجددشان در افغانستان، نیرو و امکانات نظامی فزایندهای به این استان گسیل کردند.