اردشیر دادرس، رئیس انجمن سیانجی، در صبحانه کاری کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت که روسیه به ایران اجازه نمیدهد از هشت حلقه چاه میدان گازی سردار جنگل در دریای خزر برداشت کند. او ممانعت روسیه از برداشت گاز ایران در میدان گازی سردار جنگل را یکی از عوامل ناترازی تولید و مصرف گاز در ایران اعلام کرد.
رئیس انجمن سیانجی، «سرمایهگذاری ناکافی» برای حفظ ظرفیت فعلی تولید و توسعه استحصال گاز را زمینهساز ناترازی بحرانی در ۱۰ سال آینده دانست و تاکید کرد که به منظور گذر از ناترازی، باید در یک دهه آتی ۶۰ میلیارد دلار برای حفظ تولید پارس جنوبی و توسعه سایر میدانهای گازی ایران سرمایهگذاری شود وگرنه با ادامه شرایط فعلی، با ۴۰۰ میلیون مترمکعب ناترازی در تولید و مصرف گاز مواجه خواهیم شد.
دادرس در ادامه افزود که مهمترین عامل ناترازی تولید و مصرف گاز در ایران «سوءمدیریت و بیتدبیری» است. او گفت: «وزیر نفت در اوج ناترازی تولید و مصرف گاز، دستور میدهد که یک میلیون و ۱۰۰ هزار انشعاب جدید به شبکه گاز کشور متصل شود که این عملا ناترازی را تشدید میکند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس انجمن سیانجی حدود دو سال پیش نیز در مصاحبهای افشا کرده بود که روسیه اجازه برداشت گاز از میدان گازی سردار جنگل را به ایران نمیدهد. سخنان این فعال صنفی در همان زمان واکنش وزارت نفت را در پی داشت و شرکت نفت جمهوری اسلامی با انتشار بیانیهای، این موضوع را تکذیب کرد و مدعی شد که «روابط نفتی ایران و روسیه همواره مطلوب و بر اساس منافع دو طرف بوده است». در این بیانیه آمده بود: «روند فعالیتهای اکتشافی و توسعهای صنعت نفت در دریای خزر بر اساس سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ادامه مییابد.»
این در حالی است که اردشیر دادرس گفته بود: «طبق معاهده و توافق ایران و روسیه، تا زمانی که تراز گاز ایران مثبت است و تولید به نسبت مصرف داخلی جوابگو است، ما حق استخراج منابع گازی دریای خزر را نداریم. اکنون روسیه ۱۸.۱ درصد از ذخایر گاز دنیا را دارا است. این رقم برای ایران ۱۷.۹ درصد است و چنانچه از خزر برداشت کنیم، به ۱۸.۲ درصد میرسد و در مقام بالاتری از روسیه قرار میگیریم که طبق توافقهایی که قبلا با این کشور صورت گرفته است، نباید اینچنین شود تا روسیه همچنان در صدر باشد.»
شرکت ملی نفت ایران سخنان این فعال صنفی را «مصداق نشر اکاذیب» خواند و مدعی شد که «منافع ملی ایران به هیچ کشوری گره نخورده است». خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، نیز اصل وجود میدان گازی سردار جنگل را انکار کرد و نوشت: «ایران در محدوده حوزه جنوبی خزر هیچ میدان گازی را کشف نکرده است، یعنی اصلا میدان گازی هنوز وجود خارجی ندارد. جای تعجب است که وقتی میدان گازی در کار نیست، چگونه روسیه اجازه برداشت از هشت حلقه چاه گازی دریای خزر را به ایران نداده است.»
این ادعا در حالی است که رستم قاسمی، وزیر نفت وقت جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۹۰ و پس از اکتشاف میدان گازی سردار جنگل، گفته بود که این میدان گازی با ذخیره حدود «۵۰ تریلیون فوتمکعب» در انتهای آبهای مرزی ایران و در عمق ۷۰۰ متری دریای خزر قرار دارد و مشترک نیست.
حالا که از آن ادعا بیش از یک دهه گذشته، شواهد نشان میدهد که پیشبینی کارشناسانی که گفته بودند جمهوری اسلامی توان سرمایهگذاری، توسعه و بهرهبرداری از این میدان گازی را ندارد، درست بوده است.
مقامهای جمهوری اسلامی در توجیه ناترازی گاز بهخصوص در ماههای سرد سال توپ را به زمین مردم را میاندازند و آنها را به «زیادهروی در مصرف» متهم میکنند. بهرغم این ادعا، بسیاری از نقاط ایران در اوج سرما یا با افت فشار گاز مواجهاند و در مواردی نیز گاز آنها قطع میشود و این در حالی است که ایران پس از روسیه دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد.
فعالان و کارشناسان حوزه انرژی بارها تاکید کردهاند که مهمترین عامل کمبود و ناترازی گاز فرسودگی زیرساختهای تولید و اهمال دولت در سرمایهگذاری برای توسعه میدانهای گازی است. در نبود برنامه مدیریتی جامع برای توسعه میدانهای گازی، کشورهای همسایه از میدانهای گازی بیشترین بهرهبرداری را میکنند.
میدان گازی آرش در جنوب و میدان گازی سردار جنگل در شمال از میدانهای گازی مشترک با همسایگاناند که در پی فقدان طرحهای توسعهای در ایران، سهم بیشتری از آنها نصیب همسایگان میشود.