خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر رژیم طالبان روز شنبه ۲۳ دیماه در سخنرانیاش در کابل، با انتقاد از گزارشهای سازمان ملل متحد درباره نقض گسترده حقوق بشر و آزار و اذیت مردم، گفت: «یوناما پیش از قضاوت خودسرانه، موضوع را با امارت اسلامی، بهویژه با وزارت امر به معروف و نهی از منکر شریک بسازد.»
خالد حنفی با اعلام نارضایتی درباره گزارشهایی که سازمان ملل متحد تاکنون در مورد عملکرد طالبان منتشر کرده است، گفت: «یوناما باید از نشر گزارشهای یکجانبه و دور از واقعیت در مورد افغانستان خودداری کند.»
وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان که در مراسمی با عنوان «نقش علما و بزرگان قومی در تقویت روابط میان ملت و نظام» صحبت میکرد، بار دیگر ادعا کرد که امنیت در افغانستان تامین شده و گزارشها درباره ناامنی و نقض حقوق مردم نادرست است.
ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، در این برنامه رژیم طالبان را «حکومت فراگیر» توصیف کرد و گفت: «کشورهایی که در افغانستان حکومت فراگیر میخواهند، هدفشان این است که جاسوسان و همدستان آنان در حکومت شریک شوند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خیرخواه بدون نام بردن از کشور خاصی افزود این خواست برای طالبان قابلقبول نیست، زیرا ساختار رژیم این گروه در انحصار یک قوم و گروه نیست، بلکه همه در آن حضور دارند.
خیرخواه در حالی این ادعا را مطرح کرد که گزارشهای یوناما در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، کشتار نظامیان و کارکنان دولت پیشین، شکنجه، بازداشت و تهدید خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، زنان معترض و منقدان طالبان را مستند کرده است. این گزارشها که به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده، با واکنشهای تندی مواجه شده است، اما طالبان همواره این گزارشها را رد کردهاند.
پیش از این نیز مقامهای طالبان از محتوای گزارشهای یوناما شکایت کرده بودند، اما این نخستین بار است که یک مقام طالبان از یوناما میخواهد گزارشهایش را پیش از انتشار با وزارت امر به معروف و نهی از منکر همرسانی کند. پیش از این دستور مشابهی به رسانهها داده شده بود مبنی بر اینکه رسانههای دولتی و خصوصی از انتشار محتوایی که در آن از طالبان انتقاد شده است خودداری کنند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، هیچ نهاد حقوق بشری داخلی و بینالمللی اجازه فعالیت در افغانستان ندارد و کمیسیون حقوق بشر افغانستان که در زمنیه حمایت و دفاع از حقوق بشر فعالیت میکرد و بخشی از ساختار رسمی دولت بود، منحل شد.
وزارت امور زنان نیز برچیده شد و ساختمان و امکانات آن به وزارت امر به معروف و نهی از منکر -که صادرکننده فرمانهای محدودکننده علیه زنان است- واگذار شد.
هیئتمعاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان (یوناما) تنها نهاد بینالمللی فعال در افغانستان است که نقض حقوق بشر، آزار و اذیت مردم و نحوه عملکرد طالبان را مستند میکند و به شورای امنیت سازمان ملل گزارش میدهد. هرچند انتقادهایی از نحوه گزارشدهی یوناما وجود دارد و برخی ناظران، این سازمان را به سفیدنمایی عملکرد طالبان متهم کردهاند، اما مسئولان این سازمان همواره بر تعهدشان در زمینه مستندسازی و گزارشدهی بیطرفانه از وضعیت حقوق بشر در افغانستان تاکید میکنند.