چهار مقام آمریکایی یکشنبه، ۱۴ ژانویه (۲۴ دی)، به وبسایت اکسیوس گفتند که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، و دیگر مقامهای ارشد ایالات متحده به طرز فزایندهای از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که تاکنون اکثر درخواستهای واشنگتن را در پیوند با جنگ در غزه رد کرده است، ناامید شدهاند.
یکی از مقامهای آمریکایی که نامش ذکر نشده است، به اکسیوس گفت: «وضعیت خراب است و ما گیر کردهایم. صبر رئیس جمهوری در حال اتمام است.»
از زمان حمله حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل که صد روز پیش رخ داد، بایدن با حمایت نظامی و دیپلماتیک بیسابقه از تلآویو، حمایت کامل آمریکا را از اسرائیل نشان داد و عملی کرد، و این امر در سال انتخابات ریاستجمهوری، به بخشی از پایگاه اجتماعی او ضربه زده است.
مقامهای آمریکایی گفتهاند که این حمایت تا حد زیادی بهصورت علنی ادامه یافته است، اما در پس پرده، نشانههای فزایندهای از اینکه بایدن دارد صبر خود را از دست میدهد، به چشم میخورد.
کریس ون هولن، سناتور دموکرات، که در تماس نزدیک با مقامهای ایالات متحده در پیوند با جنگ اسرائیل در غزه بوده است، به اکسیوس گفت: «آنها از ائتلاف نتانیاهو حمایت میکنند، اما بارها و بارها سیلی خوردهاند.»
بایدن در ۲۰ روز پس از تماس پرتنش ۲۳ دسامبر با نخستوزیر اسرائیل، دیگر با او صحبت نکرده است. او تماس با نتانیاهو را با این جمله که «این گفتوگو تمام شد» پایان داد. آنها در دو ماه اول جنگ تقریبا یک روز در میان صحبت کرده بودند.
پیش از اینکه بایدن تلفن را قطع کند، نتانیاهو درخواست او را مبنی بر آزادسازی درآمدهای مالیاتی فلسطینیها رد کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی، تلاش کرد کاهش ارتباطات را کماهمیت جلوه دهد، اما یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفت: «سرخوردگی بسیار زیادی وجود دارد.»
عامل اصلی مایوس شدن بایدن، مقاومت نتانیاهو در برابر درخواستهایی است که اولویتهای ایالات متحده بهشمار میروند. علاوه بر موضوع درآمد مالیاتی فلسطینیها، بایدن و مشاورانش بر این باورند که اسرائیل به اندازه کافی برای ورود کمکهای بشردوستانه به غزه تلاش نمیکند. آنها همچنین از تمایل نداشتن نتانیاهو به بحث جدی درباره برنامههای روز پس از پایان جنگ و رد طرح ایالات متحده برای ایفای نقش تشکیلات خودگردان فلسطینی در غزه پس از حماس، سرخورده شدهاند.
مقامهای آمریکایی اینک به طرز فزایندهای نگراناند که اسرائیل به جدول زمانی خود برای انتقال به عملیات کمشدت در غزه تا پایان ژانویه بر اساس وضعیت موجود در غزه، بهویژه در شهر جنوبی خانیونس، عمل نکند.
اگر اسرائیل عملیات خود را در غزه را به میزان چشمگیری کاهش ندهد، احتمال حفظ همین سطح حمایت از کارزارنظامی اسرائیل برای بایدن دشوارتر خواهد بود.
مقامهای آمریکایی که با اکسیوس صحبت کردهاند، گفتند که سفر هفته گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به اسرائیل، نیز یاس را در کاخ سفید و وزارت خارجه تشدید کرده است.
یک مقام آمریکایی گفت که بلینکن با نتانیاهو و کابینه جنگی او بسیار رک بود و تاکید کرد که طرح دولت اسرائیل برای روز بعد از جنگ در غزه، «رویای تحققناپذیر» است.
مشخص نیست که اشاره بلینکن به «رویای تحققناپذیر» اسرائیل برای غزه دقیقا چیست، اما برخی از وزیران اسرائیلی از اخراج فلسطینیها از نوار غزه سخن گفتهاند.
دو منبع آگاه از دیدارهای بلینکن و تیمش در طول سفر او به اسرائیل، گفتند که امتناع نتانیاهو از آزادسازی درآمدهای مالیاتی فلسطینیان، مانع تلاشهای آمریکا برای انجام اصلاحات در تشکیلات خودگردان فلسطینی میشود.
محمود عباس در رامالله به بلینکن گفت که آماده تشکیل دولت جدید است، اما بدون پول نمیتواند کار کند و درآمدهای مالیاتی بخش بزرگی از بودجه است.
از سوی دیگر، مقامهای آمریکایی و اسرائیلی قبلا به اکسیوس گفتهاند که بلینکن به نتانیاهو گفته است که عربستان سعودی همچنان خواهان عادیسازی روابط با اسرائیل پس از جنگ است، اما فقط در صورتی که اسرائیل به اصل راهحل دوکشوری پایبند باشد. اما بسیار بعید است که نتانیاهو با توافقی همراه شود که مسیر تشکیل کشور فلسطین را روشن کند. هراس دولت آمریکا این است که نتانیاهو در پی جنگی بیپایان در غزه باشد، و واشنگتن میکوشد دیدگاهی جایگزین برای این رویکرد اسرائیل ارائه کند.