درحالی که بسیاری از اهالی و متولدین استان سیستان و بلوچستان در ایران همچنان از دریافت شناسنامه و هویت ایرانی بیبهره ماندهاند، مقامات امنیتی و نظامی حکومت ایران، کشتهشدگان امروز بر اثر حملات نظامی ارتش جمهوری اسلامی پاکستان به خاک ایران را «پاکستانی و غیرایرانی» معرفی کردهاند.
سیاستی که با اعتراض گسترده خبرنگاران، فعالان سیاسی ساکن ایران در رسانههای اجتماعی مواجه شده است و آنها با اشاره به حضور صدها هزار شهروند ساکن مناطق مرزی که با وجود داشتن پدرومادر ایرانی و تولد در خاک ایران، به آنها شناسنامه اعطا نشده است، از غیرایرانی خواندن ۱۰ کودک، زن و مرد کشتهشده در حمله بامدادی پاکستان بهشدت انتقاد کردند.
در همین حال، رسانه حالوش که اخبار استان سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد به نقل از گروههای جداییطلب بلوچ مخالف پاکستان، حمله ارتش پاکستان به مواضع این گروه و کشتهشدن اعضای آن را تکذیب کرده و از کشتهشدن شهروندان غیرنظامی بلوچ ساکن ایران سخن گفته است. حالوش نوشته است که نجمه بلوچ، ماهکان بلوچ و چراغ، نوازد چندماهه، به همراه بابر، کودک دو ساله و هانی، کودک سه ساله، در کنار خانم جانبیبی که همگی بدون شناسنامه بودهاند، ازجمله قربانیان حمله نظامی پاکستان به خاک ایراناند. یک زن و یک مرد دیگر نیز مجروح شدهاند.
همچنین معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی، گفته است: «برخلاف بیانیه وزارت خارجه پاکستان، هیچ گروه تروریستی علیه این کشور در خاک ایران وجود ندارد.»
بر اساس آخرین اعلام معاون امنیتی استاندار سیستانوبلوچستان و در نتیجه حملات موشکی و نظامی پاکستان به شهرستان سراوان و روستاهای اطراف این شهر، ۱۰ شهروند ساکن این مناطق ازجمله چهار کودک، سه زن و دو مرد کشته شدهاند.
همزمان برخی از فعالان مدنی اهل سیستان و بلوچستان با انتشار تصاویر، مشخصات زندگی و ریشه اجدادی و قومیت برخی از جانباختگان این حمله در رسانههای اجتماعی، اعلام کردهاند که هویت هیچ یک از قربانیان ارتباطی با کشور پاکستان نداشته است.
از سوی دیگر علیرضا مرحمتی، معاون استاندار سیستان و بلوچستان، در گفتوگو با تسنیم گفته است: «درحال بررسی هستیم که چگونه این افراد در این روستا ساکن شدهاند»، تا گمانهزنیها درباره ایرانی یا پاکستانی بودن جانباختگان و جعلی یا درست بودن ادعای مقامهای ایرانی بیشتر شود.
معاون امنیتی استاندار سیستان و بلوچستان همچنین در تشریح جزئیات این اتفاق گفته است که این حمله با ورود سه پهپاد نظامی پاکستان به خاک ایران رخ داده، اما همزمان وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی با وجود بیانیه ارتش پاکستان و قبول مسئولیت درباره این حمله، از نام بردن کشور پاکستان بهعنوان عامل حمله به شهروندان ساکن شهرها و روستای مرزی سیستان و بلوچستان طفره رفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ارتش پاکستان همچنین ساعاتی پس از حمله خود به خاک ایران، ویدیویی از شلیک موشکهایش به سوی ایران را که در آن صدای فریاد «اللهاکبر» نظامیان پاکستانی شنیده میشود منتشر کرد. اسلامآباد این عملیات نظامی را «مرگ بر سرمچار» نامگذاری کرده است.
برخی از گزارشهای رسانههای محلی در پاکستان نیز حاکی از آن است که برخلاف ادعای مقامهای ایرانی، ارتش پاکستان در این عملیات علاوه بر موشک و پهپاد، از هواپیماهای جنگنده نیز استفاده کرده و تا عمق ۸۰ کیلومتر وارد خاک ایران شده است.
در همین راستا، عارف علوی، رئیسجمهوری پاکستان، پس از حملات بامدادی امروز به خاک ایران تاکید کرده است که کشورش «در مورد امنیت ملی و تمامیت ارضی خود مصالحه نخواهد کرد و تمام اقدامات لازم را برای دفاع از خاک خود انجام خواهد داد.»
همچنین حنا ربانی کهر، وزیر خارجه پیشین پاکستان، گفته است که اقدام امروز کشورش نشان داد این کشور هرگز بهدنبال تشدید تنشها نیست، اما «هم اراده و هم ظرفیت پاسخگویی به تهدیدهای خارجی و هرگونه حمله به حاکمیت خود را دارد.»
در ایران، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کشور با وجود داشتن برنامه سخنرانی عمومی در شهر دماوند، درخصوص حملات پاکستان هیچ اظهارنظری نکرده است و وزیر کشور ایران نیز صبح امروز از واژه «انفجارها» برای حملات صورتگرفته استفاده کرد.
واکنش عمده دولتی در ایران تاکنون محدود به ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، بوده که حملات را محکوم کرده و از احضار کاردار پاکستان خبر داده است.
از سوی دیگر، وزارت خارجه طالبان دو کشور را به خویشتنداری دعوت کرده و گفته است دو طرف باید از طریق مسیرهای دیپلماتیک مشکلات خود را حل کنند. هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه نیز با همتایان ایرانی و پاکستانی خود گفتوگوی تلفنی داشته و گفته است: «ایران و پاکستان نمیخواهند تنشها در منطقه افزایش یابد.»
وزارت خارجه چین و روسیه هم اعلام کردند که حاضر به میانجیگری میان ایران و پاکستاناند و ابراز امیدواری کردند که هردو طرف بتوانند خویشتنداری و آرامش داشته باشند و از تشدید تنش جلوگیری کنند. وزارت خارجه روسیه نوشته است: «موجب تاسف است که چنین اتفاقی بین کشورهای دوست عضو سازمان همکاری شانگهای که ما درحال توسعه روابط شراکتی با آنها هستیم در حال وقوع است. تشدید تنشها به نفع کسانی است که علاقهای به صلح، ثبات و امنیت در منطقه ندارند.»
همچنین پیتر استانو، سخنگوی کمیته روابط خارجی و کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه ۲۸ دی از تشدید تنشها میان ایران و پاکستان ابراز نگرانی کرد و گفت: «حملات به پاکستان، عراق و ایران برای اتحادیه اروپا بسیار نگرانکننده است، زیرا حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها را نقض میکند و همچنین تاثیر بیثباتکنندهای در منطقه دارد.»