پرتاب ماهواره ثریا با خبر ترور فرماندهان سپاه قدس در سوریه به حاشیه رفت

تاکنون هیچ‌گونه گزارشی درباره زمان دقیق و مکان پرتاب ماهواره ثریا منتشر نشده است

ماهواره ثریا که گفته شده است از سوی سوی سپاه پاسداران به فضا پرتاب شد-۳۰دی۱۴۰۲-تسنیم

رسانه‌های دولتی در ایران اعلام کرده‌اند ماهواره ثریا، متعلق به سازمان فضایی ایران، روز شنبه ۳۰ دی‌ماه به‌وسیله ماهواره‌بر سوخت جامد و سه‌مرحله‌ای قائم۱۰۰ متعلق به نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با موفقیت به فضا پرتاب شده و در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار گرفته است.

اما تنها یک ساعت پیش از انتشار این خبر و بر اثر حمله ناگهانی جنگنده‌های اسرائیلی به ساختمان اداری سپاه قدس در دمشق، صادق امیدزاده، معاون اطلاعات نیروی قدس سپاه پاسداران، غلام محرم، جانشین او و دو فرمانده ارشد دیگر سپاه قدس در سوریه کشته شدند تا برنامه‌های گسترده تبلیغاتی جمهوری اسلامی درباره پرتاب ماهواره ثریا با شکست مواجه شود.

رسانه‌های ایران در گزارش خود اعلام کردند که حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران، امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه و جمعی از مقامات کشوری و لشکری در مراسم پرتاب ماهواره ثریا به فضا حضور داشتند، اما تاکنون هیچ تصویر یا گزارش ویدیویی از حضور این مقامات نظامی در مراسم پرتاب ماهواره ثریا در رسانه‌های دولتی و حکومتی ایران منتشر نشده است.

همچنین تاکنون هیچ‌گونه جزئیاتی از زمان دقیق یا مکان پرتاب ماهواره ثریا نیز اطلاع‌رسانی نشده است.

خبرگزاری ایسنا نوشته است که ماهواره‌بر قائم۱۰۰ از نوع سوخت جامد است که نیروی هوافضای سپاه پاسداران ساخته و این اولین بار است که ماهواره‌برهای ایرانی به مدار ۷۵۰ کیلومتری دست پیدا می‌کنند. براساس این گزارش، آزمایش مرحله اول موتور ماهواره‌بر قائم۱۰۰ با استفاده از سوخت جامد رافع در دی‌ماه ۱۴۰۰ با موفقیت انجام شده بود.

خبرگزاری فارس، متعلق به سپاه پاسداران نیز مدعی شده است:‌ «بر اساس داده‌های دریافتی از ماهواره، عملیات تزریق در مدار به‌خوبی و با دقت انجام شده و هم‌اکنون داده‌های تله‌متری ماهواره در حال دریافت است. با پرتاب این ماهواره تحقیقاتی، بسیاری از زیرسیستم‌های توسعه‌یافته توسط پژوهشگاه فضایی ایران نیز در شرایط تست مداری قرار می‌گیرند و راه برای توسعه سریع صنعت فضایی بومی ایران هموارتر می‌شود. ضمن اینکه این پرتاب قدمی مهم در راستای افزایش توانمندی تزریق ماهواره در مدارهای بالاتر محسوب می‌شود.»

همچنین عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت ابراهیم رئیسی، در صفحات شخصی در رسانه‌های اجتماعی نوشته است: «به فضل الهی دهمین پرتاب فضایی در دولت مردمی انجام و رکورد جدیدی در ارتفاع پرتاب ثبت شد... خداقوت به همه تلاشگران صنعت فضایی کشور و تشکر از سردار حاجی‌زاده و همکاران مجاهد و دانشمندشان.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پایگاه خبری اسپیس ۱۹ مهرماه امسال در گزارشی نوشته بود که جمهوری اسلامی ایران قصد دارد درباره کمک روسیه به ساخت ماهواره سنجش از دور جدید خیام، با مقام‌های آن کشور مذاکره کند. این مذاکرات شامل طراحی و تعیین مشخصات فنی ماهواره‌های جدید خیام و نیز طرح‌هایی برای ساخت یک ماهواره کوچک و یک ماهواره مخابراتی بوده است.

روسیه در ماه اوت سال گذشته (۲۰۲۲) ماهواره خیام ایران را با موشک سایوز خودش به فضا فرستاده بود. این فضاپیما یک ماهواره رصد زمین «کانوپوس وی» (Kanopus-V) ساخت روسیه بود که وضوح آن ۱.۲ متر است؛ به این معنی که می‌تواند از اجسامی با حداقل اندازه ۱.۲ متر عکس بگیرد.

همچنین در اوایل مهرماه امسال و پس از آنکه فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدعی پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره‌بر قاصد و قرار گرفتن ماهواره نور۳ در مدار ۴۵۰ کیلومتری زمین شده بود، چندین کشور اروپایی به همراه ایالات متحده آمریکا در بیانیه‌هایی به مقامات تهران هشدار داده بودند که باید هرچه زودتر «فعالیت‌های موشکی بی‌ثبات‌کننده» خود را پایان دهند.

به‌دلیل شباهت زیاد بین فناوری مورد‌استفاده برای پرتاب‌های ماهواره‌ای و پرتاب‌های بالیستیک، پرتاب ماهواره‌های جدید ایران به‌طور مستقیم به پیشرفت‌های نگران‌کننده این کشور در زمینه موشک‌های بالیستیک کمک خواهد کرد.

در بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه آمده بود: «طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، این فعالیت‌ها به دنبال نقض‌های سریالی و مکرر قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی ایران و تشدید تنش‌های هسته‌ای چندین ساله صورت گرفته است و بار دیگر نشان می‌دهد که برنامه بالیستیک ایران تا چه حد برای جامعه بین‌المللی نگران‌کننده است. بنابراین فرانسه از ایران می‌خواهد که به فعالیت‌های بالیستیک بی‌ثبات‌کننده خود پایان دهد. فرانسه به همراه شرکای خود به‌طور کامل بسیج شده است تا از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند.»