همزمان با هشدار جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، درباره افزایش سطح خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی در کرانه باختری، واشنگتن روز پنجشنبه از اعمال تحریم علیه شماری از شهرکنشینان یهودی خبر داد.
وزارت خارجه آمریکا نیز اسامی چهار فرد تحریمشده در فرمان اجرایی بایدن را اعلام کرد و نوشت: «ایالات متحده همواره با اقداماتی که ثبات را در کرانه غربی و چشمانداز صلح و امنیت را برای اسرائیلیها و فلسطینیها تضعیف کند، مخالفت کرده است. این شامل حملات شهرکنشینان اسرائیلی به فلسطینیها و حملات فلسطینیها به اسرائیلیها میشود.»
این بیانیه افزود: «خشونت افراطی علیه غیرنظامیان، فارغ از ملیت، قومیت و مذهب افراد، هیچ توجیهی ندارد.»
به نوشته وزارت خارجه آمریکا، نام این چهار نفر داوید خای خاصدای، شالوم زیخرمان، عینان تانجیله، و یینون لوی است و همگی در تحریک حمله به روستاییان فلسطینی، آتشزدن ساختمانها و حمله به اتومبیلها نقش داشتند.
شبکه خبری سیانان ساعتی قبل به نقل از یک مقام آمریکایی آگاه نوشت که بایدن قصد دارد یک فرمان اجرایی علیه شهرکنشینان اسرائیلی خشن در کرانه باختری که ثبات منطقه را تضعیف کردهاند صادر کند.
تحریم شهرکنشینان یهودی خشن اقدام نادر آمریکا علیه شهروندان اسرائیلی است. این فرمان اجرایی همزمان با سفر بایدن به ایالت میشیگان اعلام شد که جمعیت بزرگ آمریکاییهای عربتبار آن در قبال حمایت آمریکا از اسرائیل ابراز نارضایتی کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طبق تحریمهای جدید، داراییهای تحریمشدگان در آمریکا مسدود شده و شهروندان آمریکایی از انجام تراکنش مالی با آنان منع میشوند.
بایدن در دستور اجرایی که روز پنجشنبه، اول فوریه صادر کرد، زمینه اقدامها و تمهیدات ایالات متحده در پاسخ به حملات و «اقدامات تروریستی» در کرانه باختری را که محل خشونتورزی شهرکنشینان یهودی علیه فلسطینیان در دوران جنگ غزه بوده است، ترسیم کرد.
بایدن در این فرمان گفت: «وضعیت در کرانه باختری، بهویژه سطح بالای خشونت شهرکنشینان افراطی، آوارگی اجباری مردم و تخریب روستاها و اموال آنان به سطح غیرقابلتحمل رسیده و تهدیدی جدی برای صلح، امنیت و ثبات است».
این اولین تحریم مالی آمریکا علیه شهرکنشینان اسرائیلی است، هرچند دولت بایدن پیشتر اعلام کرده بود که از صدور روادید برای افراطگرایان خشن امتناع میکند.
پس از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل، بایدن و مقامهای ارشد دولت او از حق اسرائیل برای دفاع و همچنین مقاومت در برابر درخواستهای آتشبس حمایت کرده است. بایدن در عین حال درباره شمار بالای تلفات غیرنظامیان فلسطینی در جریان عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه با هدف ریشهکن کردن حماس، ابراز انزجار کرده است.
شهروندان آمریکایی عربتبار در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ عمدتا از بایدن در برابر ترامپ دفاع کردند و با آنکه بخش کوچکی از جمعیت ملی آمریکا را تشکیل میدهند توانستند نتیجه را در ایالت میشیگان را به نفع حزب دموکرات تغییر دهند. میشیگان در انتخابات آینده ریاستجمهوری نیز نقشی تعیینکننده دارد.
به گفته مقامهای آمریکایی، آنها شواهدی را گردآوری کردهاند که مدرکی مبنی بر نقش افراد تحریمشده در خشونتهای کرانه باختری ارائه میکند.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل در واکنش به اقدام واشنگتن در تحریم شهرکنشینان افراطی، ضمن تاکید بر برخورد با شهرکنشینان قانونشکن، گفت: «اکثریت مطلق شهرکنشینان در کرانه غربی به قانون التزام دارند.»
یک مقام آمریکایی به سیانان گفت تحریم جدید علیه شهروندان آمریکایی صادر نشده است، هرچند پیشتر شماری از افراد دوتابعیتی به دست داشتن در خشونتها متهم شده بودند.
بایدن پیشتر اقدامات خشونتآمیز شهرکنشینان یهودی علیه فلسطینیها را محکوم کرده و درباره آن با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز گفتوگو کرده بود.
فرمان اجرایی بایدن درخصوص تحریم چند شهرکنشین اسرائیلی در حالی صادر میشود که رئیسجمهوری آمریکا به دلیل حمایت از اسرائیل با واکنش شدید بخشهایی از ائتلاف سیاسی خود مواجه است. این تحریم یکی از مهمترین اقدامهای بایدن در انتقاد از اسرائیل از زمان شروع جنگ غزه در هفتم اکتبر به اینسو است.
سیانان نوشته است که این اقدام میتواند نظر رایدهندگان مسلمان و عربتبار آمریکایی را به بایدن مثبت کند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در ماه دسامبر برای جلوگیری از ورود شهرکنشینان تندرو اسرائیلی که در کرانه باختری دست به خشونت زدند، سیاست جدیدی اعلام کرد.
خبرگزاری فرانسه نوشت که شهرکنشینان خشن یهودی در سال ۲۰۲۳ دستکم ۱۰ فلسطینی را کشتند و دهها خانه را در کرانه باختری به آتش کشیدند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن، گفت این خشونت تهدیدی برای صلح، امنیت و ثبات در کرانه باختری، اسرائیل و منطقه خاورمیانه است و امنیت ملی و منافع سیاست خارجی آمریکا را تهدید میکند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، در میان حدود سه میلیون فلسطینی در کرانه غربی، حدود ۴۹۰ هزار یهودی در شهرکهایی که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونی قلمداد میشوند زندگی میکنند.