درخواست وزارت خزانه‌داری آمریکا از عراق برای مختل کردن امور مالی گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی ‏ایران

آمریکا از دولت عراق انتظار دارد به شناسایی راه‌های تامین مالی گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری ‏اسلامی ایران کمک کند

رژه گروه کتائب حزب‌الله در عراق؛ دسامبر ۲۰۲۳ - AHMAD AL-RUBAYE / AFP

یک مقام ارشد وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که آمریکا از دولت عراق انتظار دارد به شناسایی راه‌های تامین مالی گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران کمک کند.

به گزارش رویترز، پس از حمله‌های پهپادی شبه‌نظامیان عراقی که به کشته شدن سه سرباز آمریکایی منجر شد، دولت آمریکا از دولت عراق خواست که تامین‌کنندگان مالی گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی ایران در آن کشور را شناسایی و عملیات آن‌ها را مختل کند.

پنتاگون اعلام کرد که در حمله پهپادی روز یکشنبه به یک پایگاه نظامی آمریکا در نزدیکی مرز اردن و سوریه، رد پای گروه مسلح عراقی کتائب حزب‌الله دیده می‌شود. پنتاگون همچنین اعلام کرد که هنوز ارزیابی‌ در مورد عامل اصلی این حمله‌ها نهایی نشده است.

از زمان آغاز جنگ بین حماس و اسرائیل در هفتم اکتبر، گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی ایران به هدف‌های اسرائیلی و آمریکایی در لبنان، یمن، عراق، و سوریه حمله کرده‌اند. گروه‌های مسلح عراقی از آن زمان تا کنون مسئولیت بیش از ۱۵۰ حمله به نیروهای آمریکایی در منطقه را بر عهده گرفته‌اند.

یکی از مقام‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا که نخواست نامش فاش شود در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز، ضمن اشاره به کشته شدن سربازان آمریکایی در اردن، گفت: «این‌ها در مجموع گروه‌هایی‌اند که فعالانه از عراق و ساختار مالی آن برای تداوم این اقدام‌ها سوءاستفاده می‌کنند و ما باید مستقیما به آن رسیدگی کنیم.»

او در ادامه گفت: «صادقانه بگویم، به‌نظر من واضح است که منظور ما از این دیدگاه خزانه‌داری این است که ما و عراق می‌توانیم اطلاعات بیشتری را به اشتراک بگذاریم و نحوه فعالیت این گروه‌های شبه‌نظامی در عراق را دقیقا شناسایی کنیم.»

به گزارش رویترز، عراق متحد آمریکا و ایران است و با داشتن بیش از صد میلیارد دلار ذخیره ارزی در آمریکا، برای اطمینان از مسدود نشدن دسترسی‌ به درآمدهای نفتی و منابع مالی‌اش، بسیار به حسن‌نیت آمریکا متکی است. دولت کنونی عراق مورد حمایت حزب‌ها و گروه‌های مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران است که در اقتصاد آن کشور نقش غیررسمی بسیار مهمی دارند. عراق مدت‌ها است کانون پول‌شویی این گروه‌‎ها شناخته می‌شود.

با این حال، مقام‌های غربی همکاری با محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق، را برای انجام اصلاحات اقتصادی و مالی به‌منظور محدود کردن توانایی ایران و متحدانش برای دسترسی به منابع دلاری و همسو کردن اقتصاد عراق با معیارهای بین‌المللی را ستوده‌اند.

این شامل تلاش برای ارتباط بانک‌های عراقی به سیستم مالی بین‌‎المللی و ترویج پرداخت‌های الکترونیکی در جامعه‌ای است که در آن استفاده از پول نقد همچنان مرسوم است. این مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا گفت: «احساس می‌کنم فقط در ۱۲ تا ۱۳ ماه شاهد پیشرفت فوق‌العاده‌ای در همه این عرصه‌ها بوده‌ایم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نظام مالی عراق به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی در دهه ۱۹۹۰، پس از حمله صدام حسین به کویت، از نظام مالی جهانی منزوی شد. پس از حمله آمریکا در سال ۲۰۰۳، که به سرنگونی صدام حسین منجر شد، این تحریم‌ها برداشته شد. اما در سال‌های پس از آن و زمانی که درگیری‌های فرقه‌ای در عراق آغاز شده بود، پیشرفت کمی در مسیر اصلاحات بخش مالی حاصل شد.

پس از حمله آمریکا به عراق، گروه‌ها و حزب‌های مسلح شیعه و نزدیک به جمهوری اسلامی ایران نفوذ بیشتری در دولت عراق به دست آوردند و در مجموع، قوی‌ترین نیرو در سیاست آن کشورند. دولت آمریکا در راه اجرای تحریم‌هایش علیه ایران تلاش کرده است دسترسی ایران به منابع ارزی‌اش در عراق را نیز محدود کند. آمریکا در سال ۲۰۲۲ نظارت بیشتری بر عملیات بانک مرکزی عراق اعمال کرد که پر از فاکتورهای جعلی و منبع اصلی دور زدن تحریم‌ها بود.

بانک مرکزی عراق دلارهایش را از دولت آمریکا درخواست می‌کند و سپس به بانک‌های تجاری می‌فروشد. آن‌ها نیز به‌نوبه‌خود این دلارها را در اختیار مشاغلی قرار می‌دهند که وابسته به واردات‌اند. سال گذشته، آمریکا ۱۴ بانک به‌نسبت کوچک عراق را در فهرست سیاه قرار داد. این هفته نیز آمریکا علیه یکی دیگر از این بانک‌ها اقدام کرد که گفته می‌شد در انتقال وجوه به گروه‌های مورد حمایت ایران شرکت داشته است.

دولت آمریکا پیش از این نیز از دولت عراق خواسته بود نقش فعال‌تری در رسیدگی به این موضوع ایفا کند. مقام وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید: «ما برای رسیدن به کمال تلاش نمی‌کنیم. این عرصه دشواری است و ایران به‌ویژه در این عرصه تجربه بسیار زیادی دارد. من در واقع تا حدودی اطمینان دارم که ما در نهایت به رعایت معیارهای بین‌المللی علیه پول‌شویی و تامین مالی تروریسم در عراق دست خواهیم یافت و این امر تا حد زیادی ظرفیت مالی غیرقانونی این نظام [بانکی] را از بین خواهد برد.»