وبسایت انبیسی نیوز در گزارشی به نقل از سه مقام آمریکایی، یک مقام از خاورمیانه و یک منبع آگاه در کنگره ایالات متحده نوشت که با وجود حملات هوایی گسترده ایالات متحده به شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه طی روزهای گذشته، این کشور همچنان به ارائه سلاح و اطلاعات به نیروهای نیابتیاش ادامه میدهد.
به گزارش این رسانه، منابع آگاه میگویند در شرایطی که دولت بایدن ادعا میکند تهران خواهان جنگی گستردهتر نیست، جریان ارسال تسلیحات و اطلاعات از سمت جمهوری اسلامی ایران به نیروهای نیابتی آن در سراسر خاورمیانه همچنان ادامه دارد.
ارسال این تجهیزات و کمکهای اطلاعاتی در شرایطی است که حمله اخیر یک هواپیمای بدون سرنشین در اردن به کشته شدن سه نظامی آمریکایی و زخمی شدن دهها سرباز دیگر این کشور منجر شد و ایالات متحده وعده داد با مسببان این حمله برخورد خواهد کرد.
به نوشته انبیسینیوز، مقامهای مطلع آمریکایی میگویند از جمله کمکهای جمهوری اسلامی به حوثیها ارائه اطلاعاتی است که به آنها کمک میکند به نیروهای آمریکا که در منطقه مستقرند حمله کنند و کشتیهای تجاری را در دریای سرخ هدف قرار دهند.
مارک میگوئز، فرمانده گروه حمله ناو آمریکایی مستقر در دریای سرخ، در مصاحبه با انبیسی نیوز، درباره حوثیها گفت: «آنها برای هدفگیری از اطلاعات جمهوری اسلامی ایران استفاده میکنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای دولت جو بایدن میگویند مجموعه حملات هوایی که هفته گذشته در پاسخ به کشته شدن سربازان آمریکایی تصویب شد، برای ارسال پیامی روشن به جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتی آن طراحی شده است و نشان میدهند که ایالات متحده حمله به سربازان یا تهاجم به کشتیهای باری در دریای سرخ را تحمل نخواهد کرد.
با این حال تصمیم جمهوری اسلامی برای ادامه ارسال تسلیحات و اطلاعات به نیروهای نیابتی آن نشان میدهد که حملات هوایی آمریکا که از روز جمعه آغاز شدند، تاکنون تاثیر چندانی نداشتهاند. از طرفی، شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران از روز جمعه، دستکم دو بار دیگر به مناطقی که نیروهای آمریکایی در آن حضور دارند، حمله کردهاند و حوثیها تحت حمایت جمهوری اسلامی هم تاکید کردهاند که به حمله به کشتیهای تجاری در آبهای یمن ادامه خواهند داد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در پاسخ به سوالی درباره ادامه کمکهای جمهوری اسلامی ایران به گروههای نیابتی برای حمله به نیروها و منافع آمریکا، به اظهارات روز یکشنبه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی این کشور، اشاره کرد. سالیوان به خبرنگاران گفته بود: «ما معتقدیم حملات در کاهش توانایی گروههای شبهنظامی برای تهاجم به ما تاثیر خوبی داشته است. باور داریم که اقدام ما میتواند در مورد عزم راسخ ایالات متحده برای پاسخ به حمله به نیروهایش پیامی قوی ارسال کند.»
بنا بر اعلام پنتاگون، نیروی دریایی ایالات متحده ژانویه ۲۰۲۴ در سواحل سومالی محمولهای از قطعات موشکهای بالیستیک و کروز را که برای شورشیان حوثی یمن در نظر گرفته شده بود، توقیف کرد. به گفته وزارت دفاع آمریکا، از سال ۲۰۱۹ این اولین بار است که نیروی دریایی ایالات متحده موشکهای بالیستیک پیشرفته ساخت ایران و قطعات موشکهای کروز را توقیف میکند.
از سوی دیگر، تحلیلگران آمریکایی میگویند حضور یک کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران که در چند ماه گذشته در دریای سرخ و خلیج عدن تردد میکرد، نشان میدهد که چگونه رژیم تهران از نیروهای حوثی حمایت و مسیرهای تجاری در این منطقه را تهدید میکند. به گفته مقامها و کارشناسان ایالات متحده، کشتی «بهشاد» به تجهیزات نظارت الکترونیکی مجهز است که اطلاعاتی را در اختیار شبهنظامیان حوثی قرار داده است و به آنها امکان میدهد به کشتیهای باری و تجاری که از یکی از مهمترین مسیرهای تجاری دریایی جهان در حرکتاند، حمله کنند.
تهران جاسوس بودن «بهشاد» را رد کرده و مدعی است که این کشتی در حال اجرای یک ماموریت ضددزدی دریایی است. با وجود این، جمهوری اسلامی روز یکشنبه درباره هرگونه تلاش برای هدف قرار دادن «بهشاد» یا «کشتیهای مشابه» هشدار داد؛ بیانیهای غیرعادی که به نظر میرسد برای جلوگیری از هرگونه اقدام ایالات متحده علیه این کشتی صادر شده است.
«بهشاد» و «ساویز» در تهران بهعنوان کشتیهای باریــتجاری شرکتی ثبت شدهاند که ایالات متحده آن را تحریم کرده است. «ساویز» (در حال حاضر در اقیانوس هند حضور دارد) و پس از آن «بهشاد» سالها است که در دریای سرخ و در نزدیکی یمن حضور دارند و ظن آن میرود که برای نیروهای سپاه پاسداران عملیات جاسوسی انجام میدهند. عربستان سعودی در سال ۲۰۱۷ «ساویز» را «پایگاهی دریایی و محل انتقال سلاح برای نیروهای سپاه پاسداران» توصیف کرده بود.
در همین حال ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون، روز دوشنبه گفت که ارتش ایالات متحده از وضعیت این کشتی آگاه است اما برای هدف قرار دادن آن برنامهای ندارد.
هشدار کارشناسان آمریکایی درباره تداوم کمکهای تجهیزاتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی به شبهنظامیان در خاورمیانه از آن رو مهم است که جمهوری اسلامی دههها است که برای مقابله با ارتشهای قدرتمندتر و گسترش نفوذش از مدیترانه تا خلیج عمان، از طریق این نیروهای نیابتی به دشمنانش ضربه میزند، بدون اینکه ردی به جا بگذارد.
در دهه ۱۹۸۰، پس از اینکه گروهی مرتبط با حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، بمبگذاریهای مرگباری در سفارت ایالات متحده و یک پادگان تفنگداران دریایی انجام دادند، ارتش آمریکا عملا از لبنان بیرون رانده شد. در جنگ داخلی سوریه نیز نیروهای حزبالله و شبهنظامیان شیعه آموزشدیده در جمهوری اسلامی از رژیم بشار اسد حمایت کردند و نیروهای تحت حمایت ترکیه، عربستان سعودی و دیگر دولتهای عربی را عقب راندند. در سالهای اخیر هم شورشیان حوثی جنگ با عربستان سعودی و متحدانش را در یمن ادامه دادند.
در حالی که آمریکا و متحدانش با شبکه نیابتی جمهوری اسلامی که تحت نظارت نیروی قدس سپاه پاسداران است، مبارزه میکنند، به نظر میرسد که تهران همچنان مصمم است از طریق این گروهها، برای رسیدن به اهداف جاهطلبانهاش تلاش کند؛ همانطور که امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در گفتوگو با انبیسی بر صراحت تهران در تامین سلاح گروههای فلسطینی تاکید کرد.
ایروانی به این شبکه خبری گفت که جمهوری اسلامی ایران بارها به صراحت تامین سلاح برای فلسطینیان را اعلام کرده است. او تاکید کرد: «درباره فسلطینیان، ما برای آنها سلاح میفرستیم، آنها را آموزش میدهیم و توانمندشان میکنیم.» او درباره گروههای «مقاومت» مستقر در دیگر بخشهای منطقه هم گفت که با آنها هماهنگی و مشورت و مشاوره داریم و «در برخی موارد تامین مالیشان میکنیم.»
البته او منکر کمک به حوثیهای یمن شد و در پاسخ به مجری که از او درباره تامین سلاح و آموزش این شبهنظامیان پرسید، گفت: «به هیچ وجه، حوثیها سلاحهای خودشان را دارند و هشت سال است در جنگند و تجربه دارند.»