نخستین روز نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان یکشنبه، ۱۸ فوریه (۲۹ بهمن) در دوحه- قطر پشت درهای بسته پایان یافت. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به دوحه رسیده است و نشست روز آینده را رهبری میکند.
در نشست دوحه نمایندگان دستکم ۲۵ کشور شرکت کردهاند.
در روز نخست نشست دوحه، نمایندگان ویژه کشورها و سازمانها، به گفتوگوهای غیررسمی پرداختند. برای روز دوم، سخنرانی دبیرکل سازمان ملل، جلسه نمایندگان ویژه کشورها با نمایندگان جامعه مدنی افغانستان و نیز جلسه نمایندگان ویژه کشورها با طالبان برنامهریزی شده بود، اما طالبان به دوحه هیئت نفرستادند.
طالبان اعلام کردند که در نشست دوحه شرکت نخواهند کرد، زیرا سازمان ملل شروط آنان، را برای شرکت در این نشست نپذیرفته است. طالبان با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان مخالفاند و همچنین میخواستند تنها طرف گفتوگوکننده از جانب افغانستان در نشست دوحه باشند.
شماری از زنان معترض افغانستان گفتند که نشست دوحه را تحریم میکنند و رژیم طالبان نباید به رسمیت شناخته شود.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) February 18, 2024
آنان طالبان را به نقض حقوقبشر، بهویژه حقوق زنان، متهم کردند و خواستار تحریم بیشتر این گروه شدند.
این زنان میگویند که جامعه جهانی باید از زنان و دختران افغان در مقابل… pic.twitter.com/MiLpLetYMj
دسامبر سال گذشته قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره افغانستان تصویب شد و در آن از دبیرکل سازمان ملل خواسته شد که نماینده ویژهای برای افغانستان تعیین کند. در این قطعنامه ذکر شده بود که دبیرکل سازمان ملل باید شخصی را که در حوزه حقوق بشر و جنسیت تخصص و تجربه داشته باشد، برای این مسند تعیین کند تا بدون آسیبزدن به ماموریت یوناما، برنامههای موردنظر این سازمان را عملی کند.
پس از تصویب این قطعنامه، طالبان با سران کشورهای منطقه تماس گرفتند و خواستار مخالفت آنان با تعیین نماینده ویژه برای افغانستان شدند. طالبان تاکید دارند که با وجود دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما)، به نماینده دیگری برای افغانستان نیاز نیست.
انتقادهایی بر یوناما وارد میشود که نتوانسته است که با سیاسیون، فعالان مدنی، اهالی رسانه و مقامهای حکومت پیشین افغانستان تماس و ارتباط برقرار کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گفته میشود که شماری از کشورها، از جمله ایران، چین و روسیه با موضع ایالات متحده آمریکا و سازمان ملل برای تعیین نماینده ویژه برای افغانستان موافق نیستند.
در برنامه نشست دوحه اختلافنظرهایی مطرح است و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در روز دوم این نشست خواهد کوشید توافق عمومی را با تعیین و برگماری نماینده ویژه برای افغانستان جلب کند و همچنین خواستار کمک مالی شرکتکنندگان در نشست دوحه برای مقابله با بحران بشردوستانه در افغانستان شود.
قرار است در نشست دوحه درباره حکومت فراگیر، رعایت حقوقبشر و حقوقزنان نیز گفتوگو میشود.
موسسه صلح آمریکا یادداشتی درباره نشست دوحه منتشر کرده است که بر اساس آن، چنانچه نمایندگان کشورها با گزینش نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان موافقت نکنند، واشینگتن عنوان این مسند را به «فرستاده ویژه» تغییر میدهد تا اجماع لازم برای آغاز کار آن شکل گیرد.
در این یادداشت همچنین آمده است که در صورت مخالفت شرکتکنندگان در نشست دوحه با تعیین نماینده یا فرستاده ویژه، ایالات متحده خواهد کوشید اختیارات بیشتری به یوناما در افغانستان داده شود، تا بتواند با طرفهای مختلف درباره مسائل افغانستان گفتوگو کند.
در نشست ماه آینده شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز درباره تمدید شدن یا خاتمه ماموریت یوناما در افغانستان تصمیمگیری خواهد شد.
شاهگل رضایی، عضو پیشین مجلس افغانستان، محبوبه سراج و میترا مهران، فعالان حقوق زنان، به نمایندگی از زنان افغانستان در نشست دو روزه دوحه شرکت کردند.
— IndyPersianAfg (@IndyPersianAfg) February 18, 2024
محبوبه سراج، نواده امیر عبدالرحمان خان، مشهور به «امیر آهنین» افغانستان، است و برخی از فعالان حقوق زن او را به «لابیگری» برای… pic.twitter.com/muvGLiJ9mK
در نشست دو روزه دوحه شاهگل رضایی، عضو پیشین مجلس افغانستان، محبوبه سراج و میترا مهران، فعالان حقوق زنان، به نمایندگی از زنان افغانستان شرکت کردند.
محبوبه سراج، نواده امیر عبدالرحمان خان، مشهور به «امیر آهنین» افغانستان، است و برخی از فعالان حقوق زن او را به «لابیگری» برای طالبان متهم میکنند. شاهگل رضایی از قوم هزاره افغانستان است و سالها در مسند نماینده مردم غزنی، عضو مجلس پیشین بوده است. میترا مهران نیز از اعضای کارزار مبارزه با آپارتاید جنسیتی در افغانستان است و در زمینه دفاع از حقوق زنان فعالیت داشته است.
منابعی در دوحه به ایندیپندنت فارسی گفتند که نمایندگان زنان و جامعه مدنی افغانستان با توماس وست، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان، و نمایندگان بریتانیا و هلند دیدار کردهاند و قرار است که فردا با برخی از نمایندگان دیگر کشورها هم دیدار کنند.