رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دوشنبه، ۱۹ فوریه (۳۰ بهمن)، گفت که بهرغم فشارهای سازمان ملل برای توقف غنیسازی اورانیوم با خلوص بالا، ایران همچنان به غنیسازی در حدی بسیار فراتر از نیاز تجاری ادامه میدهد.
به گزارش رویترز، گروسی قصد دارد ماه آینده برای نخستین بار در یک سال اخیر، به تهران سفر کند تا به «روند دور شدن تهران و آژانس از یکدیگر پایان دهد.»
گروسی به رویترز گفت، هرچند سرعت غنیسازی اورانیوم ایران از پایان سال گذشته اندکی کاهش یافته است، اما ایران همچنان هفت کیلوگرم اورانیوم در ماه تا خلوص ۶۰ درصد، غنیسازی میکند.
غنیسازی تا ۶۰ درصد، اوانیوم را به درجه تسلیحاتی نزدیک میکند و برای استفاده تجاری در تولید انرژی هستهای ضروری نیست.
جمهوری اسلامی ایران تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای را انکار میکند.
بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی، تهران میتواند اورانیوم را فقط تا ۳.۶۷ درصد غنی کند. اما با خروج ایالات متحده از برجام در ۲۰۱۸، تهران محدودیتهای هستهای را کنار گذاشته و به غنیسازی فراتر از این سقف اقدام کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید که ایران بین ماههای ژوئن تا نوامبر سال گذشته، سرعت غنیسازی را به سه کیلوگرم در ماه کاهش داد، اما در پایان سال به نرخ ۹ کیلوگرم بازگشت. این افزایش بلافاصله پس از آن صورت گرفت که تهران یکسوم تیم بازرسی اصلی، از جمله تا تجربهترین بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از مشارکت در نظارت توافقشده بر فرایند غنیسازی منع کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پایان ۲۰۲۳ هشدار داد که تهران اگر اورانیوم را تا بیش از ۶۰ درصد غنی کند، در حال حاضر مواد کافی برای ساخت سه بمب هستهای در اختیار دارد.
به گزارش رویترز، گروسی گفت: «لفاظی نگرانکنندهای وجود دارد. شاید شنیده باشید که مقامهای بلندپایه ایران اخیرا گفتهاند که همه عناصر لازم را برای [تولید] یک سلاح هستهای در اختیار دارند.»
این اظهارات گروسی واکنشی است به سخنان علیاکبر صالحی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی، که در روزهای گذشته گفت ایران تمام ابزارهای لازم را برای ساخت سلاح هستهای در اختیار دارد.
گروسی میگوید که نگرانی بیشتر به دلیل شرایط کنونی خاورمیانه است. منظور او از «شرایط کنونی»، تنشها بر سر جنگ اسرائیل با حماس، گروه برخوردار حمایت تهران، در غزه است.
گروسی درباره نگرانیهایش میگوید: «به نظر میرسد ما از هم دور میشویم... ایران میگوید که از غرب مشوق دریافت نمیکند، اما من فکر میکنم درک این منطق خیلی پیچیده است، زیرا آنها باید ما همکاری کنند... و [این همکاری] هیچگاه نباید مشروط به انگیزههای اقتصادی یا انگیزههای دیگر باشد.»
گروسی قرار است قبل از سفر به تهران، به مسکو برود و با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دیدار و درباره ایران، خاورمیانه و اوکراین با او گفتوگو کند.
او می گوید: «روسیه میتواند در قبال ایران نقشی ایفا کند. این کشور در گذشته عضو برجام بوده و در شرایط کنونی که برجام کاملا از هم پاشیده است، چیزی باید این خلاء را پر کند.»
به گزارش اسوشیتدپرس، گروسی پیش از این نیز در اجلاس سران دولتهای جهان در دبی، به غنیسازی اورانیوم در ایران واکنش نشان داد و شفاف نبودن تهران را در زمینه فعالیتهای هستهایاش خطرناک ارزیابی کرد.