یک روز پس از پایان نشست دوحه در مورد افغانستان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در یک رشته پیام در شبکه اجتماعی ایکس، بر لزوم لغو محدودیتهایی که طالبان برای زنان وضع کردهاند، تاکید کرد.
گوترش ضمن برشمردن برخی موارد مثبت در افغانستان پس سلطه طالبان، خاطرنشان کرد که این دستاوردها کافی نیستند و طالبان باید در زمینه لغو فرمانهای محدودکننده زنان به طور جدی کاری انجام دهند. گوترش نوشت: «افغانستان در بهبود امنیت، کاهش فساد و ممنوعیت کشت خشخاش پیشرفت کرده است، اما باید کارهای بیشتری انجام شود.»
او تاکید کرد: «جامعه جهانی باید تلاش کند تا اطمینان حاصل شود اولویت اصلی مقامهای فعلی [طالبان] تامین نیازها و حقوق همه افغانها است.»
Afghanistan has made progress in improved security, reduced corruption & a ban on poppy cultivation – but much more needs to be done.
— António Guterres (@antonioguterres) February 20, 2024
The global community must keep pushing to ensure that the needs & rights of all Afghans are the central priority of the de facto authorities.
دبیرکل سازمان ملل که روز دوشنبه در جمعبندی نشست دوحه در مورد افغانستان نیز بر حق تحصیل و کار زنان تاکید کرده بود، یادآور شد که حضور زنان افغان در همه جنبههای زندگی «از کلاس درس تا پشت میز تصمیمگیری» ضروری است و حاکمان کنونی افغانستان یعنی طالبان باید این ضرورت را درک کنند.
گوترش در حالی از سه دستاورد موردادعای طالبان بهعنوان موارد پیشرفت در افغانستان یاد میکند که در مورد همه آنها ابهامهایی وجود دارد. طالبان مدعیاند که «امنیت» را در افغانستان تامین کردهاند، اما عنوان واقعبینانهتر این است که «جنگ جبههای» در افغانستان متوقف شده، آن هم به این دلیل که جنگ میان طالبان و نیروهای دولت پیشین بوده و اکنون با سقوط دولت پیشین و روی کار آمدن طالبان، به پایان رسیده است، در حالی که حملات گروههای تروریست نظیر داعش خراسان در بخشیهای از افغانستان به ویژه مناطق هزارهنشین و اماکن شیعیان همچنان ادامه دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در خصوص فساد نیز هنوز گزارشی که نتیجه یک بررسی مستقل و بیطرف باشد، تهیه نشده که بتوان دریافت آیا آمار فساد در حاکمیت طالبان واقعا کمتر از دوره حکومت جمهوریت است. از طرفی کاهش منابع درآمدی و کمکهای خارجی هم میتواند یکی از دلایل کاهش فساد در افغانستان این روزها باشد که آن هم دستاورد طالبان محسوب نمیشود.
ادعای کاهش کشت و تولید مواد مخدر هم که طالبان آن را یکی از عمدهترین دستاوردهایشان تبلیغ میکنند، هنوز در هالهای از ابهام است زیرا کشورهای همسایه بهویژه ایران و تاجیکستان همچنان از قاچاق گسترده مواد مخدر از افغانستان به این کشورها شاکیاند.
از طرفی، فروپاشی اقتصادی در افغانستان و نیاز بیش از نیمی از جمعیت آن به کمکهای بشردوستانه نشاندهنده یک شکاف بزرگ در حکومتداری طالبان است. البته دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در پیام جدیدش، به بدتر شدن وضعیت اقتصادی در افغانستان اشاره و تایید کرد که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان در حال حاضر به کمک نیاز دارند.
او درباره کمبود بودجه کمکی برای تامین نیازهای بشردوستانه در افغانستان هشدار داد و گفت که تنها سه درصد از بودجه موردنیاز برای تامین نیازهای سال ۲۰۲۴ افغانستان تامین شده است. گوترش نوشت: «بسیاری از افغانها فقیرند، برای تامین غذا تقلا میکنند، بدون دسترسی به امکانات آموزشی و درمانی یا کار زندگی میکنند.»
علاوه بر این، در بیشتر از یک سال گذشته، با وضع محدودیت طالبان بر کار زنان در سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی، بخشی از کمکهای بشردوستانه به افغانستان نیز کاهش یافته است و صدها هزار زن از چرخه اشتغال و درآمدزایی خارج شدهاند. دبیرکل سازمان ملل با اشاره به این نکته نوشت: «ممنوعیت ظالمانه دسترسی دختران به تحصیل و ممنوعیت اشتغال زنان در افغانستان باید لغو شود.»
شرکتکنندگان در نشست دوحه که روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه به میزبانی دبیرکل سازمان ملل برگزار شد، نیز بر این نکته تاکید کردند.