قطر اوایل ماه مه میزبان نشستی است که ازسوی سازمان ملل متحد درمورد اوضاع افغانستان برگزار میشود. دبیرکل سازمان ملل متحد در این نشست شرکت میکند و از نمایندگان کشورهای منطقه نیز برای حضور در آن دعوت شده است. هنوز دستورکار این نشست و اینکه نمایندگان کدام کشورها حضور خود در آن را تایید کردهاند، نیز مشخص نیست.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری که بعدازظهر پنجشنبه، ۳۱ فروردینماه، برگزار کرد، گفت: «هرگونه بحث در این نشست درباره بهرسمیتشناختن [طالبان] برای ما غیرقابل قبول خواهد بود.»
در یک هفته گذشته و پس از انتشار سخنان آمنه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، بسیاری از افراد سیاسی افغان، فعالان مدنی، جنبشهای اعتراضی زنان و احزاب سیاسی اقدام سازمان ملل متحد برای زمینهسازی بهرسمیتشناختن طالبان بهعنوان دولت رسمی افغانستان را محکوم کردند.
آمنه محمد دوشنبه گذشته در یک گفتوگو در دانشکده روابط عمومی و بینالمللی پرینستون در نیوجرسی ایالات متحده آمریکا، گفت که طالبان مشتاق بهرسمیت شناختهشدناند و باید برای پاسخگو کردن آنان، در این مورد بحث شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محمد افزود، نمیداند که بهرسمیتشناختن طالبان اتفاق میافتد یا خیر، اما در نشست دوحه در این مورد بحث میشود.
آمنه محمد تاکنون به واکنشهایی که به سخنان او ابراز شده، پاسخی نداده است. محمد در ماه ژانویه به افغانستان سفر کرد و در دیدار با برخی از رهبران طالبان از آنان خواست فرمانهای صادرشده علیه زنان لغو شوند. آمنه محمد که به قصد ملاقات با رهبر طالبان به قندهار سفر کرده بود، با معاون استاندار طالبان که در سلسه مراتب اداری شخصی پایینرتبه محسوب میشود، ملاقات کرد. محمد در بازگشت به نیویورک، سفر خود را پردستاورد خواند و بابت وضعیت زنان افغانستان ابراز تاسف کرد.
بااینحال، در چند روز گذشته، بسیاری از زنان معترض افغان، با انتشار پیامهایی سخنان آمنه محمد درمورد بحث درباره بهرسمیتشناختن طالبان را محکوم کردند و گفتند که محمد نباید تریبون این اقدام باشد.
برخی از اعضای مجلس سنای ایالات متحده نیز هرگونه بحث درمورد بهرسمیتشناختن طالبان را مردود دانستند.
سناتور جیم ریش، از اعضای ارشد کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، نهتنها این پیشنهاد را رد کرد، بلکه سازمان ملل متحد را نیز به باد انتقاد گرفت. او در توییتی نوشت: «سازمان ملل به یک زنگ بیدارباش نیاز دارد. هرگونه صحبت درمورد بهرسمیتشناختن طالبان کاملا پوچ است.»
جیم ریش از طالبان بهعنوان «رژیم قاتل» یاد کرد و افزود که این گروه همچنان زنان را از تحصیل و اشتغال محروم کردهاند.
هنوز مشخص نیست که نقش قطر، بهعنوان یکی از کشورهای حامی طالبان، در برگزاری این نشست، چیست، اما در نزدیک به ۱۰ سال گذشته، بیشتر نشستهای مرتبط با طالبان و حمایت از این گروه، به میزبانی قطر برگزار شده است. قطر در سال ۲۰۱۲ با هماهنگی ایالات متحده آمریکا دفتر سیاسی طالبان را در دوحه، پایتختش، باز کرد و این گروه با استفاده از این دفتر، فعالیتهای سیاسی وعملیات نظامی خود علیه دولت افغانستان را افزایش داد.
پس از سرنگونی دولت جمهوری در افغانستان، قطر از نخستین دولتهایی بود که با اعزام هیئت دیپلماتیک در سطح وزیر خارجه به کابل، از ادامه همکاری با طالبان اطمینان داد و سفارت افغانستان در شهر دوحه را نیز به این گروه سپرد.
با سلطه دوباره طالبان بر افغانستان، سفارت آمریکا در کابل تعطیل شد و وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که سفارت قطر در کابل بهعنوان حافظ منافع آمریکا در افغانستان نیز عمل میکند.