برنامه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، برای غزه پس از جنگ اعلام شد. او در حالی که نقش تشکیلات خودگردان فلسطین را نامتحمل ندانست، تاکید کرد که اسرائیل فقط زمانی اجازه بازسازی میدهد که نوار غزه غیرنظامی شود.
به گزارش اکسیوس، این اولین بار است که نتانیاهو برنامههایش برای پس از جنگ غزه را بهصورت مکتوب اعلام کرده است. اما این سند جزئیات ملموس چندانی ندارد و بیشتر بر اساس بیانیههای عمومی نتانیاهو در چند ماه گذشته است.
بنا بر اعلام دفتر نتانیاهو، این متن که در اختیار وزیران کابینه نیز قرار داده شده است چند اصل اساسی برای بحث در این مورد مطرح میکند.
اصول مطرحشده در این سند به چند حوزه کلیدی در مورد غزه و اسرائیل پس از جنگ میپردازد.
حضور ارتش اسرائیل و مرزهای غزه: بر اساس این طرح، نیروهای دفاعی اسرائیل تا زمان نامعلوم، آزادی عمل برای عملیات در سراسر نوار غزه را خواهند داشتــ موضعی که نتانیاهو پیشتر نیز مطرح کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اسرائیل در مجاورت مرز و در خاک غزه یک «محدوده امنیتی» ایجاد میکند که «تا وقتی نیاز امنیتی وجود دارد» باقی میماند.
اسرائیل همچنین با همکاری مصر و کمک آمریکا، مرز میان نوار غزه و مصر از جمله گذرگاه رفح را کنترل خواهد کرد تا جلو قاچاق از مصر به غزه را بگیرد.
غیرنظامیسازی: نوار غزه کاملا غیرنظامی خواهد شد و فقط سلاحهای «ضروری برای حفظ نظم عمومی» در این منطقه باقی میماند.
اسرائیل مسئولیت نظارت بر غیرنظامیسازی نوار غزه را بر عهده خواهد داشت تا تخلفی صورت نگیرد.
نتانیاهو همچنین خواهان اجرای طرحی برای «افراطگراییزدایی» از موسسات مذهبی، آموزشی و رفاهی در نوار غزه است و این طرح با دخالت و کمک کشورهای عربی که در این زمینه تجربه دارند انجام خواهد شد.
بازسازی: این سند تاکید دارد که بازسازی غزه فقط زمانی ممکن است که روند غیرنظامیسازی این منطقه به پایان برسد و روند افراطگراییزدایی آغاز شود.
در این سند آمده است: «طرحهای بازسازی با کمک مالی و هدایت کشورهای مقبول از نظر اسرائیل آغاز خواهد شد.»
اما واقعیت این است که هیچ کشوری تاکنون با تامین هزینه بازسازی غزه موافقت نکرده است و بسیار از کشورها میگویند بدون وجود چشمانداز سیاسی روشن برای فلسطینیان، چنین کاری نخواهند کرد.
به نظر میرسد اشاره نتانیاهو به مشارکت عربستان سعودی و امارات متحده عربی در روند بازسازی و افراطگراییزدایی باشد. اما این دو کشور چه علنی و چه در پیامهای خصوصی به نتانیاهو بهروشنی گفتهاند در هرگونه طرحی که مسیر تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی را ترسیم نکند، مشارکت نخواهند کرد.
اداره و نظارت: این سند بهروشنی نمیگوید چشمانداز نتانیاهو برای اداره غزه پس از جنگ چیست، اما اشاره میکند «عناصر محلی با تجربه مدیریت» مسئولیت اداره غیرنظامی و نظم عمومی در غزه را بر عهده خواهند داشت.
در ادامه افزوده شده است این عناصر «با کشورها یا نهادهای حامی تروریسم مرتبط نخواهند بود و پولی از آنها دریافت نخواهند کرد».
برخلاف بیانیههای قبلی نتانیاهو، این سند احتمال ایفای نقش تشکیلات خودگردان فلسطینی در اداره غزه را رد نمیکند، گرچه بهصورت مشخص به نام این سازمان نیز اشاره نمیکند.
دولت بایدن در تلاش است تشکیلات خودگردان فلسطینی احیا شود و در اداره نوار غزه نقش ایفا کند.
تعطیلی اونروا: نتانیاهو همچنین میخواهد آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (اونروا)، که بزرگترین نهاد امدادرسان در غزه است، تعطیل شود و سایر سازمانهای امدادرسان بینالمللی جای آن را بگیرند.
اسرائیل مدعی است که کارکنان اونروا در حمله ۷ اکتبر حماس نقش داشتند. سازمان ملل متحد تحقیق مستقل در مورد این سازمان و ادعاها را آغاز کرده است.