پرونده خروج آمریکا از افغانستان؛ مک‌کال آنتونی بلینکن را به استیضاح تهدید کرد

کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا می‌گوید وزارت خارجه جزئیات درباره نقش این وزارتخانه در خروج آشفته آمریکا از افغانستان را پنهان می‌کند

مایکل مک‌کال به بلینکن یک هفته دیگر فرصت داد تا اسناد محرمانه را در اختیار کمیته روابط خارجی کنگره قرار دهد‌ــ WIN MCNAMEE /  GETTY IMAGES VIA AFP

مایکل مک‌کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا، روز دوشنبه هفتم اسفند (۲۶ فوریه) در نامه‌ای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، او را تهدید کرد چنانچه تا ششم مارس تمام «اسناد کلیدی» خروج آمریکا از افغانستان را برای این کمیته ارسال نکند، او را در نشست کنگره استیضاح خواهد کرد.

مک‌کال از نزدیک به دو سال پیش بررسی چگونگی خروج آمریکا از افغانستان را آغاز کرده‌ است. او تلاش دارد تا نقش وزارت خارجه ایالات متحده را در آشفتگی و بحرانی که در زمان خروج آمریکا از افغانستان رخ داد، بررسی کند و به این منظور تاکنون چندین بار با ارسال نامه‌هایی تهدیدگونه به وزارت خارجه تلاش کرده است این وزارتخانه را وادار کند مدارک و اسناد حاوی برخی جزئیات را در اختیار کنگره قرار دهد.

کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که وزارت خارجه تاکنون بیشتر اسناد عمومی را به این کمیته تحویل داده است که نشان نمی‌دهد هیچ یک از ماموران دولت بایدن در افغانستان شکست و اشتباهشان را پذیرفته باشند. مک‌کال در نامه‌ای جدید به بلینکن هشدار داد: ««قانون به وزارت خارجه اجازه نمی‌دهد پشت دلایل محرمانه بودن اسناد از نظر قوه مجریه پنهان شود و جلو دسترسی کنگره به حقیقت را بگیرد.»

طی دو هفته از ۱۵ اوت ۲۰۲۱ــ که در جریان خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان، دولت جمهوریت در افغانستان سقوط کرد و طالبان بدون هیچ درگیری کابل را تصرف کردندــ تا پایان اوت، ده‌ها هزار نفر به فرودگاه کابل هجوم بردند تا از طریق پروازهای نظامی آمریکا از افغانستان خارج شوند. این وضعیت هرج‌ومرجی مهارناپذیر در فرودگاه کابل به وجود آورد و فرصتی فراهم کرد تا یک عامل انتحاری وابسته به گروه داعش خود را در میان جمعیت حاضر در نزدیکی یکی از گیت‌های فرودگاه منفجر کند. در آن حادثه، بیش از ۱۰۰ شهروند غیرنظامی افغانستان و ۱۳ سرباز ارتش آمریکا کشته شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کمیته روابط خارجی مجلس آمریکا به رهبری مایکل مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه ، چند ماه بعد روند تحقیق در مورد چرایی وقوع چنین فاجعه‌ای را آغاز کرد. البته وزارت خارجه آمریکا نیز در مارس ۲۰۲۲ با تعیین یک نماینده با افراد دخیل در عملیات خروج آمریکا از افغانستان بیش از ۱۵۰ مصاحبه انجام داد تا چگونگی کار این وزارتخانه در عملیات خروج را بررسی کند. اما زمانی که کمیته روابط خارجی گزارش این مصاحبه‌ها را درخواست کرد، به آنچه آن را «اسناد اصلی و کلیدی» می‌خواند، دست نیافت. به همین دلیل با تحت فشار قرار دادن وزیر خارجه تلاش کرد به جزئیات کامل درباره چگونگی برنامه‌ریزی برای روند خروج از افغانستان دست یابد.

در نامه جدید مک‌کال به آنتونی بلینکن آمده که این وزارتخانه در نشست‌ها با حسن نیت حضور نیافته و به احضاریه ژوییه ۲۰۲۳ کمیته توجه نکرده است. بلینکن در این نامه همچنین متهم شد به تعهدی که در مورد همکاری با این تحقیقات داده بود، عمل نکرده است.

جزئیات عملیات خروج از افغانستان به این دلیل برای کنگره آمریکا مهم است که برخی نمایندگان و سناتورها معتقدند دولت بایدن با سوءمدیریت بر عملیات خروج از افغانستان جان هزاران تن را به خطر انداخته و هزاران کارمند افغان دفاتر و سازمان‌های آمریکایی را در معرض انتقام‌جویی طالبان قرار داده‌ است. آن‌ها همچنین خاطرنشان می‌کنند که آمریکا پس از خروج از افغانستان تسلیحات و تجهیزات نظامی به ارزش میلیاردها دلار را در آن کشور باقی گذاشته است که اکنون نه‌تنها طالبان از آن‌ها بهره می‌برند، که گروه‌های تروریستی در داخل و خارج از افغانستان نیز به آن‌ها دست یافته‌اند.

بیشتر از جهان