مقام سازمان ملل پس از سفر به افغانستان: اقتصاد کشور سقوط کرده است

از زمان بازگشت طالبان به قدرت، بیکاری در افغانستان دو برابر شده است

کانی ویگناراجان، مدیر منطقه‌ای برنامه پیشرفت و توسعه سازمان ملل متحد (UNDP)، روز پنج‌شنبه ۱۷ اسفند (۷ مارس)، در نیویورک به خبرنگاران گفت که اقتصاد در افغانستان «اساسا سقوط کرده است». به گفته او، از زمان سلطه طالبان بر این کشور بیکاری دو برابر شده و هیچ منبع عمده‌ای برای فعالیت‌های اقتصادی ازجمله صادرات وجود ندارد و وضعیت اقتصادی کشاورزان متزلزل شده است.

ویگناراجان افزود که تنها ۴۰درصد از جمعیت افغانستان به برق دسترسی دارند و فقر در حال افزایش است. براساس گزارش او، ۶۹ درصد شهروندان افغانستان «معیشت ناامن دارند» و از منابع اولیه کافی محروم‌اند.

اجنان، با اشاره به حوادث طبیعی مانند زلزله، سیلاب و رانش زمین، که در چند سال اخیر در افغانستان رخ داده است، گفت: «چیزی که واقعا به من ضربه زد، تاثیر شدید و پیاپی بلایای طبیعی بود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ویگناراجان فرمان‌های صادرشده طالبان علیه زنان و دختران را از عوامل سقوط اقتصاد افغانستان دانست و افزود که پس از صدوراین فرمان‌ها زنان نمی‌توانند در بخش‌های مختلف کار کنند. سازمان ملل متحد پیش از این بارها هشدار داده بود که اقدام‌ طالبان علیه زنان به تضعیف اقتصاد و ورشکستگی هزاران خانواده که روزگارشان وابسته به درآمد زنان است منجر خواهد شد. برای نمونه، در مرداد ماه امسال، ممنوع شدن فعالیت آرایشگاه‌های زنانه  به بیکار شدن بیش از ۶۰هزار زن کارآفرین منجر شد.

ویگناراجان درمورد محدودیت‌های وضع‌شده علیه زنان و به‌ویژه منع و محدودیت تحصیل زنان و دختران گفت: «سال گذشته، هیچ دختری از کلاس دوازدهم فارغ‌التحصیل نشد. چگونه می‌خواهند از کلاس ششم به دانشکده‌های فنی یا دانشگاه‌های پزشکی که به دانشجو نیاز دارند راه یابند؟»

طالبان که در هفته‌های نخست سلطه بر افغانستان در مذاکرات دوحه با آمریکا ادعا کرده بودند که ممانعتی در زمینه تحصیل و اشتغال زنان و دختران ایجاد نمی‌کند، در اردیبهشت ۱۴۰۱ تحصیل دختران را تا کلاس ششم محدود کرد و در آذرماه ۱۴۰۱ نیز از تحصیل و اشتغال دختران و زنان ممانعت کرد.

با وجود واکنش‌های گسترده ازجمله برگزاری چند نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد و اصرار سازمان‌های حقوق بشری مبنی بر لغو فرمان‌های صادرشده، طالبان با ادعای اینکه شریعت را اجرا می‌کنند، محدودیت‌های بیشتری بر زنان اعمال کردند.

اجان می‌گوید وضعیت اقتصاد و زنان افغانستان ناگوار و نگران‌کننده است و خواستار ادامه امدادرسانی جهانی برای بهبود وضعیت این کشور است. در حالی که گزارش‌ نهادهای ناظر بر اوضاع افغانستان، مانند گزارش اداره بازرس ویژه ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سی‌گار)، گویای این است که طالبان به کمک‌های بشردوستانه دسترسی دارند، مدیر منطقه‌ای برنامه پیشرفت و توسعه سازمان ملل متحد از امدادرسانان می‌خواهد که منابع مالی را به نیازمندان افغانستان اختصاص دهند.

ویگناراجان افزود: «نکته اصلی این است که باید بگذاریم اقتصادهای خانگی و محلی دوباره رشد کنند.»

چهارشنبه، ۱۶ مارس، رزا اوتنبایوا، رئیس هیات معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان (یوناما)، در گزارشی که به نشست شورای امنیت ارائه کرد گفت از اوت ۲۰۲۱ که طالبان به قدرت بازگشتند تاکنون، امدادرسانان حدود ۸ میلیارد دلار به افغانستان کمک کرده‌اند. اوتنبایوا همچنین گفت که دولت‌ها و سازمان‌های امدادرسان باید برای جلوگیری از فاجعه، امدادرسانی به دست‌کم ۳۲ میلیون شهروند افغان نیازمند را ادامه دهند.

بیشتر از اقتصاد