بازداشت سعدالله امیرشقاقی، مافیای سایت‌های شرط‌بندی در ایران و ترکیه

برخی از خبرنگاران ورزشی می‌گویند سعدالله و فرشید امیرشقاقی در سال‌های اخیر با شماری از فوتبالیست‌ها و مربیان برای تغییر برخی از نتایج مسابقات فوتبال همکاری داشته‌اند

وزارت کشور ترکیه ویدئویی از بازداشت سعید امیری موسوم به «مافیای سایت‌های شرط‌بندی ایران» منتشر کرد. 

وزیر کشور ترکیه، روز شنبه ۱۶ مارس، در شبکه اجتماعی اکس، ویدیویی از لحظه بازداشت سعید امیری، با نام مستعار سعدالله امیرشقاقی، شهروند ایرانی ساکن این کشور منتشر کرد که به «مافیای سایت‌های شرط‌بندی ایران» معروف است.

علی یرلی‌کایا نوشت: «او سرکرده سازمانی مجرمانه است که در ایران شرط‌بندی‌های غیرقانونی انجام می‌داد و قصد داشت با عواید حاصل از این جرایم در کشور ما پولشویی کند، اما در عملیات پلیس ازمیر به دام افتاد. در این عملیات ۴ نفر، ازجمله سرکرده این گروه دستگیر شدند، و برای ۶ نفر دیگر نیز حکم تعقیب صادر شد.»

وزیر کشور دولت اردوغان افزود: «می‌خواهم ملت عزیزمان بداند که ما گروه‌هایی را که دست به جرم‌های سازمان‌یافته می‌زنند، در هر اندازه‌ای که باشند، منهدم می‌کنیم و آنان را به دست عدالت می‌سپاریم. عملیات ما علیه گروه‌های جرم‌های سازمان‌یافته، صبح و شب، با قاطعیت ادامه خواهد داشت. سعید امیری نیز در حالی دستگیر شد که برای فرار به خارج از کشور آماده می‌شد و با استفاده از اطلاعات هویتی شخص دیگری در هتلی در ازمیر اقامت داشت.»

این مقام ارشد ترکیه گفت پلیس این کشور هنگام بازداشت سعید امیری ۱۲۰ هزار لیر و ۸۰ هزار یورو، ۹ ساعت لوکس به ارزش ۵۰۰ هزار دلار، و ۱۰ خودروی وی را توقیف کرده است، و همچنین مالکیت ۱۵ شرکت، ۱۷ ملک، و سهام ۹ شرکت نیز از نامبرده سلب شده است.

حدود ۲ ماه قبل، رسانه‌های ترکیه نوشتند دادگاهی در این کشور حکم سلب تابعیتی را صادر کرده است که امیرشقاقی با خرید ملک در این کشور به دست آورده بود و همچنین افزودند که این اقدام که احتمالا به سفر اخیر ابراهیم رئیسی به ترکیه مربوط است، و احتمالا به استرداد او به ایران خواهد انجامید. همچنین اخباری درباره فعالیت سعدالله امیرشقاقی در زمینه قاچاق دختران منتشر شده است.

سعدالله امیرشقاقی، همراه فرزندش فرشید، ملقب به «مونتیگو»، در سال‌های اخیر اصلی‌ترین گرداننده سایت‌های شرط‌بندی ایران شناخته می‌شدند. ثروت آنان «بیش از ۱۰ میلیون دلار» ارزیابی شده است. همچنین در رسانه‌های ایران خبرهایی درباره همکاری این پدر و پسر با برخی بازیکنان و مربیان فوتبال، به‌منظور تغییر نتیجه بازی و کسب سود از طریق شرط‌بندی، منتشر شده است.

طبق گزارش خبرگزاری‌های ترک، وب‌سایت شرط‌بندی «مونتیگو» منبع درآمد اصلی این خانواده بوده و چندین سایت دیگر نیز زیرمجموعه آن بوده‌اند. مهدی رستم‌پور، روزنامه‌نگار ورزشی، پیشتر سعدالله امیرشقاقی را «سناریونویس تمامی کلک‌های اینستاگرامی» ازجمله سناریو درگیری وحید خزایی با داوود غفاری (هزینه)، جذب پدر آرات (کودک ورزشکار)، و درگیری پیام صادقیان با امیر تتلو، نامیده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

براساس اطلاعات غیررسمی، درگاه‌های ساخته خانواده امیرشقاقی در سال‌های اخیر بیش از صدها هزار نفر را جذب سایت‌های شرط‌بندی کرده است.

فرشید امیرشقاقی متولد ۱۲ فروردین ۱۳۷۴ در تهران، در ساخت سامانه پرداخت درون‌شبکه‌ای «پارسی گرام» دست داشته و طراح و برنامه‌نویس بازی رایانه‌ای «انفجار» است که در بسیاری از سایت‌های شرط‌بندی از آن استفاده می‌شود. او که «اعجوبه کامپیوتر و برنامه‌نویسی» نام گرفته، از پانزده تا هجده سالگی توانست یک پلتفرم تبادل آنلاین، و یک سایت ویژه حمل‌ونقل میان داروخانه‌ها را راه‌اندازی کند. او همچنین در سال ۱۳۹۰ روش پرداخت «کلیکی» را در اغلب شبکه‌های اجتماعی راه‌اندازی کرد.

فرشید امیرشقاقی با برخی چهره‌های شناخته‌شده موسیقی آشنا شد و در تبلیغ برای سایت‌های شرط‌بندی خود با آنها همکاری کرد. وی اولین اجرای زنده خود در استانبول را با گروه «زدبازی» شروع کرد. ساشا سبحانی و دنیا جهان‌بخت، معروف به «شاخ‌های اینستاگرامی» و حسین تهی، سپهر خلسه، پویان مختاری و علیشمس، تعدادی از چهره‌هایی هستند که در سال‌های اخیر با او همکاری داشتند.

مونتیگو یا فرشید امیرشقاقی، در شروع کار خود یک سایت به نام «بت‌بال۹۰» راه‌اندازی کرد که به آن عنوان سایت مادر شرط‌بندی‌های مونتیگو را داده‌اند. سایت بت‌بال۹۰ و همچنین سایت حضرات که پویان مختاری مدیریت آن را برعهده دارد از مشهورترین سایت‌های مونتیگو هستند.

قمار و شرط‌بندی در سال‌های اخیر، به واسطه سایت‌هایی در فضای مجازی و به ‌موازات بحران‌های اقتصادی در ایران، بازار بسیار گرمی دارد و تعداد زیادی از شهروندان ایرانی در تنگنای معیشتی، جذب این بازار و کسب‌وکار ویرانگر آن شده‌اند. بیشتر مبلغان سایت‌های قمار نیز شاخ‌های فضای مجازی، برخی خوانندگان و حتی ورزشکاران مقیم خارج ایران هستند.