اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری روسیه که ولادیمیر پوتین را برای پنجمین بار به عنوان رهبر این کشور معرفی کرد، با واکنش متفاوت سران کشورهای جهان همراه بود.
ولادیمیر پوتین ۷۱ ساله یکشنبه شب در اظهاراتی پیشبینیشده، خود را پیروز «انتخابات» ریاستجمهوری روسیه اعلام کرد. به این ترتیب او برای پنجمین بار رئیسجمهوری روسیه خواهد بود. پوتین از سال ۱۹۹۹ در کرملین حضور دارد و اگر اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، دستکم تا سال ۲۰۳۰ در قدرت خواهد بود.
پس از سخنرانی پوتین، واکنشها به انتخاب مجدد او آغاز شد. دوستان و متحدان رئیسجمهوری روسیه بهسرعت پیروزی او را در آنچه انتخابات نام گرفت، تبریک گفتند اما رهبران غربی این رایگیری را «غیرقانونی» و حتی «مضحک» خواندند.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، از جمله افرادی بود که بهسرعت پیروزی ولادیمیر پوتین در انتخابات ریاستجمهوری روسیه را تبریک گفت. طبق گزارش سفارت جمهوری اسلامی در مسکو، در پیام ارسالی ابراهیم رئیسی به «پیروزی قاطع ولادیمیر پوتین بهعنوان رئیسجمهوری فدراسیون روسیه» اشاره و بر گسترش بیشازپیش مناسبات دو کشور تاکید شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
چین نیز به عنوان متحد دیگر روسیه به مناسبت انتخاب مجدد پوتین پیام تبریک صادر کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، اعلام کرد که شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، و پوتین «به ارتباط نزدیک ادامه خواهند داد تا دو کشور را به تعمیق هماهنگی راهبردی جامع هدایت کنند».
در پیام تبریک پکن همچنین اشاره شده است که «چین و روسیه بزرگترین همسایگان و شرکای راهبردی یکدیگر در عصر جدید به شمار میروند».
دیمیتری مدودف، رهبر سابق روسیه، از چهرههایی بود که حتی پیش از اعلام نتایج نهایی، پیام تبریک داد و نوشت: «پیروزی فوقالعاده ولادیمیر پوتین در انتخابات را تبریک میگویم.»
میلوراد دودیک، رهبر صربهای بوسنی نیز در پیامی تاکید کرد که «صربها با خوشحالی از پیروزی رئیسجمهوری پوتین استقبال کردند زیرا در او یک دولتمرد بزرگ و دوستی میبینند که همیشه میتوان روی او حساب کرد».
نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا، هم گفت: «برادر بزرگتر ما پیروز شده و این موضوع نویدبخش اتفاقهای خوبی برای جهان است.»
اما در سوی دیگر، منتقدان به تازهترین انتخابات ریاستجمهوری روسیه واکنش متفاوتی نشان دادند. از جمله جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که گفت انتخابات روسیه آزاد و عادلانه نبود بلکه مبتنی بر سرکوب و ارعاب بود. بورل افزود که ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اواخر روز دوشنبه در مورد این انتخابات بیانیه مشترکی صادر خواهند کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز انتخابات روسیه را غیرقانونی خواند و تاکید کرد: «همه در جهان میدانند که این شخص، مانند بسیاری دیگر در طول تاریخ، به بیماری قدرتطلبی دچار شده است و برای در قدرت ماندن، هر کاری خواهد کرد.»
فرانسه کشور دیگری بود که به این موضوع واکنش نشان داد و ضمن تقدیر از «بسیاری» از شهروندان روسیه را که مخالفتشان را با پوتین نشان دادند، اعلام کرد انتخابات ریاستجمهوری روسیه تحت سرکوب برگزار شده است. در بیانیه وزارت خارجه فرانسه آمده است: «شرایط برای برگزاری یک انتخابات آزاد، کثرتگرا و دموکراتیک براورده نشد و این رایگیری سه روزه در بحبوحه سرکوب فزاینده جامعه مدنی انجام گرفت.»
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، هم انتخاب مجدد پوتین پس از سرکوب مخالفان را حاصل یک «انتخابات بدون انتخاب» نامید. او در نشستی در بروکسل گفت که انتخابات روسیه نشاندهنده «رفتار شنیع پوتین با مردم خود» است.
دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، نیز در واکنش به این موضوع گفت که انتخابات روسیه «غیرقانونی» بود زیرا در آن «فقدان حق انتخاب برای رایدهندگان و نظارت نداشتن نهادهای نظارتی» مشهود بود.
آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا، نیز دیپلمات دیگری بود که اعلام کرد: «انتخابات روسیه نه آزاد بود و نه عادلانه.»
در همین حال، یان لیپاوسکی، وزیر خارجه جمهوری چک، این انتخابات را «مضحک» خواند و افزود: «انتخابات ریاستجمهوری روسیه نشان داد این رژیم چگونه جامعه مدنی، رسانههای مستقل و مخالفان را سرکوب میکند.»
روسیه یکی از کشورهای جهان با کمترین سطح آزادیهای سیاسی است. در دوره ریاستجمهوری پوتین قانون اساسی روسیه به منظور ادامه ریاستجمهوری او تغییر کرد و کنترل کرملین بر قوه قضاییه افزایش یافت. با این حال، پوتین که مامور سابق کاگب (سازمان اطلاتی شوروی سابق) است در کنفرانس خبری پس از انتخابات با انتقاد از دموکراسی غربی و آمریکایی، از بها دادن به خواسته مشترک مردم فدراسیون روسیه سخن گفت.