نشریه ساندیتایمز روز یکشنبه ۳۱ مارس (۱۲ فروردین) بر مبنای تحقیقات مشترک با وبسایت هلندی بلینگکت (bellingcat.com) گزارشی درباره کریستوفر کیناهان، رئیس فراری یک کارتل مافیایی، منتشر کرد و مجموعه فعالیتها و اقدامها برای ردیابی و شناسایی محل پنهان شدن او را تشریح کرد.
بر اساس این گزارش، مقامهای ایالات متحده در سال ۲۰۲۲ برای بازداشت این رئیس یکی از کارتلهای مافیایی که با نام «دپر دون» (Dapper Don) نیز شناخته میشود، چهار میلیون دلار جایزه گذاشتند اما تاکنون سرنخی از او وجود نداشت؛ در حالی که اکنون به نظر میرسد کریستوفر کیناهان ۶۷ ساله از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ با نام کریستوفر وینسنت بیش از ۲۰۰ اظهارنظر (ریویو) درباره رستورانها و هتلهای محل حضورش در دبی، آفریقای جنوبی، هنگکنگ، زیمبابوه، ترکیه، بلژیک، هلند، مجارستان، مصر، اسپانیا و پرتغال نوشته و به دفاتر دولتی، یک مرکز تست کووید و یک فروشگاه هم امتیاز داده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کیناهان متهم است که به همراه پسرانش، کریستوفر جونیور و دانیل، یک کارتل قاچاق مواد مخدر و پولشویی در ایرلند ایجاد کرده و آن را به نقاط مختلف جهان گسترش داده است. این خانواده با باند جنایی هاچ دوبلین نیز رقابت شدیدی داشته که گفته میشود به ۱۸ قتل منجر شده است.
پلیس ایرلند بر این باور است که این باند طی سالها از طریق تجارت غیرقانونی مواد مخدر، قاچاق اسلحه و پولشویی سودی بالغ بر یک میلیارد دلار به دست آورده است.
دولت ایالات متحده برای اطلاعاتی که به بازداشت کریستوفر کیناهان و دو پسرش منجر شود، ۱۵ میلیون دلار جایزه در نظر گرفته است.
به نوشته ساندی تایمز، حساب کاربری کیناهان در لینکداین با نام مستعار کریستوفر وینسنت را نخستین بار روزنامه ایرلندی ساندی ورد (Sunday World) شناسایی کرد. اکنون به نظر میرسد صاحب یک پروفایل با همان نام از سال ۲۰۱۹ آزادانه نظرهایش درباره مکانهایی در کشورهای مختلف در گوگل منتشر میکرده است اما همه اینها مربوط به پیش از سال ۲۰۲۲ و قبل از زمانی است که دولت آمریکا اعلام کند او تحت تعقیب است. سایر اظهارنظرهای او پس از سال ۲۰۲۲ درباره مکانهایی خارج از امارات متحده نبوده و گمان میرود که او در این کشور اقامت داشته است. این در حالی است که دبی با ایالات متحده، ایرلند یا بریتانیا قرارداد استرداد متهم ندارد.
کیناهان پس از بازداشت به اتهام حمل هروئین به ارزش ۱۰۰ هزار دلار در دوبلین ایرلند، سال ۱۹۸۶ برای اولین بار به زندان افتاد. او در سال ۱۹۹۲ آزاد شد اما در سال ۱۹۹۷ دوباره به دلیل اتهامهای مربوط به چکهای سرقتی به زندان افتاد. او مدتی هم در بلژیک بود. کیناهان از دوران زندان در اواخر دهه ۱۹۹۰ برای یادگیری زبانهای اسپانیایی و هلندی استفاده کرد؛ زبانهایی که گفته میشود به او کمک میکنند با دنیای جنایتکاران بینالمللی ارتباط برقرار کند.
به گفته وزارت خزانهداری ایالات متحده، پسران او، دانیل و کریستوفر جونیور، بخش مهمی از عملیات این کارتل محسوب میشوند.
سال گذشته اعلام شد که دانیل کیناهان ۴۶ ساله پس از فرار از دبی به ایران گریخته است تا از دست قانون فرار کند. روزنامه ایرلند ایندیپندنت [که با ایندیپندنت فارسی و مجموعه روزنامههای ایندیپندنت ارتباطی ندارد] این خبر را روز ۲۲ آوریل ۲۰۲۳ به طور اختصاصی منتشر کرد.
این روزنامه ایرلندی مدعی شد که کارتل کیناهان با «گروههای تروریستی در ایران رابطه دارد». به نظر میرسد این گروه جنایی، جمهوری اسلامی ایران را به دلیل فقدان رابطه استرداد مجرمان و هرگونه تماس دیپلماتیک بین تهران و واشینگتن انتخاب کرده است. البته جمهوری اسلامی ایران با ایرلند روابط دیپلماتیک دارد.
در سال ۲۰۲۳، ساندی تایمز گزارش داد که کارتل کیناهان به دنبال خرید طلا در زیمبابوه و انتقال آن از آفریقای جنوبی به دبی بوده است تا به پولشویی سود مواد مخدر این باند کمک کند. بررسیهای دیگر نیز از فعالیت این باند مافیایی در آفریقای جنوبی بین سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ خبر میدهد.
ساندی تایمز گزارشی هم درباره قرارداد تامین هواپیما از طریق این کارتل منتشر کرد و نوشت احتمالا این اقدام، ترفندی برای دور زدن تحریمها علیه جمهوری اسلامی و ارسال قطعات هواپیما به جمهوری اسلامی بوده زیرا کیناهان در زمان حضور در زیمبابوه با چهرههایی که به نظر میرسید ایرانی باشند ملاقات کرده است. پیشتر نیز در برخی رسانهها خبری مطرح شده بود که کریستوفر کیناهان کوشیده است برای جمهوری اسلامی جت جنگنده بخرد.
نهادهای انتظامی در سراسر جهان به دنبال دستگیری کیناهان و پسرانشاند. به گزارش ایرلند ایندیپندنت، کریستوفر کیناهان نگران بوده است که مقامهای امارات متحده عربی او را به پلیس آمریکا یا ایرلند تحویل بدهند. این روزنامه گفت طبق برخی ادعاها، او در چند سال اخیر مبالغی هنگفت به برخی چهرهها در دبی پرداخت کرده است تا از او و خانوادهاش حفاظت کنند.