خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه پانزدهم مه (۲۶ اردیبهشت) در گزارشی به نقل از دو منبع آگاه نوشت که اردن یک توطئه برای قاچاق سلاح به این کشور را خنثی کرده است که ظن آن میرود عاملش جمهوری اسلامی ایران باشد و برای کمک به اجرای اقدامهای خرابکارانه از طریق مخالفان این پادشاهی متحد آمریکا طرحریزی شده باشد.
منابع آگاه در اردن به رویترز گفتهاند که این تسلیحات را شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی در سوریه برای یک گروه وابسته به اخوانالمسلمین در اردن ارسال کردهاند که با شاخه نظامی گروه فلسطینی حماس ارتباط دارد. به گفته آنها انبار تسلیحات ارسالی به اردن کشف و ضبط و اعضای این گروه از جمله اردنیهای فلسطینیتبار اواخر ماه مارس بازداشت شدهاند.
این توطئه تسلیحاتی جمهوری اسلامی که اولین بار است فاش میشود، در بحبوحه تنشهای گسترده در خاورمیانه پس از آغاز جنگ غزه در پی حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر، انجام شده است.
دو منبع اردنی که نخواستند نامشان فاش شود، با استناد به تحقیقات در جریان گفتند که هدف از این توطئه بیثبات کردن اردن بوده است؛ کشوری که میتواند به نقطه عطف منطقهای در بحران غزه تبدیل شود.
اردن که میزبان یک پایگاه نظامی ایالات متحده است، از یک سو با اسرائیل و از سوی دیگر با سوریه و عراق مرز مشترک دارد که هر دو محل استقرار شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی ایراناند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منابع مشخص نکردند در حمله ماه مارس چه سلاحهایی کشف و ضبط شدهاند، با این حال اشاره کردند که سرویسهای امنیتی اردن در ماههای گذشته تلاشهای متعدد جمهوری اسلامی و گروههای متحد آن را برای قاچاق تسلیحات از جمله مینهای کلیمور، مواد منفجره سی۴ و سمتکس، اسلحههای کلاشنیکف و راکت کاتیوشا ۱۰۷ میلیمتری، خنثی کردهاند.
به گفته آنها، مقصد بیشتر تسلیحات قاچاقشده به اردن کرانه باختری بوده اما برخی از سلاحها از جمله سلاحهایی که در ماه مارس ضبط شدند، برای استفاده هسته اخوانالمسلمین در اردن، وابسته به شبهنظامیان حماس، در نظر گرفته شده بودند.
به نوشته رویترز، مقامهای اردنی بر این باورند که جمهوری اسلامی ایران و گروههای متحدش مانند حماس و حزبالله لبنان در تلاشاند اعضای جوان و رادیکال اخوانالمسلمین ساکن پادشاهی اردن را با استناد به اهداف ضداسرائیلی و ضدآمریکایی خود، جذب کنند تا بتوانند شبکه منطقهای نیروهای همسو با تهران را گسترش دهند.
یکی از نمایندگان ارشد اخوانالمسلمین اردن تایید کرد که برخی اعضای این گروه در ماه مارس در حالی که مسلح بودند، دستگیر شدند. با این حال ادعا کرد چنین اقدامهایی را لزوما تایید نمیکند و افزود که گمان میکند نفرات بازداشتشده در حال قاچاق اسلحه به کرانه باختری بودند نه برنامهریزی برای اجرای اقدامهای خرابکارانه در اردن.
یکی دیگر از شخصیتهای ارشد اخوانالمسلمین نیز به رویترز گفت که دستگیرشدگان را صالح العاروری، یکی از سران حماس، استخدام کرده بود. العاروری ژانویه ۲۰۲۴ در یک حمله پهپادی به بیروت که به اسرائیل نسبت داده شد، جان باخت.
اردن اعلام کرده که طی سال گذشته، بسیاری از تلاشهای افراد نفوذی مرتبط با شبهنظامیان طرفدار جمهوری اسلامی در سوریه را که با راکت و مواد منفجره از مرزهای این کشور عبور کردهاند، خنثی کرده است. با این حال جمهوری اسلامی ایران چنین ادعاهایی را رد میکند.
پادشاهی اردن ماه گذشته به تلاشهای تحت رهبری ایالات متحده برای کمک به اسرائیل در سرنگونی پهپادها و موشکهای شلیکشده از سمت ایران به اسرائیل پیوست؛ موضوعی که بهرغم تلاش این پادشاهی برای اتخاذ موضع بیطرفانه، آن را در محوری همسو با واشینگتن نشان داد. البته پادشاه اردن تصمیم برای سرنگونی هواپیماهای بدون سرنشین را یک اقدام دفاعی برای کشورش دانست و تاکید کرد که «اردن میدان جنگ برای هیچ حزبی نخواهد بود». با این حال دو سیاستمدار اردنی که نخواستند نامشان فاش شود، میگویند که تنشهای منطقهای اخیر میتواند برای ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، نگرانکننده باشد، زیرا هرگونه چالش با اخوانالمسلمین، با توجه به پایگاه مردمی گسترده آن در اردن، تبعاتی به همراه خواهد داشت.