احزاب سیاسی: امتیازدهی و تعامل با طالبان بحران افغانستان را تشدید می‌کند

احزاب سیاسی، جبهه‌های نظامی و جنبش‌های اعتراضی در بیانیه‌ای اعلام کردند که برگزاری نشست دوحه بدون حضور نمایندگان مردم افغانستان امتیازدهی به طالبان است

عکس ترکیبی از رهبران شماری از احزاب و جبهه‌های مخالف طالبان‌ــ ایندیپندنت فارسی

شماری از احزاب سیاسی، جبهه‌های نظامی و جنبش‌های اعتراضی زنان افغانستان روز چهارشنبه ۱۶ خرداد، با صدور یک بیانیه‌ مشترک، به سومین دور نشست دوحه که قرار است با حضور طالبان برگزار شود، واکنش نشان دادند و تشکیل چنین نشستی را بدون حضور نمایندگان مردم افغانستان، «امتیازدهی به طالبان» خواندند.

احزاب سیاسی و جریان‌های مخالف طالبان از جمله جبهه مقاومت ملی، جبهه آزادی افغانستان، شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، حزب جنبش ملی و شماری از جنبش‌های اعتراضی زنان افغانستان پای این بیانیه را امضا کرده‌اند.

در این بیانیه آمده‌ است: «تجربه چهار دهه گفت‌وگو و برگزاری اجلاس‌ ثابت کرده که هرگاه به اراده مردم افغانستان به عنوان صاحبان اصلی کشور بی‌توجهی شده، ریشه‌های اصلی بحران مغفول مانده است. اقدام‌های سیاسی صوری و تعامل با جریان‌های تروریستی هرگز مشکل افغانستان را حل نمی‌کنند، بلکه برعکس بر عمق و پیامدهای بحران خواهند افزود.»

سومین دور نشست دوحه با حضور هیئت بلندپایه طالبان و نمایندگان بیش از ۲۰ کشور جهان و شماری از سازمان‌های بین‌المللی روزهای ۱۰ و ۱۱ تیر در شهر دوحه، پایتخت قطر، برگزار می‌شود. میزبانی این نشست را سازمان ملل متحد برعهده دارد و هدف از آن راه‌اندازی گفت‌وگوی ملی برای حل بحران افغانستان، ادغام دوباره این کشور در جامعه جهانی و رسیدگی به بحران‌های حقوق بشری در افغانستان اعلام شده است.

هنوز مشخص نیست چه کسانی از طرف طالبان و چه کسانی به نمایندگی از جامعه مدنی افغانستان در این نشست شرکت خواهند کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این بیانیه تاکید می‌کند که افغانستان «تحت سلطه‌ غاصبانه‌ گروه تروریستی طالبان» قرار دارد و «فاقد دولت مشروع است»، بنابراین افزایش تعامل بین‌المللی با افغانستان آن هم به صورت ساختارمند و منسجم «در صورتی معنا دارد که اراده و منافع تمام مردم و اقوام مد نظر قرار گیرد».

در بیانیه احزاب و جبهه‌های مخالف طالبان با اشاره به حضور گروه‌های تروریستی بین‌المللی در افغانستان آمده‌ است که طالبان «علاوه بر تحمیل رنج، فلاکت، ناامنی، مالیات‌‌های کمرشکن و خودسرانه و تباه کردن زندگی مردم و به‌خصوص زنان در افغانستان، این کشور را به پناهگاهی امن برای تروریست‌های بین‌المللی تبدیل کرده‌اند».

در دومین دور نشست دوحه، شرکت‌کنندگان در مورد نقشه‌راه دبیرکل سازمان ملل متحد برای آینده افغانستان بحث و بیشتر آن‌ها با انتصاب فرستاده ویژه دبیرکل برای پیشبرد روند برگزاری گفت‌وگوی ملی در افغانستان موافقت کردند، اما مخالفت روسیه، پاکستان، جمهوری اسلامی ایران، چین باعث شد بحث‌ها بی‌نتیجه بماند. طالبان هم که با انتصاب فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان مخالف بودند، شرکت در دومین دور نشست دوحه را تحریم کردند.

هنوز مشخص نیست در سومین دور نشست دوحه که طالبان هم قرار است در آن شرکت کنند، بحث انتصاب فرستاده ویژه دبیرکل در امور افغانستان نیز در دستور کار قرار دارد یا خیر.

جریان‌های مخالف طالبان در بیانیه‌شان در مورد فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان گفتند که با این طرح موافق‌اند، «مشروط به اینکه گزینش و شرح وظایف او طی مشورت همه‌جانبه با جریان‌های داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی دخیل در قضیه افغانستان صورت گیرد».

قرار است نمایندگان کشورهای منطقه از جمله روسیه، چین، پاکستان، هند و برخی کشورهای آسیای میانه شنبه آینده در تهران، نشستی را در چارچوب «فرمت مسکو» برگزار کنند.

ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور افغانستان، به خبرگزاری تاس گفت که این نشست در راستای «هماهنگی میان کشورهای منطقه در مورد افغانستان و به‌ویژه سومین دور نشست دوحه» برگزار می‌شود.