شورشیان حوثی از موشک جدیدی با سوخت جامد و به نام «فلسطین» رونمایی کردند که شباهت زیادی با موشک مافوقصوت جمهوری اسلامی دارد.
به گزارش آسوشیتدپرس، روز دوشنبه «انصارالله یمن» موشک جدیدش را، که سرجنگی آن به شکل چفيه سرپوش سنتی فلسطینیها طراحی شده، به سمت بندر ایلات اسرائیل، در جنوب خلیج عقبه، شلیک کرد که باعث به صدا درآمدن آژیر خطر هوایی ارتش اسرائیل شد، اما خسارت و تلفاتی درپی نداشت.
تصاویری که حوثیها روز چهارشنبه منتشر کردند، موشک «فلسطین» را روی یک پرتابگر سیار نشان میدهد که بهسرعت درحال بلند شدن از زمین است و دود سفیدی از آن خارج میشود. دود سفید در موشکهای سوخت جامد امری رایج است.
موشکهای سوخت جامد را میتوان سریعتر از موشکهای سوخت مایع آماده و شلیک کرد. این موضوع برای حوثیها، که حملاتشان به کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ باعث شده تا سایتهای پرتاب موشکشان بارها هدف حمله نیروهای آمریکایی و متحدانش قرار بگیرند، اهمیت زیادی دارد. در یکی از این حملهها، پیش از اینکه حوثیها بتوانند موشکشان را شلیک کنند، موشک دفاعی آمریکا به آن اصابت کرد.
آسوشیتدپرس مینویسد حوثیها درحالی موشک فلسطین را «محصول داخلی یمن» معرفی کردهاند که این کشور فقیرترین کشور عربی به شمار میآید و نزدیک به یک دهه است که درگیر جنگ داخلی است. بدین ترتیب به نظر نمیرسد که حوثیها هیچ سابقهای در ساخت موشکهای پیچیده و سیستمهای هدایت آنها داشته باشند.
اما برخلاف یمن، جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم تسلیحاتی سازمان ملل، در سالیان اخیر بارها شورشیان حوثی را در طول جنگ تجهیز کرده است. در حالی که تهران همواره از تایید این واقعیت سر باز میزند، تعداد زیادی از کشتیهایی که از سوی آمریکا و متحدانش توقیف شدهاند، حاوی سلاح، سوخت موشک و قطعات نظامی ایرانی بودهاند که به سوی یمن حرکت میکردهاند.
با این حال اکنون رسانههای ایران با استناد به ادعای حوثیها، از پرتاب موشک فلسطین خبر دادهاند و آن را ساخت یمن معرفی کردهاند، اما آسوشیتدپرس نوشته است اجزای این موشک شبیه موشکهای دیگر ایران مانند «فاتح» است که پیش از این به دست نیروهای سپاه پاسداران در ایران ساخته شده بود.
همچنین در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی بارها مدعی شدهاند از حوثیهای یمن حمایت تسلیحاتی نمیکنند، خبرگزاری تسنیم، وابسته به پاسداران، روز نهم خرداد با انتشار گزارشی تایید کرده بود که فناوری موشک بالستیک ضدکشتی «قدر» ایران در اختیار انصارالله یمن قرار داده شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۳ از موشکهای فاتح رونمایی کرد و مدعی شد که این موشک میتواند با سرعت ۱۵ برابر سرعت صوت حرکت کند. همچنین برد موشک هم تا ۱۴۰۰ کیلومتر (۸۷۰ مایل) اعلام شده است. این میزان برد برای رسیدن به ایلات اسرائیل، از مناطق تحت کنترل حوثیهای یمن، کم است، اما میتوان موشکها را برای افزایش بردشان ازنو طراحی کرد.
در ماه مارس سال جاری، ریانووستی، خبرگزاری دولتی روسیه، به نقل از یک منبع ناشناس، مدعی شد که حوثیها یک موشک مافوق صوت دارند.
آسوشیتدپرس بهنقل از فابین هینز، کارشناس حوزه موشک و پژوهشگر در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، نوشت: «در حالی که نمیتوانیم با قطعیت بگوییم موشک فلسطین دقیقا مطابق با کدام نسخه است، میتوانیم با اطمینان بسیار بگوییم که این موشک یک موشک پیشرفته و با هدایت دقیق است که بهدست سپاه پاسداران توسعه یافته، با سوخت جامد کار میکند و از سوی جمهوری اسلامی ایران تامین شده است.»
اعضای هیئت ایرانی مستقر در سازمان ملل هم در پاسخ به پرسشهایی درمورد شباهت موشک فلسطین با موشکهای ایرانی به آسوشیتدپرس گفتند: «ایران در هیچ فعالیتی که مغایر با قطعنامههای سازمان ملل باشد، مشارکت نکرده است. قدرت نظامی یمن از زمان آغاز جنگ (فلسطین و اسرائیل) افزایش یافته است و این واقعیت ریشه در توان داخلی و قدرت جنبش انصارالله دارد.»
سلاحهای مافوق صوت که با سرعتی بالاتر از ۵ برابر سرعت صوت حرکت میکنند، بهدلیل سرعت و قابلیت مانورشان میتوانند برای سامانههای دفاع موشکی چالشهای جدی ایجاد کنند. موشکهای بالستیک در مسیری حرکت میکنند که سیستمهای ضدموشک مانند پاتریوت ساخت آمریکا میتوانند مسیر آنها را پیشبینی و آنها را رهگیری کنند، اما هرچه مسیر پرواز موشک نامنظمتر باشد، مانند یک موشک مافوق صوت با قابلیت تغییر جهت، رهگیری آن نیز دشوارتر میشود.
آسوشیتدپرس نوشت به گمان برخی از تحلیلگران، چین و آمریکا به دنبال دستیابی به این نوع سلاحاند و روسیه هم مدعی است که پیشتر از این نوع موشکها استفاده کرده است، اما هنوز مشخص نیست که موشک فلسطین آیا میتواند بهخوبی مانور بدهد یا نه، و روشن نیست که دقیقا با چه سرعتی حرکت میکند.
این درحالی است که روز پنجشنبه هفته جاری یک کشتی تجاری در جنوب دریای سرخ، نزدیک تنگه بابالمندب، گزارش داد که انفجارهایی را در نزدیکیاش مشاهده کرده است. اگرچه کسی در این حادثه آسیب ندید، اما مرکز عملیات تجارت دریایی بریتانیا، وابسته به ارتش این کشور، خبر را تایید کرد. شرکت امنیتی خصوصی «امبری» نیز وقوع چنین انفجارهایی را گزارش داد. با اینکه هیچ گروه نظامی تاکنون مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است، بلافاصله اذهان به حوثیها معطوف شد.
از سوی دیگر، فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده صبح امروز در گزارش این حادثه اعلام کرد که حوثیها یک موشک بالستیک را به دریای سرخ شلیک کردهاند و خبر داد که آمریکا و متحدانش نیز در ۲۴ ساعت گذشته در پاسخ به این حمله ۹ پهپاد و ۲ قایق بدون سرنشین یمنیها را منهدم کردهاند. این فرماندهی افزود: «هیچگونه تلفات یا خسارتی برای کشتیهای آمریکایی عضو ائتلاف یا کشتیهای تجاری گزارش نشده است.»