رحمتالله نبیل، رییس امنیت ملی دولت پیشین افغانستان، میگوید طالبان به بهانه مبارزه با داعش خراسان از برخی کشورها میلیونها دلار پول دریافت میکند.
نبیل در مطلبی که روز پنجشنبه ۱۷ خرداد در شبکه ایکس منتشر کرد نوشت که «طالبان و حامیان آنها مدعیاند که اگر با طالبان تعامل صورت نگیرد و رژیم آنان به رسمیت شناخته نشوند، ضعیف خواهند شد و درنتیجه داعش جایگزین آنها میشود.»
رییس امنیت ملی دولت پیشین افغانستان افزود، براساس اطلاعات موثق، طالبان با اینکه حضور داعش خراسان را در افغانستان انکار میکنند، اما پشت درهای بسته و در نشستهای امنیتی با مقامهای کشورهای مختلف ادعا میکنند که برنامهای برای جهاد در بیرون از افغانستان ندارند، اما داعش خراسان رویکرد جهاد جهانی را دنبال میکند. نبیل نوشت که طالبان با همین استدلال از کشورهای مختلف به نام مبارزه با داعش پول میگیرد و «این بازی سبب شده است تا بعضی کشورهای آسیبپذیر منطقه وارد تعامل ناخواسته با رژیم طالبان شوند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در یک سال اخیر داعش خراسان حملههای مرگباری را در ایران، روسیه، پاکستان و افغانستان راهاندازی کرد که باعث گسترش نگرانی از نفوذ این گروه در کشورهای منطقه شد. پس از این حملهها، حکومتهای روسیه و ایران از افزایش تعامل و ارتباط با طالبان خبر دادند. ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز پنجشنبه گفت طالبان قدرت را در افغانستان در اختیار دارند و تماس و تعامل با آنان ضروری است. ضمیر کابلوف، فرستاده پوتین در امور افغانستان، نیز بارها با تاکید بر تماس نزدیک روسیه و طالبان گفت که این گروه با داعش مبارزه میکند و روسیه این اقدام را میستاید. مقامهای جمهوری اسلامی ازجمله اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات، کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی و نماینده ویژه رییسجمهوری ایران در کابل، از همکاری نزدیک با طالبان در زمینه مبارزه با داعش خبر دادند. چهار کشور آسیای میانه ازجمله ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و ترکمنستان نیز همکاری نزدیکی در زمینههای اقتصادی و سیاسی با طالبان دارند. در آسیای میانه تنها تاجیکستان روابط علنی با طالبان برقرار نکرده است.
رحمتالله نبیل معقتد است که «طالبان از حمله انتحاری که به نام داعش در روسیه، ایران و کابل صورت گرفته است به نفع خود بهرهبرداری ابزاری کردند و بعد از این حملهها روابط این کشورها با طالبان نزدیکتر شد.»
رحمتالله نبیل، حملههای داعش خراسان را در افغانستان و کشورهای منطقه «حملههای هدایتشده» میداند و معتقد است که طالبان « در این راستا فعالاند.»
نبیل تصریح کرد که تمرکز بر داعش بهعنوان تنها تهدید در افغانستان به نفع طالبان است، چون این «بزرگنمایی» باعث میشود طالبان تحت عنوان مبارزه با داعش از کشورها پول و حمایت دریافت کنند.
نبیل با اشاره به سفر سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، به امارات متحده عربی گفت که کشورها بدون در نظر گرفتن وضعیت مردم افغانستان، منافعشان را در افغانستان دنبال میکنند و سفر حقانی به بیرون از افغانستان، بهرغم محدودیت سفر و تحریمهایی که برای او وضع شده است، بیانگر این مساله است.
سراجالدین حقانی، روز چهارشنبه گذشته همراه با عبدالحق وثیق، رییس استخبارات طالبان، و انس حقانی به امارات متحده عربی سفر و با رییس دولت امارات ملاقات کرد. حقانی روز جمعه برای زیات حج به عربستان سعودی رفت.
سراجالدین حقانی، که رهبری شبکه حقانی را نیز برعهده دارد، تحت تعقیب سازمان ملل متحد و ایالات متحده آمریکاست. او به کشتار غیرنظامیان افغان و شهروندان آمریکایی متهم است. برنامه پاداش برای عدالت وزارت خارجه آمریکا برای اطلاعاتی که منجر به قتل یا بازداشت حقانی شود، ۱۰ میلیون دلار پاداش تعیین کرده است.
سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان و رهبر شبکه حقانی، در جریان مراسم حج در عربستان سعودی- رسانههای اجتماعیبا این حال، روز جمعه و همزمان با سفر سراجالدین حقانی به عربستان سعودی، کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که ممنوعیت مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخستوزیر، سراجالدین حقانی، وزیر داخله، عبدالحق وثیق، رییس استخبارات (اطلاعات)، و نورمحمد ثاقب، وزیر ارشاد، حج و اوقاف رژیم طالبان، برای سفر به عربستان سعودی موقتا لغو شده است.
در اطلاعیه کمیته تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد دلیل لغو موقت محدودیت سفر این اعضای طالبان «زیارت مکه» ذکر شده است، در حالی که این افراد پیش از سفر به عربستان سعودی از امارات متحده عربی دیدن کردند. در این اطلاعیه اشارهای به سفر حقانی و همراهانش به امارات نشده است و به نظر میرسد این سفر بدون در نظر داشتن محدودیتهای وضعشده صورت گرفته است.