درختان پارک چیتگر؛ قربانیان جدید دشمنی با طبیعت

سرپرست اداره کل منابع طبیعی استان تهران خبر داد که حقابه درختان چیتگر به یک پنجم کاهش پیدا کرده است

درختان قطع‌شده پارک چیتگر - شبکه‌های اجتماعی

سرپرست اداره منابع طبیعی تهران می‌گوید حقابه درختان پارک چیتگر کاهش یافته است. این در حالی است که طی ماه‌های گذشته انتشار تصاویری از درختان آفت‌زده، خشک‌ و قطع‌شده این پارک جنگلی در شبکه‌های اجتماعی به نگرانی فعالان محیط زیست و دوستداران طبیعت دامن زده است.

رضا بیانی، سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «سهمیه آبی خوبی برای درختان پارک چیتگر در نظر گرفته شده بود، اما متاسفانه در بازدید مجدد از پارک متوجه شدم حقابه‌ای که در نظر گرفته بودند، به یک‌پنجم کاهش پیدا کرده است.»

این مقام مسئول بدون اشاره به اینکه حقابه درختان چیتگر را چه نهاد یا اشخاصی کاهش داده‌اند و آیا آنها بازخواست خواهند شد یا نه، افزود: «سهمیه‌ای که در جلسات گذشته بیان شد، صد لیتر بر ثانیه بود که اکنون به حدود ۱۰ تا ۱۵ لیتر بر ثانیه رسیده است. ما یک قرارداد ۳۰ ساله‌ای با شهرداری منطقه ۲۲ داریم، تمام درخت‌ها را سالم تحویل داده‌ایم و اکنون به هر صورت باید حقابه درختان پارک چیتگر تامین شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بیانی درختان پارک چیتگر را ۸۵۰ هزار اصله دانست و درباره وضعیت درختان آفت‌زده هم گفت: «در حال حاضر درختان چیتگر قطع نشده است. باید ابتدا میزان آبی که حقابه پارک چیتگر است، به پای درختان ریخته شود، سپس زمانی که آب‌رسانی انجام شد، عملیات گیاه‌پزشکی روی درختان انجام شود و بعد از انجام تمام این فرآیند، درباره وضعیت درختان تصمیم گرفته شود که آیا باید قطع شوند یا خیر؟»

به‌رغم ادعاهای سرپرست اداره کل منابع طبیعی تهران درمورد تلاش برای پیشگیری از قطع درختان پارک چیتگر، به نظر می‌رسد یک فاجعه محیط زیستی دیگر زیر سایه زیاده‌خواهی‌ و منفعت‌طلبی مسئولان جمهوری اسلامی و دشمنی با طبیعت و مناطق تفریحی مردم در راه است.

تصاویری که اواخر اردیبهشت امسال در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، نشان می‌دهد که دست‌کم ۲ هزار و ۷۰۷ درخت در پارک جنگلی چیتگر در نوبت قطع شدن قرار گرفته‌اند. برخلاف اظهار ناآگاهی و تاسف مسئولان محیط زیست، کنشگران می‌گویند خشک شدن درختان پارک‌‌های جنگلی‌، ازجمله پارک چیتگر، عامدانه است و شهرداری تهران نه‌تنها با عاملان خشک کردن درختان برخورد نمی‌کند که شواهد نشان می‌دهد از خشکی و قطع درختان سود می‌برد.

آذرماه سال گذشته شهرداری تهران قطع ۸۰۰ درخت پارک جنگلی چیتگر را تایید کرد و مدعی شد که این درختان به‌دلیل خشک شدن و آفت‌زدگی قطع می‌شوند. در آن زمان، هادی نصیری، رییس اداره فضای سبز منطقه ۲۲، ادعا کرد که این تعداد درخت به آفت «سوسک پوست‌خوار» مبتلا شده‌اند و باید هرچه سریع‌تر قطع شوند. ابوالفضل لولایی، مسئول فنی اداره منابع طبیعی تهران، هم مدعی شد که «قطعا پس از قطع این درختان، درختان جدید جایگزین خواهند شد.»

ادعاهای مبنی بر اتفاقی بودن نابودی درختان و جایگزینی آنها وقتی بیشتر واهی به نظر می‌رسند که این مساله از یک یا دو نمونه فراتر رود و تعداد بسیاری فضای سبز و بوستان‌ را دربر گیرد. علاوه بر نگرانی درباره درختان پارک چیتگر، در ماه‌های گذشته موضوع قطع درختان پارک‌ قیطریه و پارک لاله هم به بهانه ساخت مسجد و فرهنگسرا انتقادهای زیادی را متوجه شهرداری تهران کرد. اخباری مبنی بر قطع درختان پارک‌های خوارزمی و ستارخان برای احداث ساختمان اداری نیز در چند ماه اخیر مورد انتقاد فعالان محیط زیست قرار گرفت. در اردیبهشت ماه هم برخی رسانه‌ها خبر دادند که بخشی از درختان پارک ملی سرخه‌حصار در شرق تهران، که تنه‌شان پیش از این تراشیده شده بود، قرار است کاملا قطع شوند و به جای آن رستوران بنا خواهد شد.

روزنامه هم‌میهن در اردیبهشت‌ماه اعلام کرد که از ابتدای حضور علیرضا زاکانی در شهرداری تهران درآمد این نهاد از قطع درختان به هزار و ۶۰۳ میلیارد تومان، یعنی ۱۳۵ درصد افزایش در قیاس با دوره قبل، رسیده است.

در آن زمان بهروز شیخ‌رودی، معاون پیشین محاسبات و پایش عملکرد شورای شهر تهران، تاکید کرد: «درآمد شهرداری تهران از ابتدای دوره ششم تا پایان بهمن‌ماه ۱۴۰۲ از محل جریمه قطع درختان در شهر تهران، هزار و ۶۰۳ میلیارد تومان است که نسبت به دوره پنجم ۱۳۵ درصد رشد داشته است. آقای زاکانی و چمران باید بگویند که مجوز ساخت‌وساز در چند باغ و قطع چند درخت داده شده که این میزان درآمد را به دست آورده‌اند؟ شورای ششم به ریاست آقای چمران، جریمه قطع درخت را به اندازه تورم گران نکرد و این جریمه حداکثر ۲۰ درصد گران شده است؛ یعنی قطع درخت برای بسازبفروش‌ها صرفه اقتصادی دارد. وقتی درآمد حاصل از قطع درخت افزایش پیدا کرده، یعنی تعداد درخت بیشتری هم قطع شده است.»