خواب‌ سنگین بازارهای مالی در ایران؛ بورس همچنان در حال سقوط

با توجه به نزدیکی انتخابات و در آستانه برگزاری مناظرات، به نظر می‌رسد فعالان بازار می‌خواهند روزهای باقی‌مانده را بدون ریسک سرمایه‌گذاری سپری کنند

بازارهای مالی ایران‌- روزنامه همشهری

بازار ارز و سکه آخرین هفته خرداد ۱۴۰۳ را با کاهش قیمت به نسبت هفته قبل آغاز کردند. کارشناسان معتقدند این موضوع نتیجه کاهش معاملات به دلیل نزدیک‌ شدن به‌ روز انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران است.

در شرایطی که قیمت دلار روز شنبه ۱۹ خرداد در واکنش به صدور قطعنامه شورای حکام روند صعودی یافت و به آستانه ۶۰ هزار تومان رسید، در روز یکشنبه ۲۷ خرداد ۵۸ هزار و ۹۰۰ تومان شد. این کاهش قیمت دلار بیش از آنکه ناشی از چراغ‌ سبز بازار به تحولات سیاسی یا سیاست‌ مدیریت بازار بانک مرکزی باشد، اثر کاهش حجم معاملات است.

با توجه نزدیکی انتخابات و در آستانه برگزاری مناظرات، به نظر می‌رسد فعالان بازار می‌خواهند روزهای باقی‌مانده را بدون ریسک سرمایه‌گذاری سپری کنند تا از شوک‌های احتمالی پس از مشخص‌ شدن نتیجه تحولات سیاسی در امان بمانند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

البته باید در نظر داشت که درگیر شدن اکثر اعضا کابینه و نمایندگان مجلس با موضوع انتخابات شرایط اجرایی را تحت تاثیر قرار داده و همین توقف سیاست‌های دستوری یکی از دلایل آرامش حاکم بر بازار است.

برخی کارشناسان اقتصادی هم بر این باورند آنچه موجب ثبات نسبی در بازار شد، تعطیلی بازارهای مالی منطقه به دلیل تعطیلات عید قربان است و دلیل اصلی این شرایط تحولات سیاسی و انتخاباتی نیست.

روز یکشنبه بر اساس بررسی قیمت در صرافی‌های تهران، قیمت یورو ۶۳ هزار و‌ ۱۴۰ تومان، پوند ۷۴ هزار و‌ ۵۷۲ تومان و درهم امارات ۱۶ هزار و ۹۰ تومان بود که به نسبت روز شنبه، تنها درهم افت قیمت محدود ۱۰ تومانی داشت.

وضعیت در بازار طلا و سکه نیز مشابه بازار ارز بود. تحلیلگران معتقدند در کنار رکود ناشی از نزدیک شدن به زمان انتخابات، آنچه سبب ریزش نسبی قیمت‌ها در بازار شد، سقوط ارزش طلا در بازارهای جهانی است.

مجتبی دیبا، تحلیلگر بازارهای مالی، با اشاره به تعطیلی بازارهای منطقه و تاثیر رکود حاکم بر معاملات معتقد است که بازارها به دلیل نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری عملا در «کمای کامل» به سر می‌برند. به نظر این کارشناس بازار، «هر دو بازیگر بازار یعنی معامله‌گران و بازارسازان برای اینکه در این بازار خریدار باشند، به جمع‌بندی نهایی نمی‌رسند، بنابراین همه دست نگه داشته‌اند تا بعد از انتخابات، تصمیم جدید اتخاذ کنند.»

سکه امامی که ابتدای هفته قبل در محدود قیمت ۴۰ میلیون تومان باقی ماند، در روزهای پایانی هفته با خروج از این محدوده به قیمت ۳۹ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان بازگشت و در آغاز هفته جدید هم در همین حدود باقی ماند. هرچند در مقاطعی از روز، قیمت سکه برای ساعاتی کوتاه به عدد ۴۰ میلیون تومان بازگشت، به نظر می‌رسد با توجه تعطیلی رسمی روز دوشنبه، محدوده کنونی قیمت دست‌کم طی روزهای آینده پایدار بماند و در هفته‌های بعد شرایط آن تابع دو عامل قیمت دلار و قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی باشد.

در این میان، بازار بورس همچنان شیب نزولی دارد. بورس تهران روز شنبه ریزش ۱۴ هزار واحدی را ثبت کرد و در پایان معاملات این روز به دو میلیون و ۵۰ هزار و ۴۸۰.۶۹ واحد رسید. این روند ریزش در بورس روز یکشنبه هم حفظ شد و تا ساعت ۱۱ صبح تهران، ۱۱ هزار واحد دیگر سقوط کرد.

شرایط وخیم بورس که این روزها بهبود آن یکی از وعده‌های همه نامزدهای انتخاباتی است، اعتراض تحلیلگران بازار سرمایه را در پی داشت. برخی از این افراد پیشنهاد کرده‌اند اگر دولت به دلیل درگیر شدن با انتخابات قصد رسیدگی به وضعیت بازار را ندارد، بورس تا روز انتخابات تعطیل شود.

تداوم ریزش ارزش بورس نشان می‌دهد فعالان بازار در صورت پیروزی هر کدام از نامزدهای حاضر در انتخابات به بهبود شرایط امیدی ندارند و راهکار اکثر سهام‌داران حقیقی خارج‌ کردن سرمایه حقیقی برای جلوگیری از ریزش بیشتر ارزش آن است.

در فاصله ۱۲ روز مانده تا انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران، فعالان بازارهای اقتصادی معتقدند دولت سیزدهم با رها کردن بازار، تمام توجهش را به فعالیت انتخاباتی معطوف کرده‌ است؛ اقدامی که با دستور محمد مخبر مبنی بر تمرکز دولت تا آخرین روز استقرار آن بر امور مغایرت دارد.

به نظر می‌رسد در صورتی‌ که اقدام سیاسی قابل‌توجهی در حوزه بین‌الملل رخ ندهد، طی دو هفته آینده شرایط بازارهای مالی مطابق روزهای اخیر خواهد بود.

در نظر کارشناسان اقتصادی شاید اولین تحرک معنادار بازار، پس از اعلام نتایج انتخابات و مشخص‌ شدن سکاندار دولت آینده رخ دهد.

بیشتر از اقتصاد