در شرایطی که حماس و بنیامین نتانیاهو هنوز با پیشنهاد آتشبس رئيسجمهوری ایالات متحده برای پایان جنگ در غزه موافقت نکردهاند، ارتش اسرائيل حملاتش را به مناطق مختلف غزه گسترش میدهد. به گزارش رویترز، حملات هوایی اسرائیل به دو اردوگاه آوارگان در نوار غزه در روز سهشنبه هجدهم ژوئن (۲۹ خرداد) به مرگ دستکم ۱۷ فلسطینی منجر شد و تانکهای اسرائیلی تا عمق شهر رفح در جنوب این منطقه پیشروی کردند.
ساکنان رفح از گلولهباران شدید تانکها و هواپیماها در چندین منطقه این شهر خبر دادند؛ جایی که بیش از یک میلیون نفر قبل از ماه مه به آنجا پناه برده بودند. از زمان تهاجم نیروهای اسرائیلی به شهر، بیشتر مردم و آوارگان به سمت شمال گریختهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای بهداشتی فلسطین اعلام کردند که در روزها و هفتههای گذشته تعدادی غیرنظامی کشته شدهاند که تیمهای نجات نتوانستهاند به آنها دسترسی پیدا کنند.
در همین حال ارتش اسرائیل اعلام کرد که به «فعالیت دقیق و مبتنی بر اطلاعات» در رفح ادامه میدهد و بسیاری از «مردان مسلح فلسطینی» را طی روز گذشته کشته و سلاحهایی را توقیف کرده است. در بیانیه ارتش اسرائیل مستقیم به کشته شدن آن ۱۷ نفر اشاره نشده، اما آمده است که نیروها به عملیات علیه گروههای شبهنظامی در مناطق مرکزی غزه ادامه میدهند.
بر اساس تازهترین اعلام مقامهای بهداشتی غزه، زیرنظر حماس، حملات اسرائیل از هفتم اکتبر تاکنون جان بیش از ۳۷ هزار و ۴۰۰ نفر را در غزه گرفته و بسیاری از فلسطینیها را بیخانمان کرده است.
از زمان آتشبس یک هفتهای در ماه نوامبر، تلاشهای مکرر میانجیها برای برقراری آتشبس میان حماس و اسرائیل بدون نتیجه بوده است. حماس خواستار پایان دائمی جنگ و عقبنشینی کامل اسرائیل از غزه است اما نتانیاهو از پایان دادن به جنگ قبل از ریشهکن شدن حماس و آزادی گروگانها خودداری میکند.
روز دوشنبه یک مقام ارشد اسرائیلی که در مذاکرات با حماس برای آزادی گروگانها و آتشبس در غزه حضور دارد، اعلام کرد: «دهها گروگان قطعا زندهاند و ما نمیتوانیم آنها را برای مدت طولانی آنجا رها کنیم، زیرا خطر مرگ آنها وجود دارد.»
ولکر ترک، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل، روز سهشنبه درباره وضعیت در کرانه باختری هم هشدار داد. به گزارش تایمز اسرائیل، ترک در جلسه افتتاحیه شورای حقوق بشر سازمان ملل ضمن اشاره به اینکه غیرنظامیان غزه در «رنج و مرگ» گرفتارند، افزود: «وضعیت در کرانه باختری از جمله شرق اورشلیم هم به میزان قابلتوجهی رو به وخامت است.» به گفته او، از زمان شروع جنگ اسرائیل و حماس، بیش از ۵۰۰ فلسطینی و ۲۳ اسرائیلی در این منطقه کشته شدهاند.
او اضافه کرد که از بیتوجهی طرفهای درگیر در جنگ غزه به حقوق بینالمللی و قوانین بشردوستانه «متحیر» شده است.
در سوی دیگر، کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل در گزارشی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سفر اخیرش به اسرائيل، به بنیامین نتانیاهو درباره لغو محدودیت صادرات سلاح در روزهای پیش رو قول مساعد داده است. بر اساس این گزارش، نتانیاهو در دیدار هفته پیش از بلینکن خواسته بود سطح صادرات سلاح از آمریکا به اسرائیل به میزان قبل از حمله هفتم اکتبر حماس و آغاز جنگ غزه بازگردد.
او هشدار داده است که کند شدن روند تحویل سلاح به اسرائیل میتواند به نفع جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتی آن در منطقه تمام شود و خطر گسترش درگیری به جبهههای جدید را افزایش دهد.