در جریان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در هشتم تیرماه، شماری از ایرانیان خارج از کشور با تجمع مقابل نمایندگیها و سفارتخانههای جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف «کارزار ایجاد شرمساری» راه انداختند و به افرادی که در انتخابات حکومتی شرکت کردند، انتقاد و اعتراض کردند. حالا قوه قضاییه جمهوری اسلامی قصد دارد با همکاری نهادهای امنیتی برای این شهروندان پرونده کیفری تشکیل دهد.
کاظم غریبآبادی، معاون امور بینالملل قوه قضاییه، ضمن تایید این خبر در سخنانی تهدیدآمیز گفت: «برای شخص ایرانی یا غیرایرانی که در خارج از کشور با توهین، تهدید و ضربوشتم هموطنان و ایجاد رعب و وحشت بین آنان، مانع حضور ایرانیان برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری شوند، پرونده کیفری تشکیل میشود.»
غریبآبادی در ادامه تاکید کرد که این گروه از مخالفان جمهوری اسلامی «تحت تعقیب» قرار خواهند گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر مبنای آمار وزارت کشور، مرحله نخست انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری در ۱۳۶ شعبه خارج از ایران شامل سفارتخانهها و کنسولگریها برگزار شد. وزارت کشور تعداد ایرانیان خارج از کشور را که در انتخابات حکومتی رای دادند، بالغ بر ۹۷ هزار نفر اعلام کرد. حال آنکه طبق آمار رسمی، حدود چهار میلیون و طبق آمار غیررسمی بین هفت تا هشت میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی میکنند.
در نقطه مقابل افرادی که در انتخابات شرکت کردند، شمار زیادی از ایرانیان در روز رایگیری مقابل نمایندگیها و سفارتخانههای جمهوری اسلامی جمع شدند و به افرادی که قصد داشتند رای بدهند، یادآوری کردند که رای آنها به معنای تایید حکومتی است که معترضان را کشته و اعدام کرده و رای آنها به مثابه «انگشت کردن در خون کشتهشدگان» است.
تجمع ایرانیان معترض مقابل سفارتخانههای جمهوری اسلامی که از چشم رسانههای بینالمللی نیز پنهان نماند، خشم مقامها و رسانههای جمهوری اسلامی را در پی داشت. خبرگزاری دولتی ایرنا ایرانیان معترض را «عناصر ضدانقلاب» نامید و مدعی شد که آنها از «مشارکت ایرانیان» در انتخابات تعیین جانشین ابراهیم رئیسی «عصبانی» شدهاند.
وبسایت علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز در یادداشتی با عنوان «دشمنان صندوق رای؛ از جکیگور تا لندن» خشم حاکمیت از ایرانیان معترض را آشکار کرد و معترضان را با مهاجمان به خودرو حامل صندوق رای در راسک مساوی دانست. نویسنده مطلب با طرح این ادعا که در جمهوری اسلامی روستایی اهل جکیگور و علی خامنهای هر کدام تنها یک رای دارند، مخالفان جمهوری اسلامی را به «ایرانستیزی» متهم کرد و مدعی شد که آنها به «حق مردم برای تعیین سرنوشت خود حمله کردهاند».
ارگان رسانهای رهبر جمهوری اسلامی ایرانیان مقیم خارج را که در پی تهدیدها و آزارهای امنیتی، کشورشان را ترک کردهاند، «آواره و مفلوک» نامید و رایدهندگان در انتخابات نمایشی حکومت را «شریف» توصیف کرد.
علی خامنهای پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری به حامیان و وابستگان حکومت توصیه کرده بود که در انتخابات شرکت کنند و مایه «سرافرازی نظام» شوند. رهبر جمهوری اسلامی پیشتر نیز به تناوب گفته که شرکت در انتخابات به معنای رای به جمهوری اسلامی است.
جمهوری اسلامی اکنون بیش از هر زمان دیگری با بحران مشروعیت مواجه است. حتی آمارهای رسمی حاکمیت نیز آشکار میکند که بیش از ۶۰ درصد واجدان شرایط از مشارکت در انتخابات نمایشی تعیین جانشین ابراهیم رئیسی خودداری کردند. حالا نیز این نگرانی در بدنه حاکمیت وجود دارد که مشارکت در دور دوم نیز از نظر حضور کمتعداد رایدهندگان رکورد تازهای را ثبت کند.
مسعود پزشکیان، یکی از دو نامزد راهیافته به مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، شامگاه سهشنبه در مناظره با سعید جلیلی بهصراحت گفت که ۶۰ درصد مردم رای ندادند و این یعنی جمهوری اسلامی را قبول ندارند.