پیشروی اسرائیل در غزه؛ حماس: این حملات مذاکرات آتش‌بس را تهدید می‌کند

رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا برای گفتگو درباره توافق آتش‌بس میان اسرائیل و حماس به قاهره رفته است

همزمان با آغاز دهمین ماه جنگ غزه، نیروهای اسرائیلی در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه به عمق شهر غزه پیشروی کردند و هزاران فلسطینی بار دیگر از مناطقی که در آن پناه گرفته بودند آواره شدند. ارتش اسرائیل می‌گوید این حمله‌ها را در تعقیب شبه‌نظامیانی انجام می‌دهد که ماه‌ها پس از پاکسازی مناطق محل حضور آنها، دوباره در نوار غزه سازماندهی شده‌اند.

به گزارش آسوشیتدپرس، گزارش‌ها از نوار غزه حاکی از آن است که ارتش اسرائیل هم حملات هوایی را در دستور کار قرار داده و هم تانک‌ها و سربازانش را به نقاط مرکزی اعزام کرده است.

منابع بهداشتی غزه می‌گویند که دسترسی محدودی به مناطق درگیری دارند و نمی‌توانند تعداد دقیقی از تلفات جانی را گزارش کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اگرچه ارتش اسرائیل قبل از دور جدید حملات دستور تخلیه را صادر کرده، فلسطینی‌ها می‌گویند جای دیگری برای پناه گرفتن ندارند. بیشتر جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه، اغلب چندین بار آواره شده‌اند.

اسرائیل در هفته‌های اول جنگ دستور تخلیه شمال غزه را صادر و از بازگشت بیشتر مردم به آنجا جلوگیری کرده است. با این حال ارتش تحت نظر دولت نتانیاهو اکنون دستور تخلیه مناطق بیشتری را در بسیاری از محله‌های مرکز شهر غزه صادر کرده است.

ارتش اسرائیل می‌گوید اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می‌دهد شبه‌نظامیان حماس و گروه کوچکتر جهاد اسلامی در این منطقه حضور دارند. ارتش از ساکنان مناطقی که دستور تخلیه برای آنها صادر شده خواست به سمت جنوب و شهر دیرالبلاح بروند.

همزمان با گسترش حملات اسرائیل، حماس هشدار داد که تهاجم اخیر و آوارگی بیشتر غیرنظامیان شهر غزه می‌تواند منجر به شکست مذاکرات طولانی‌مدت بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها شود.

این هشدار حماس در حالی است که در روزهای گذشته به نظر می‌رسید دو طرف اختلاف‌نظرها را کاهش داده‌اند و ممکن است توافقی هرچند مشروط و محدود به سرانجام برسد.

پیش از این خبرگزاری‌ها گزارش داده بودند که حماس پیشنهاد آمریکا را برای آغاز مذاکرات آزادی گروگان‌های اسرائیلی، ۱۶ روز پس از اجرا شدن مرحله اول توافق، پذیرفته است. بنابر آن گزارش‌ها، یک منبع حماس اعلام کرد که این گروه درخواست قبلی‌اش را مبنی بر اینکه اسرائیل باید پیش از امضای توافق متعهد به آتش‌بس دائمی شود، کنار گذاشته است و موافق است مذاکرات در مرحله اول شش هفته‌ای جریان پیدا کند.

بر اساس گزارش تلویزیون دولتی مصر، ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا روز دوشنبه برای گفتگو درباره جزئیات این توافق به قاهره رفت. رسانه‌های اسرائیلی هم گزارش دادند که یک هیات اسرائیلی راهی پایتخت مصر شدند.

دفتر ریاست‌جمهوری مصر اعلام کرد که عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور این کشور و ویلیام برنز روز سه‌شنبه در مورد تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس در جنگ غزه گفتگو کردند. در بیانیه‌ای که درباره این دیدار منتشر شده، آمده است که «رئیس جمهور مصر موضع این کشور در رد ادامه عملیات نظامی در نوار غزه را تایید کرد.»

با این حال به نظر می‌رسد که موانع توافق آتش‌بس همچنان پابرجا باشد و چند مقام آگاه از مذاکرات به آسوشیتدپرس گفتند که تهاجم اسرائیل ممکن است این مذاکرات را تحت‌ تاثیر قرار دهد.

به گفته دو مقام آگاه از مذاکرات، حماس همچنان می‌خواهد میانجی‌ها تضمین کنند که مذاکرات با آتش‌بس دائمی به پایان می‌رسد. این در حالی است که پیش‌نویس کنونی می‌گوید میانجی‌ها - ایالات متحده، قطر و مصر - «تمام تلاش خود را انجام خواهند داد» که اطمینان حاصل شود مذاکرات به توافقی برای پایان دادن به جنگ منجر می‌شود. در سوی دیگر نیز بنیامین نتانیاهو تاکید می‌کند هرگونه توافقی که اسرائیل را مجبور به پایان دادن به جنگ با حماس کند نمی‌پذیرد.

حماس روز دوشنبه گفت که برای تسهیل دست یافتن به توافق انعطاف‌پذیری نشان داده است. این گروه، نخست‌وزیر اسرائیل را متهم کرد که «موانع بیشتری بر سر راه مذاکرات قرار می‌دهد.»

در همین حال، اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، به میانجی‌ها درباره «عواقب فاجعه‌بار» در صورت ادامه عملیات اسرائیل در شهر غزه هشدار داد و گفت که نتانیاهو و ارتش مسئولیت کامل شکست مذاکرات را بر عهده خواهند داشت.

بیشتر از جهان