با توجه به اینکه هنوز بیش از سه ماه تا برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده باقی مانده است، ترامپ فرصت کافی دارد تا صورت سود و زیان برنامههای انتخاباتیاش را محاسبه و ارزیابی کند.
شجاعت بیسابقه ترامپ در جریان سوءقصد نافرجام، و در حالی که خون از گوشش جاری بود، به لحظهای تعیینکننده در زندگی ترامپ بدل شد و میزان اعتماد به نفس او را افزایش چشمگیری داد. افزون بر این، وقوع این رخداد باعث شد کسانی که در انتخاب میان ترامپ و بایدن (که چندی یپش از نامزدی در انتخابات کنارهگیری کرد) شک و تردید داشتند با ترامپ همدردی کنند.
با این حال، هیاهوی ترور نافرجام ترامپ بهسرعت فروکش کرد، زیرا وقوع تحولات سریع و پیدرپی بهطور معمول به کاهش دستاوردها منجر میشود، مگر اینکه یک نامزد پایگاه مردمی گستردهای داشته باشد. البته پایگاه مردمی معمولا به کسانی مانند ذینفعان و افراد وفادار و متعهد به حزب اطلاق میشود که دیدگاهشان بهندرت تغییر میکند. به همین دلیل، هر نامزد پایگاه مربوط به خود و هر حزب هواداران وفادار خود را دارد. اما آنچه درنهایت سرنوشت رقابتهای انتخاباتی را رقم میزند آرای افراد بدبین و مردد (قشر متوسط جامعه) است.
از آنجا که کامالا هریس، نامزد احتمالی حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری، حضور کافی در رسانهها ندارد، نمیتوان درباره طرحها و ایدههای او و میزان محبوبیتی که در میان مردم آمریکا دارد اظهارنظر کرد، اما این امر از شایستگی او نمیکاهد. کامالا هریس پس از سالها تجربه و فعالیت در حوزه حقوق و قانونگذاری اکنون قصد نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری را دارد، درحالیکه ترامپ در نقش تاجر و توسعهدهنده املاک و مستغلات وارد عرصه رقابتهای انتخاباتی شده است. قابل ذکر است که از ۴۶ رییسجمهوری که در ایالات متحده به قدرت رسیدهاند، ۲۶ تن آنها پیشینه حقوقی داشتند و در مقام دانشجویان حقوق و وکلای حقوقی وارد میدان رقابت برای تصدی سمت ریاستجمهوری شدند. به همین ترتیب، کامالا هریس نیز حدود ۱۳ سال دادستان کل کالیفرنیا و پیش از آن دادستان منطقه سانفرانسیسکو بود. او با سابقه حقوقی، که به مسائل سیاسی مرتبط است، وارد عرصه سیاست شده است. افزون برآن، هریس بیش از چهار سال عضو مجلس سنا بود که مهمترین بخش کنگره محسوب میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از برجسته شدن ناتوانی جسمی بایدن و درحالیکه ترامپ با محبوبیت روزافزون و کارزار فعال حزب جمهوریخواه او را به حاشیه راند، جو بایدن از رقابتهای انتخاباتی کنار رفت و از کامالا هریس در نامزدی حزب دموکرات حمایت کرد. هرچند کامالا هریس به احتمال زیاد مورد حمایت حزب دموکرات قرار خواهد گرفت، اما پرسش مهمی که مطرح میشود این است که آیا این خانم تقریبا بینامونشان میتواند در میدان رقابت شخصیتهای برجسته در برابر شخصیتی پرآوازه مانند ترامپ بایستد؟ البته اگر هریس در انتخابات پیش رو پیروز شود ایالات متحده تحول بزرگی را شاهد خواهد بود. برخی پیروزی کامالا هریس را بعید نمیدانند و معتقدند که او نه بهدلیل محوبیتش در میان مردم بلکه بهدلیل تشدید اختلاف میان آمریکاییها ممکن است در انتخابات آینده ریاستجمهوری پیروز شود.
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، بهدلیل نفوذ و قدرت این کشور در جهان، تنها برای شهروندان آمریکا حائز اهمیت نیست و سایر کشورهای جهان هم به این موضوع اهمیت میدهند و تحولات آن را پیگیری میکنند، با این حال و برخلاف تصور برخی از ناظران، مسائل خارجی ازجمله کشمکش با چین، جنگ اوکراین، خصومت با جمهوری اسلامی ایران، منازعه فلسطین و اسرائيل، تهدید تروریسم، برنامههای ناتو و غیره در تعیین سرنوشت انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نقش تعیین کنندهای ندارند و اولویت رایدهندگان درواقع مسائل داخلی مانند مسائل اقتصادی، فرصتهای شغلی، هزینههای زندگی و مسائل اجتماعی همچون نقش زنان، حمل سلاح و آموزش است. با این حال، نقش نیروهای داخلی مرتبط با مسائل خارجی، ازجمله لابیهای یهودی، ارمنی، ترکی و لاتین را نمیتوان در سمت و سو دادن به سرنوشت انتخابات آمریکا نادیده گرفت. در عین حال، باید یادآور شد که برای شهروندان آمریکا اهمیت مسائل مربوط به سقط جنین از اهمیت درگیری با چین یا جنگ غزه کمتر نیست.
پیگیری روند انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و مسائل مربوط به آن به بخشی از ضروریات فرهنگ سیاسی عصر حاضر بدل شده و این موضوع قشر جوان را بیشتر به خود جذب میکند. از آنجا که جهان عرب به مسائل مربوط به انرژی، مقابله با دستدرازیهای جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن در منطقه، منازعه فلسطین و اسرائيل، افزایش تهدید در شاخ آفریقا، ائتلافهای نظامی، روابط دوجانبه، توازن قدرت در سطح منطقه اهمیت بسیاری میدهد، بنابراین بدیهی است که کشورهای عربی به دنبال دستیابی به اطلاعات بیشتر درباره احزاب و برنامههای سیاسی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باشند.
اگرچه جهان عرب از سیاستهای ترامپ آگاهی بسیاری دارد و با تجربهای که از نخستین دوره ریاستجمهوری او دارد به این نتیجه رسیده است که ترامپ از اغلب اسلافش بهتر است، اما از برنامههای آینده او و از شخصیتهایی که او با خود به کاخ سفید خواهد برد اطلاعات چندانی ندارد. شاید دوره دوم ترامپ مانند دوره اولش نباشد، مگر اینکه چهرههای آشنا و تاثیرگذار مانند جرد کوشنر در دولت او حضور داشته باشند. اگرچه درباره سیاستهای کامالا هریس درمورد خاورمیانه اطلاعات کافی در دست نیست، اما میتوان گفت که هریس سیاستی را دنبال خواهد کرد که حزب دموکرات همواره به دنبال اعمال آن در منطقه بوده است.
به نظر من، فارغ از اینکه چه کسی در انتخابات پیش رو پیروز میشود، هر نامزدی که به ریاستجمهوری برس سعی خواهد کرد تا سیاستی را دنبال کند که منافع ایالات متحده را برآورده میکند. با این حال، روسای جمهوری آمریکا در جزئیات سیاست خارجی با هم تفاوت دارند و این جزئیات میتواند حائز اهمیت باشد. برای مثال، نامزد پیروز چه ترامپ باشد و چه هریس، بهدلیل ملاحظاتی که به منافع عمده ایالات متحده مربوط میشود، سیاستی را اتخاذ خواهند کرد که مبتنی بر راهبرد آمریکا برای حمایت از عربستان سعودی در برابر جمهوری اسلامی ایران باشد. اما هنوز مشخص نیست که آیا ترامپ یا هریس از توافق نظامی که دولت بایدن مذاکره برسر آن را آغاز کرده بود حمایت خواهند کرد یا نه؟ همچنین در حال حاضر نمیتوان گفت که آیا ترامپ یا هریس برای تشکیل دولت فلسطین یا دستیابی به راهحل نهایی بحران لبنان تلاش خواهند کرد یا نه؟ علاوه بر این، سرنوشت نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق و مقابله با تهدید جمهوری اسلامی و حوثیها علیه خطوط کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ ازجمله مسائلی است که جزو برنامههای انتخاباتی نامزدها نیست و تا کنون هیچ تعهد روشنی در قبال آنها اظهار نکردهاند.
برگرفته از روزنامه الشرقالاوسط