سرانجام پس از ادامه فشارها جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، یکشنبه گذشته ۲۱ ژوئیه (۳۱ تیر) از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری کرد. بایدن در شبکه اجتماعی اکس خطاب به مردم آمریکا نوشت: «بزرگترین افتخار زندگیام خدمت در مقام رییسجمهوری شما بوده است. اگرچه قصد داشتم برای انتخاب دوباره نامزد شوم، اما معتقدم که به نفع حزب و کشور است که کنار بروم و تنها بر انجام وظایفم تا پایان این دوره ریاستجمهوری تمرکز کنم.» این واقعا تصمیمی تاریخی بود که بایدن اتخاذ کرد.
در ۲۵۰ سال اخیر، بایدن هفتمین رییسجمهوری است که از نامزدی مجدد کنارهگیری میکند. آخرین رییسجمهوری که پیش از بایدن از رقابت در انتخابات منصرف شد، لیندون جانسون، سیوششمین رییسجمهوری ایالات متحده بود که در سال ۱۹۶۸ و در اوج جنگ ویتنام از نامزدی در انتخابات بعدی کنارهگیری کرد. از آن زمان ۵۵ سال گذشته است.
در حال حاضر اصلیترین پرسشی که برای حزب دموکرات مطرح میشود این است که چه کسی جانشین بایدن خواهد شد؟
فارغ از اینکه حزب دموکرات چه کسی را جایگزین بایدن کند، نامزد دموکراتها در رقابت با دونالد ترامپ با چالشهای بسیاری روبهرو خواهد بود. محتملترین گزینه جایگزین، کامالا هریس، معاون بایدن است که، براساس نظر سنجی کالج امرسون، برتری او در مقایسه با ترامپ از ۱+ تا ۶- متغیر است. اما نظرسنجی سیانان نشان میدهد کامالا هریس با اختلاف دو درصدی از دونالد ترامپ پیشتاز است. همچنین نظرسنجییادشده نشان میدهد که سایر نامزدهای احتمالی حزب دموکرات در رقابت با ترامپ با مشکلات بیشتری مواجه خواهند بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته با پیروزی کامالا هریس سیاست ایالات متحده در قبال اسرائیل تغییر چندانی نخواهد کرد، بهویژه اگر هریس مشاوران مورد اعتماد بایدن در سیاست خارجی یعنی جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی، و آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه، را در سمتهایشان حفظ کند. حتی با تغییر کابینه و انتخاب چهرههای جدید، بعید است که سیاست خارجی هریس با سیاست بایدن تفاوتی داشته باشد. هریس به احتمال زیاد به تلاشهای بایدن برای دستیابی به توافقی برای آزادی گروگانها و برقراری آتشبس میان اسرائیل و حماس ادامه خواهد داد و در عین حال از اسرائيل همچنان حمایت خواهد کرد. در جریان کارزارهای انتخاباتی ۲۰۲۰، هریس قول داد که بهرغم اختلافنظر با رهبران اسرائيل، از ارائه کمکهای امنیتی بدون قید و شرط به اسرائیل همواره حمایت کند.
تنها تغییر احتمالی در دوره هریس، لحن تندتر و انتقادیتر درمورد اسرائیل خواهد بود. در اوایل ماه مارس گذشته، هریس وضعیت غزه را «غیرانسانی» توصیف کرد و گفت که دولت اسرائيل برای ادامه کمکرسانی به ساکنان غزه باید تلاش بیشتری بکند. در آن زمان، هریس اولین مقام ارشد دولت بایدن بود که علنا خواستار برقراری آتشبس فوری در غزه شد. علاوه برآن، در سال ۲۰۲۰ کامالا هریس به «قانون تقویت امنیت آمریکا در خاورمیانه ۲۰۱۹»، که شامل کمکهای امنیتی به ارتش اسرائيل بود، رای منفی داد. با این حال، مواضع گذشته هریس در قبال اسرائیل و فلسطین نشان میدهد که دولت او به اجرای سیاستهای دوران بایدن ادامه خواهد داد و بعید است که در این زمینه رویکرد متفاوتی را دنبال کند.
البته با پیروزی ترامپ سیاست ایالات متحده در قبال تحولات خاورمیانه تغییر خواهد کرد. ترامپ اظهارات و دیدگاه متفاوتی درمورد جنگ اسرائيل در نوار غزه دارد، اما سیاستهای او در مقام رییسجمهوری ایالات متحده بیشک به نفع اسرائیل خواهد بود. ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش، برخلاف سیاستهای دولتهای قبلی، سفارت ایالات متحده را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل کرد و حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخت. افزون برآن، ترامپ کمک مالی به آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) را کاهش داد و نمایندگی دیپلماتیک فلسطین در واشینگتن را تعطیل کرد.
در سال ۲۰۱۸، ترامپ ایالات متحده را از برجام خارج کرد و جمهوریخواهان و نتانیاهو از این اقدام استقبال کردند. سال بعد، دولت ترامپ اعلام کرد که ایالات متحده برنامه شهرکسازی اسرائیل در کرانه باختری را مغایر با قوانین بینالمللی نمیداند. ترامپ در اواخر دوره ریاستجمهوریاش از طرح صلح خاورمیانه موسوم به «معامله قرن» پرده برداشت. رهبران فلسطینی این طرح صلح را، که بیشتر خواستههای اسرائيل را برآورده میکرد، نپذیرفتند.
ترامپ تاکنون درمورد نقش ایالات متحده در توقف جنگ در غزه هیچ طرحی ارائه نکرده و در کارزارهای انتخاباتی به پرسشهای مربوط به مرحله پساجنگ غزه و اینکه آیا از راهحل دوکشوری حمایت میکند یا نه پاسخی نداده است. اما اظهارات اخیر دیوید فریدمن، سفیر سابق ترامپ در اسرائیل، و جرد کوشنر، داماد ترامپ، که هر دو در گذشته در شکلدهی سیاست ترامپ در خاورمیانه نقش داشتند، نشان میدهد که ترامپ همچنان از سیاست راستگرایانه نتانیاهو در قبال تحولات منطقه حمایت میکند.
فریدمن بهتازگی از طرحی پرده برداشت که شامل الحاق کرانه باختری به اسرائيل است، اما ترامپ در مصاحبه ماه گذشتهاش نگفت که آیا از این طرح حمایت میکند یا نه، اما گفت قصد دارد در این زمینه با فریدمن گفتوگو کند. همچنان کوشنر در مصاحبهای با طارق مسعود، رییس دانشکده ابتکار خاورمیانه هاروارد، پیشنهاد کرد در حالی که نیروهای اسرائيلی ماموریتشان را به پایان میرسانند، اسرائیل غیرنظامیان را از شهر رفح در جنوب غزه به صحرای نقب اسرائیل منتقل کند. در پاسخ به پرسشی درباره نگرانیها مبنی بر ممنوعیت بازگشت فلسطینیان به غزه، کوشنر گفت: «مطمئن نیستم در حال حاضر چیز زیادی از غزه باقی مانده باشد.» همچنان در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل باید با تشکیل کشور فلسطینی موافقت کند، کوشنر گفت که این یک «ایده بسیار بد» است.
بنابراین، اگر ترامپ در سال آینده به کاخ سفید بازگردد بعید بهنظر میرسد که در رویکرد او در قبال منازعه فلسطین و اسرائیل تغییر چندانی ایجاد شود.