هنوز شش روز از ادعای وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی در مورد از بین بردن شبکه نفوذ موساد نگذشته بود که اسرائیل اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، را در تهران در حالی که تحت حفاظت سپاه پاسداران بود ترور کرد.
به نوشته فارن پالیسی، نکته قابلتوجه این است که جمهوری اسلامی توانمندیهای اطلاعاتی و ضداطلاعاتی سپاه پاسداران را بسیار پیچیدهتر و پیشرفتهتر از وزارت اطلاعات میداند، و ترور هنیه وقتی رخ داد که او تحت حفاظت نخبهترین بخش دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی قرار داشت.
فارن پالیسی در ادامه میافزاید ترور هنیه در مهمانسرای سپاه پاسداران در تهران یک شکست امنیتی عظیم بود که ضعفهای عمده دستگاه اطلاعاتی سپاه از جمله احتمال نفوذ عوامل خارجی در بالاترین سطوح را آشکار کرد.
از نحوه پاسخ مستقیم جمهوری اسلامی به اسرائیل بگذریم، احتمال میرود بدگمانی در حلقه داخلی رژیم افزایش خواهد یافت زیرا رهبر جمهوری اسلامی در شرایطی که برای معرفی جانشینش آماده میشود، و رویدادی بسیار مهم و احتمالا بیثباتکننده برای رژیم است، تلاش خواهد کرد نفوذ خارجی را ریشهکن کند و حلقه نظارت بر سرویسهای امنیتی تنگتر شود.
البته، این اولین شکست اطلاعاتی سپاه پاسداران نیست اما تفاوت اینجا است که شکست اطلاعاتی این بار در حالی رخ داد که هنیه در مجتمع سپاه پاسداران در قلب تهران بود و برای شرکت در مراسم تحلیف رئیسجمهوری جدید، مسعود پزشکیان، از قطر به ایران سفر کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
فارن پالیسی در ادامه مینویسد رهبران گروههایی که در فهرست تروریستی قرار داده شدهاند همواره ایران را یکی از معدود پناهگاههای امن برای سفر، سکونت، و فعالیت دانستهاند و سپاه پاسداران امنیت آنها را تضمین کرده است. ترور هنیه تصویر ایران بهعنوان پناهگاهی امن را تغییر خواهد داد و احتمالا روابط میان جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش را پیچیدهتر خواهد کرد.
سپاه پاسداران بیمناک است که وجههاش را از دست بدهد و این موضوع در تکذیبهای سریع این سازمان در واکنش به گزارش رسانههای غربی در مورد جاسازی مواد منفجره در مهمانسرای محل اقامت هنیه مشهود است. مقامهای سپاه پاسداران در عوض ترور را به پرتابهای نسبت دادند که از محلی در همان نزدیکی شلیک شده بود. با این حال، این موضوع مانع دستگیری شمار زیادی از افراد مرتبط با این مهمانسرا و بازنگری در پروتکلهای امنیتی نشد.
به نوشته فارن پالیسی، این حمله در قلب تهران فقط به نگرانیها و بدگمانیهای رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در مورد نفوذ اسرائیل به بالاترین سطوح امنیتی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دامن خواهد زد و پاکسازیهای داخلی را تشدید خواهد کرد.
پاسخ جمهوری اسلامی به اسرائیل ممکن است به چند شکل باشد. در حالی که بخش بزرگی از تحلیلهای جهانی پاسخ جمهوری اسلامی را در قالب معمول مقابله به مثل قرار میدهد، برای سپاه پاسداران، هدف از پاسخ ریشهکن کردن نفوذ خارجی و وارد کردن خسارتی به اسرائیل خواهد بود که جلو عملیاتش در خاک ایران را بگیرد.
فارن پالیسی با اشاره به احتمال واکنش نظامی متعارف مشابه حمله پهپادی و موشکی به اسرائیل در آوریل، مینویسد از کارزار جهانی ترور علیه اسرائیلیها و یهودیها نیز نباید غافل شد. سپاه پاسداران ممکن است به این نتیجه برسد که بهدلیل برتری نظامی اسرائیل، شاید نتواند محاسبات این کشور را از طریق روشهای متعارف تغییر دهد، بنابراین یک کارزار ترور علیه اسرائیلیها و یهودیهای غیرمسلح در خارج از کشور میتواند دولت اسرائیل را تحت فشار بگذارد تا از حملات در خاک ایران اجتناب کند.
گزینه دیگر میتواند تشدید فعالیت هستهای جمهوری اسلامی باشد که اکنون در آستانه فرار هستهای قرار دارد. افزایش غنیسازی تا خلوص ۹۰ درصد، حتی اگر به میزانی نمادین باشد، راهی است تا رژیم به اسرائیل نشان دهد ترور هنیه عبور از خط قرمز بوده است. با توجه به نبود واکنش جدی به فعالیتهای هستهای ایران در سالهای اخیر، مقامهای جمهوری اسلامی احتمالا پیشبینی میکنند که چنین اقدامی با واکنش جهانی شدیدی مواجه نخواهد شد.
فارن پالیسی در پایان مینویسد در هر صورت، نگرانی اصلی تهران شکستهای اطلاعاتی و امنیتیاش خواهد بود که میتواند پیامدهای بلندمدتی برای سرویسهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی داشته باشد، پاکسازیها و بدگمانیهایی که تا مدتها پس از پاسخ وعدهدادهشده به اسرائیل ادامه خواهد داشت.