به گفته دو مقام دولت بایدن، به نظر میرسد جمهوری اسلامی در حال تجدیدنظر در برنامه قبلیاش برای آغاز یک حمله چندجانبه به اسرائیل است.
به گزارش پولیتیکو، دولت بایدن در روزهای اخیر از طریق کانالهای دیپلماتیک و دعوت از متحدانش در خاورمیانه، برای متقاعد کردن تهران به انصراف از پیشبرد برنامه حمله نظامی به اسرائیل تلاش کرده است. دو مقام ارشد آمریکایی به این رسانه گفتهاند که ایالات متحده در هشدار به جمهوری اسلامی تاکید کرده که یک حمله گسترده از سوی آنها، تنها تنشها را افزایش میدهد و خطر رویارویی مستقیم دو کشور را به همراه دارد.
پولیتیکو میافزاید که نمایندگان دولت بایدن از جمهوری اسلامی خواستهاند تا در واکنش به ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در تهران تجدیدنظر کند، «زیرا به نظر میرسد مرگ او نتیجه انفجار یک بمب کنترل از راه دور باشد که طی یک عملیات مخفیانه در مهمانسرای سپاه در تهران کار گذاشته شده است، نه اینکه بخشی از یک حمله نظامی بزرگتر باشد».
این در حالی است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیهای که نماینده حماس در تهران هم محتوای آن را تایید کرد، اعلام کرده که یک پرتابه کوتاهبرد با سر جنگی هفت کیلویی از بیرون محل اقامت رهبر حماس، او را کشته است.
در هر صورت، به گفته دو مقام دولت بایدن به پولیتیکو، اکنون به نظر میرسد رهبر جمهوری اسلامی و اطرافیانش برخلاف هفته گذشته، به طور فزایندهای با نظر واشینگتن برای کنار گذاشتن برنامه حمله نظامی گسترده به اسرائیل موافقاند.
مقامهای آمریکایی از طریق واسطههای مختلف به تهران پیام دادهاند که اگر انفجاری که منجر به کشته شدن اسماعیل هنیه شد، نتیجه عملیات مخفی اسرائیل بوده باشد، با توجه به اینکه هیچ شهروند ایرانی در این حادثه کشته نشده است، جمهوری اسلامی باید در برنامهاش برای حمله نظامی به اسرائیل بازبینی کند.
به گفته مقامهای مطلع در دولت بایدن، آنها در هر صورت پیشبینی میکنند جمهوری اسلامی به نوعی به کشته شدن هنیه واکنش نشان دهد، اما به نظر میرسد تهران در حال بازنگری در برنامههایش است و به همین دلیل آمریکا حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را قریبالوقوع ارزیابی نمیکند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، روز چهارشنبه، زمانی که خبرنگاران پرسیدند آیا ایالات متحده معتقد است تهران نظرش را برای حمله گسترده تغییر داده است، گفت که او درباره ارزیابیهای اطلاعاتی خاص صحبت نخواهد کرد، اما تاکید کرد که دولت بایدن «نمیخواهد شاهد تشدید تنش باشد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
واشینگتن در هفته گذشته نشانههایی دریافت کرده بود که نشان میداد تهران احتمالا تلاش خواهد کرد تا در آخرهفته (جمعه تا یکشنبه گذشته) به اسرائیل حمله کند. بر اساس همین پیشبینی هم ایالات متحده جتهای جنگنده و کشتیهایش را به منطقه اعزام کرد تا این نمایش با اثر بازدارندگی به انصراف تهران از حمله منجر شود.
مقامهای آمریکایی همچنان در تلاشاند برای رسیدن به توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس میانجیگری کنند. ماه گذشته، مقامهای دولت بایدن به خبرنگاران گفته بودند که احساس میکنند که در نزدیکترین فاصله تا نهایی شدن این پیمان قرار دارند؛ اما در هفتههای اخیر و در پی سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به واشینگتن و سپس سخنرانی او در کنگره آمریکا که به حملات تلافیجویانه میان اسرائیل و حزبالله منتهی شد، سرعت پیشرفت این مذاکرات کند شد.
نمایندگان ایالات متحده از جمله بیل برنز، مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، و مقامهای اسرائیل، قطر و مصر هفته گذشته با یکدیگر دیدار کردند تا اختلافهای برجسته میان اسرائیل و حماس را حل کنند. اگرچه هنوز هیچ تصمیم نهایی اتخاذ نشده است، مقامهای آمریکایی میگویند اکنون بر این باورند که نتانیاهو برای پیشبرد مذاکرات انگیزه و دیدگاه مثبتی دارد؛ تغییری که به گفته آنها، نتیجه مستقیم فشار نهادهای امنیتی اسرائیل برای پایان دادن به جنگ در غزه و بازگرداندن گروگانها به خانه است.