اعتماد بیشتر شهروندان اسرائيلی به رهبران احزاب سیاسی کنونی، ازجمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، یائیر لاپید، رهبر مخالفان، و بنی گانتز، رقیب اصلی نتانیاهو، بهشدت کاهش یافته است. با توجه به چالشهای ناشی از جنگ، بیشتر اسرائيلیها بر این باورند که نفتالی بنت گزینه مناسبی برای رهبری دولت اسرائيل است. این در حالی است که نفتالی بنت نه حزب سیاسی دارد و نه تمایلی برای بازگشت به عرصه سیاسی.
نتایج آخرین نظرسنجی جمعه گذشته ۲۶ مرداد، حاکی از سردرگمی شدید مردم درمورد رهبری اسرائيل است، بهویژه اینکه حدود یک سوم از مردم اسرائيل هنوز تصمیمی در این زمینه نگرفتهاند و نمیدانند که در صورت زودهنگام بودن انتخابات به چه کسی رای دهند. براساس این نظرسنجی، نتانیاهو و گانتز از محبویت یکسانی برخوردارند و هریک از آنها حدود ۱۸ درصد آرا را به دست خواهند آورد، با این حال ممکن است میزان آرای نتانیاهو در قیاس با گانتز اندکی بیشتر باشد. این بدان معنا است که اگر بنت از نامزدی در انتخابات خودداری کند، نتانیاهو و حزب لیکود همچنان پیشتاز باقی میمانند، زیرا برپایه نظرسنجی اخیر، حزب لیکود به رهبری نتانیاهو ۲۲ کرسی و بنی گانتز، رییس حزب «اردوگاه رسمی» ۲۱ کرسی را در کنست به دست آوردهاند. در پاسخ به این پرسش که در شرایط فعلی چه کسی برای برعهده گرفتن رهبری دولت مناسب است، نتانیاهو با کسب ۴۰ درصد تایید، گانتز را که ۳۹ درصد به دست آورد، شکست داد.
با این حال، اگر نفتالی بنت با کسب ۲۱ کرسی در انتخابات شرکت کند میتواند پیشتاز انتخابات باشد. در این صورت، حزب لیکود ۱۹ کرسی، حزب اردوگاه رسمی ۱۴ کرسی و حزب یشعتید به رهبری یائیر لاپید ۱۱ کرسی را به دست خواهند آورد.
تهیهکنندگان این نظرسنجی هفتگی، که از دو سال به این سو هر جمعه در روزنامه معاریو منتشر میشود، تایید کردهاند که نتیجه این نظرسنجی نشان میدهد که رهبران سیاسی کنونی (چه از ائتلاف حاکم و چه از اپوزیسیون) محبوبیت و مشروعیتشان را از دست دادهاند و اسرائیل با بحران روزافزون رهبری مواجه است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس قانون اساسی اسرائیل، رییس حزبی که بیشترین تعداد کرسیها را به دست آورد حق تشکیل دولت را دارد، مگر در موارد نادری که اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسرائیل، تصمیی جز این بگیرد. بنابراین، در شرایط فعلی، نفتالی بنت، قویترین نامزد برای تصدی پست نخستوزیری خواهد بود، زیرا نتایج نظرسنجی نشان میدهد که از مجموع ۱۲۰ کرسی کنست، ۵۹ کرسی به نفتالی بنت، ۵۱ کرسی به نتانیاهو و ۱۰ کرسی به نمایندگان عرب خواهد رسید. البته ائتلاف جبهه دموکراتیک برای صلح و برابری به رهبری ایمن عوده ۴ کرسی و جنبش عربی برای تغییر به رهبری احمد طیبی ۶ کرسی خواهد داشت. این در حالی است که، براساس نتایج نظرسنجی اخیر، فهرست متحد عربی به رهبری منصور عباس، که در نظرسنجی هفته گذشته ۵ کرسی داشت، تنها ۴ کرسی به دست خواهد آورد.
در نتیجه، چنین پیشبینی میشود که اپوزیسیون بتواند با یکی از دو حزب عربی دولت تشکیل دهد، بهويژه اینکه چندی پیش منصور عباس اعلام کرد که آماده پیوستن به ائتلاف ضد نتانیاهو است. با این حال، اظهارات نژادپرستانه دو تن از رهبران اپوزیسیون (آویگدور لیبرمن و یائیر لاپید) با طرح ائتلاف با نمایندگان عرب همخوانی ندارد. البته با خودداری از تشکیل ائتلاف با نمایندگان عرب، اپوزیسیون نهتنها فرصت پیروزی برای به دست گرفتن قدرت را از دست میدهد که انتخابات هم به دور دوم کشانده میشود و تا آن زمان نتانیاهو در سمت نخستوزیری باقی خواهد ماند.
تهیهکنندگان این نظرسنجی معتقدند که روند فعلی عمدتا ناشی از این احتمال است که نتانیاهو با دادن پاسخ قاطعانه به تهدیدهای جمهوری اسلامی و حزبالله و انتخاب یحیی سنوار برای رهبری جنبش حماس، احساسات مردم را بیپاسخ نمیگذارد. همچنان از نتایج نظرسنجی اخیر چنین برمیآید که درصد بالایی از شهروندان اسرائيلی، که شمارشان به ۴۲ درصد میرسد، بر این باورند که برای پایان دادن به تهدید حزبالله ارتش اسرائيل باید دست به حمله پیشگیرانه بزند. اما ۴۸ درصد از مردم اسرائيل معتقدند که تلاش برای دستیابی به توافقی برای بازگرداندن گروگانها مناسبترین گزینه است. با اینکه درصد افرادی که خواستار جنگ نیستند بیشتر است، درصد افرادی که بر لزوم راهاندازی جنگ تاکید میکنند هم میتواند پیشتازی نتانیاهو در میدان رقابت را حفظ کند.
در پاسخ به این پرسش که آیا اسرائيل میتواند بدون حمایت و مشارکت ایالات متحده با جمهوری اسلامی به مقابله بپردازد، حدود ۲۹ درصد از شهروندان اسرائيلی گفتند که اسرائيل توانایی رویارویی با جمهوری اسلامی را دارد، در حالی که پاسخ ۵۷ درصد دیگر این بود که حمله به ایران تنها با مشارکت ایالات متحده امکانپذیر است.
از آنجا که نتانیاهو اغلب با دولت ایالات متحده، به رهبری جو بایدن، در نزاع و کشمکش است و نفتالی بنت به داشتن روابط خوب با واشینگتن شهرت دارد، شهروندان اسرائيل ترجیح میدهند که در شرایط کنونی نفتالی بنت به نخستوزیری انتخاب شود. با این حال، نباید فراموش کرد که نفتالی بنت در برخی از موارد با اتخاذ مواضع تند و سختگیرانه از نتانیاهو هم پیشی میگیرد. چندی پیش نفتالی بنت در مصاحبهای با شبکه خبری سیانان اعلام کرد که ارتش اسرائيل نباید به حمله به مواضع حزبالله بسنده کند. او با اشاره به اینکه باید سراسر قلمرو لبنان هدف حمله قرار گیرد، گفت: «دولت لبنان، که حزبالله به آن تعلق دارد، جنگ با اسرائیل را آغاز کرده است و ما دیگر فرقی میان لبنان و حزبالله که بخشی از لبنان است قائل نخواهیم شد.»
بنت خاطرنشان کرد که تنها راه جلوگیری از حمله شبانهروزی دشمنان ما از یمن، ایران، عراق و لبنان، دادن پاسخ کوبنده و ضربه زدن به آنها است.
نفتالی بنت افزود: «رهبری سیاسی و نظامی در اسرائيل شکست خورده و نیاز مبرم به تغییر دارد، زیرا رهبری سیاسی منافع شخصی و حزبی را بر منافع دولت و ملت مقدم میدارد و با مهمترین متحدان ما در واشینگتن وارد درگیری غیرضروری میشود. علاوه برآن، برخی از وزاری کابینه با نادیدهگیری بسیاری از کشورهای جهان پیوسته هشدار میدهند که از بمب هستهای علیه نوار غزه استفاده خواهند کرد، در حالی که این رویکرد عملا کودکانه و غیرمسئولانه است. با اینکه رهبری نظامی اسرائيل را افراد وفادار و محبوب تشکیل میدهند، شکست آنها در جنگ اخیر مستلزم تغییر رهبری نظامی است.»
شایان ذکر است که اگر احزاب فعلی بدون حضور نفتالی بنت در انتخابات شرکت کنند، نتیجه انتخابات مشابه نتایج نظرسنجی هفته گذشته خواهد بود و تغییر چندانی به وجود نخواهد آمد.
برگرفته از روزنامه الشرقالاوسط