نشریه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت که صورتجلسه ۱۰ دیدار رهبران ارشد حماس حاکی از آن است که این گروه شبهنظامی از سال ۲۰۲۱ از تنش اجتناب کردهاند تا وانمود کنند که با اسرائيل درگیر نخواهند شد. این در حالی است که در همان زمان بهدنبال حمایت جمهوری اسلامی ایران برای یک حمله بزرگ بودهاند.
به نوشته این رسانه، طی بیش از دو سال، یحیی سنوار با فرماندهان ارشد حماس دیدارهایی ترتیب داده و حملهای را طراحی کرده که آنها امیدوار بودند مخربترین حمله به اسرائیل طی چهار دهه فعالیتشان باشد.
صورتجلسات نشستهای محرمانه حماس که در حمله به غزه بهدست نیروهای نظامی اسرائیل افتاده و نیویورکتایمز و واشینگتنپست آنها را بررسی کردهاند، بیانگر گزارش مفصلی از برنامهریزی برای حمله هفتم اکتبر است. این جلسات همچنین تلاش یحیی سنوار را برای متقاعد کردن متحدان حماس یعنی جمهوری اسلامی ایران و حزبالله برای پیوستن به تهاجم حماس یا حداقل متعهد شدن به نبرد گستردهتر با اسرائیل نشان میدهد.
نیویورکتایمز نوشته که این اسناد صورتجلسه ۱۰ نشست مخفیانه گروه کوچکی از رهبران سیاسی و نظامی حماس در آستانه حمله هفتم اکتبر است.
این رسانه آمریکایی در گزارشش اشاره میکند که حماس در ابتدا قصد داشت این حمله را، که اسم رمز آن «پروژه بزرگ» بود، در پاییز ۲۰۲۲ انجام دهد. اما این طرح بهدلیل تلاش برای متقاعد کردن ایران و حزبالله به مشارکت در اجرای خواسته حماس به تعویق افتاد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته نیویورک تایمز، در این اسناد آمده است که در ژوئیه ۲۰۲۳، حماس یک مقام ارشد را به لبنان اعزام کرد تا با یک فرمانده ارشد ایرانی ملاقات و برای حمله به مکانهای حساس اسرائیل درخواست کمک کند. در جریان آن دیدار، فرمانده ارشد ایرانی به حماس گفت که ایران و حزبالله از اصل حمله حمایت میکنند، اما برای آماده شدن به زمان بیشتری نیاز دارند.
این اسناد که واشینگتنپست یکی از آنها را منتشر کرده است، همچنین میگویند که حماس قصد داشته است در نشست بعدی با حسن نصرالله، رهبر حزبالله در آن زمان، درباره جزئیات بیشتر این حمله صحبت کند، اما روشن نمیشود که آیا این گفتوگو اتفاق رخ داده یا نه.
نویسندگان این نشریه آمریکایی در ادامه مینویسند که حماس از حمایت متحدانش اطمینان داشت، اما به این نتیجه رسید که ممکن است در صورت لزوم بدون مشارکت کامل آنها به کارش ادامه دهد. این موضوع تا حدی به جلوگیری از استقرار یک سیستم پیشرفته دفاع هوایی جدید در اسرائیل برمیگشت و همچنین تحتتاثیر این بود که حماس قصد داشت تلاشها برای عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی را مختل کند. از سوی دیگر به نظر میرسد که اشغال کرانه باختری بهدست اسرائیل و تلاشهای اسرائیل برای اعمال کنترل بیشتر بر مسجدالاقصی در اورشلیم بر عزم حماس برای حمله تاثیرگذار بود.
در بخشی از این گزارش آمده است: «حماس عمدا از سال ۲۰۲۱ دو سال از رویارویی عمده با اسرائیل اجتناب کرد تا غافلگیری حمله هفتم اکتبر را به حداکثر برساند. رهبران حماس در گفتههایشان اشاره کرده بودند که باید دشمن را متقاعد کنند که این گروه شبهنظامی خواهان آرامش در غزه است. همچنین رهبران حماس در غزه اعلام کردند که اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس مستقر در قطر، که سپس در تهران کشته شد، از «پروژه بزرگ» مطلع شد.» پیش از این مشخص نبود که آیا اسماعیل هنیه در جریان این حمله قرار گرفته بود یا نه.
به نوشته نیویورک تایمز، این صورتجلسهها در اواخر ژانویه در کامپیوتری پیدا شد که سربازان اسرائیلی هنگام جستوجوی یک مرکز فرماندهی زیرزمینی حماس در خانیونس آن را به دست آوردند؛ جایی که رهبران حماس با عجله از آن فرار کرده بودند.
بنابر این گزارش، در صورتجلسه ماه اوت تاکید شده است که به یک فرمانده ارشد ایرانی به نام ایزدی گفته شده است که حماس برای حمله به مکانهای حساس در ساعت اول حمله به کمک نیاز دارد.
حمله به اسرائیل حدود یک هزار و ۲۰۰ کشته برجای گذاشت و اسرائیل را بر آن داشت تا غزه را بمباران و به آن حمله کند. در جریان جنگ اسرائيل و غزه، دهها هزار غیرنظامی و شبهنظامی فلسطینی کشته و بسیاری دیگر آواره شدند. این موضوع همچنین به یک جنگ گستردهتر میان اسرائیل و متحدان منطقهای حماس بدل شد که به ترور فرماندهان ارشد جمهوری اسلامی ایران و حزبالله از سوی اسرائیل، تهاجم ارتش اسرائیل به لبنان و همچنین حملات موشکی بالستیک ایران به اسرائیل منجر شد.
پس از حمله هفتم اکتبر حماس، گمانهزنیهایی شد که آیا جمهوری اسلامی ایران و حزبالله از برنامه حماس مطلع بودهاند یا نه. علی خامنهای در گفتههایش هرگونه نقشی در حمله هفتم اکتبر را رد کرده است، با این حال اسناد بررسیشده نشان میدهند که رهبران حماس درمورد حمایت از متحدان منطقهای صحبت کردهاند و گزارشهایی نیز مبنی بر کمک مقامهای ایرانی و حزبالله به طراحی حمله و آموزش جنگجویان وجود دارد.
در واکنش به گزارش نیویورک تایمز و همچنین گزارش واشینگتنپست، نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل «هر نوع ادعا برای مرتبط کردن عملیات ۷ اکتبر به تهران» را رد کرد.
نمایندگی جمهوری اسلامی درباره دسترسی اسرائیل به اسنادی درخصوص اطلاع تهران از عملیات هفتم اکتبر، ادعاهای پیشین مبنیبر بیاطلاعی ایران را تکرار و تاکید کرد: «در شرایطی که مسئولان حماس مستقر در دوحه اعلام کردهاند که آنها هم اطلاعی از این عملیات نداشتهاند و طراحی، تصمیم و مدیریت عملیات مزبور، صرفا برعهده شاخه نظامی حماس مستقر در غزه بوده است، هر نوع ادعایی که این عملیات را به ایران و یا حزبالله چه بهصورت جزئی یا کلی مرتبط نمایند، فاقد اعتبار بوده و سندسازی تلقی میشود.»