چند روز پیش از آغاز نشست «طرح ابتکاری سرمایهگذاری آینده» در عربستان سعودی، گروهی برگزیده از مهمانان برای اولین بار نگاهی به طرح تریلیون دلاری شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، انداختند، طرحی که نشان میدهد این کشور آیندهای فراتر از نفت دارد.
به گزارش بلومبرگ، گروهی از سرمایهگذاران، فعالان حوزه سرگرمی، و چهرههای تاثیرگذار فضای مجازی از سراسر جهان به جزیره سنداله رفتند، اولین پروژه ابرشهر نئوم که به روی بازدیدکنندگان باز میشود. این تفریحگاه دارای هتلهای فوقلوکس و لنگرگاهی با ۸۶ اسکله است تا قایقهای تفریحی ثروتمندان آنجا پهلو بگیرند و بازدیدکنندگان در آبهای شفاف دریای سرخ شنا کنند.
موفقیت سنداله و ابرشهر نئوم که هزینه ساخت آن بین ۵۰۰ میلیارد تا ۱.۵ تریلیون دلار برآورد میشود بسیار حیاتی است. افتتاح سنداله چند روز پیش از آغاز هشتمین نشست «طرح ابتکاری سرمایهگذاری آینده» بود که به «داووس در صحرا» نیز معروف است و مدیران ارشد حوزه مالی و فناوری از والاستریت گرفته تا سیلیکون ولی در آن حضور پیدا میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ابرشهر نئوم طراحی شده است تا از بندری آیندهگرا و یک مقصد گردشگری لوکس گرفته تا قطب انرژی پاک و محل برگزاری جام جهانی فوتبال و بازیهای زمستانی آسیایی را در بر بگیرد. نئوم قرار است شهری از آینده باشد که «زندگی روزمره را متحول میکند». این شهر نه تنها فرصتی برای طراحی مجدد شهرهای عربستان سعودی و گذار از نیروگاههای فسیلی به نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر بلکه وعدهای جسورانه برای بازنگری در چگونگی ظاهر و عملکرد شهرها در سراسر جهان است.
سخنگوی نئوم در بیانیهای اعلام کرد که تمام پنج منطقه این پروژه در دست احداثاند.
رابرت موگیلنیکی، پژوهشگر ارشد در موسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشینگتن، گفت: «این پروژههای بلندپروازانه قمارهای بزرگیاند. به نظر من، دولت عربستان سعودی آماده است تا در کوتاهمدت بار اصلی تامین مالی بسیاری از پروژههای عظیم را بر عهده بگیرد، و پیشبینی میشود که سرمایهگذاری بخش خصوصی و خارجی در میانمدت و بلندمدت محقق شود.»
زمانبندی بلندپروازانه
شاهزاده محمد بن سلمان ایده نئوم را در سال ۲۰۱۵ مطرح کرد و نیاز عربستان سعودی به «پایتختی تجاری و اقتصادی» را شرح داد. او چشماندازش از شهری را ارائه داد که همهچیز با هوش مصنوعی مرتبط باشد، از خرید گرفته تا سرگرمی و مراقبتهای پزشکی و سفر.
هرچند پیشبینی شده بود پروژه اصلی تا سال ۲۰۲۵ افتتاح شود، احداث نئوم در واقعیت دشوارتر از آن بود که تصور میشد. نئوم غیر از جزیره سنداله، حدود ۱۲ پروژه گردشگری آیندهگرای دیگر را نیز شامل میشود و برخی از آنها شبیه فیلمهای علمیتخیلیاند. قرار است نیروگاه سبز هیدروژنی و پیستهای اسکی تروجنا در سال ۲۰۲۶ افتتاح شوند و تروجنا در سال ۲۰۲۹ میزبان بازیهای زمستانی آسیایی خواهد بود.
چالشبرانگیزترین بخش ابرپروژه نئوم لاین است، دو ساختمان آینهای با ارتفاع ۵۰۰ متر و طول ۱۷۰ کیلومتر که از ساحل تا دل صحرا امتداد دارند و در برخی نقاط با مناظر کوهستانی در هم میآمیزند. اما برخی بخشهای پروژه با موانع فناوری مواجه است.
نئوم موفق شده است برخی شرکتهای خارجی را جذب کند. پروژه هیدروژن سبز از حمایت شرکت تامین گاز صنعتی «ایر پروداکتس» آمریکا برخوردار است، و قرار است سنداله میزبان چندین هتل تحت مدیریت ماریوت اینترنشنال باشد. به گفته سخنگوی نئوم، علاقه سرمایهگذاران خارجی به این پروژه رو به افزایش است.
در ماه آوریل، نئوم میزبان نمایندگانی از حدود ۴۰ موسسه جهانی و منطقهای بود تا بتوانند پیشرفت پروژه را از نزدیک ببینند.
بهرغم ابراز تردیدها در مورد تحققپذیری نئوم، عربستان سعودی با جدیت به این پروژه ادامه میدهد و وبسایت گراوند ایکس (Ground X) تصاویر شبکهای متشکل از ۴۵۲ دوربین دور تند، ۶۳ دوربین زنده و بیش از ۳۰۰ موقعیت پهپادی از سراسر محل پروژه را به نمایش میگذارد که نشان میدهد کار در حال انجام است.
در حال حاضر، امیدها به سنداله است، اولین بخش از پروژه نئوم که افتتاح و به روی عموم باز شده است.