بیماری سرطان روده بزرگ تا مدتها تنها در افراد بالای ۶۵ سال گزارش میشد، اما از دهه ۱۹۹۰، تعداد افراد زیر ۵۰ سال مبتلا به سرطان روده بزرگ پیوسته بیشتر شد. دانشمندان اینک یک کمبود کلیدی را بهعنوان نشانهای هشداردهنده برای سرطان روده بزرگ در جوانان مطرح کردهاند.
به گزارش نیویورکپست، دکتر جوئل میسون، متخصص گوارش از دانشگاه تافتز، اخیرا بیان کرده است که خونریزی مقعدی، تغییر محسوس در روال دفع و کمخونی ناشی از فقر آهن از نشانههای رایج در سرطان روده بزرگ به شمار میروند.
میسون در ماه ژوئن گفته بود: «از اینکه سطح اضطراب جوانان را بالا ببرم، بیزارم اما روندها بسیار نگرانکنندهاند و شاید منطقی باشد که جوانان را درباره علائمی که باید به آنها توجه کنند، کمی هوشیارتر کنیم.»
کمبود آهن یکی از فراگیرترین مشکلات تغذیهای در جهان به شمار میآید.
بنا بر نتایج مطالعه جدیدی که در جاما نتورک اوپن (JAMA Network Open) منتشر شد، ۲۹ درصد بزرگسالان آمریکایی با کمبود آهن مطلق یا عملکردی مواجهاند و این بدان معنا است که از هر سه آمریکایی، یک نفر ممکن است کمبود آهنی داشته باشد که تشخیص داده نشده است.
به گزارش انجمن هماتولوژی آمریکا، کمبود مطلق آهن که بیشتر در زنان، کودکان، گیاهخواران و افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری مطلق دارند، شایع است، به کاهش شدید یا نبودن ذخیره آهن در بدن اطلاق میشود. در این نوع کمبود، ذخیره آهن بهشدت کاهش یافته یا کاملا از بین رفته است.
در کمبود آهن عملکردی، ذخیره آهن کافی در بدن وجود دارد اما این آهن بهطور موثر در دسترس نیست تا برای تولید گلبولهای قرمز به کار رود.
کمبود آهن سیستم ایمنی را تضعیف و مبارزه با بیماری را برای بدن سختتر میکند.
از نشانههای کمبود آهن میتوان به خستگی، ضعف، سردی دست و پا، درد قفسه سینه، رنگپریدگی پوست، کاهش اشتها، تنگی نفس، سرگیجه، سردرد، و میل به خوردن مواد غیرخوراکی مانند یخ، کاغذ و حتی گل رس اشاره کرد.
مواد غذایی غنی از آهن عبارتاند از: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، اسفناج، حبوبات، غلات کامل و تخممرغ.
کمبود آهن میتواند به کمخونی منجر شود که در آن تعداد گلبولهای قرمز کاهش مییابد. این مشکل زمانی رخ میدهد که یا بدن نتواند آهن کافی جذب کند یا مواد غذایی غنی از آهن به میزان کافی مصرف نشود یا فرد بیشتر از آنچه بدن قادر به جایگزینی آن است، خون از دست بدهد.
بنا بر مطالعهای در سال ۲۰۲۳، در حدود ۳۰ تا ۷۵ درصد بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ کمخونی مشاهده شده است.
به گفته دکتر وقاص تای، متخصص سرطان در بروکلین، مردان در حالت عادی و بدون وجود بیماری یا مشکل خاصی، نباید دچار کمخونی شوند و این اولین نشانهای است که برای تشخیص آن را بررسی میکنیم. در مورد زنان هم اگر خونریزیهای ماهانه آنان شدید نباشد، هموگلوبین نباید پایین باشد. در این زمان است که ما کولونوسکوپی را پیشنهاد می کنیم.»
ناگفته نماند که مصرف بیش از حد آهن نیز میتواند به همان اندازه کمبود آن، خطرناک باشد.
تحقیقات حاکی از آن است که مصرف بیش از حد آهن میتواند خطر ابتلا به سرطان ریه و روده بزرگ را افزایش دهد. محققان معتقدند که تومورها از آهن اضافی برای سوختوساز و رشد خود استفاده میکنند. علاوه بر این آهن اضافی میتواند در کبد انباشته شود و مسمومیت به دنبال داشته باشد.
به همین دلیل است که متعادل بودن میزان آهن در بدن بسیار اهمیت دارد. مصرف مکملهای آهن ممکن است به دستیابی به این تعادل کمک کند اما متخصصان توصیه میکنند مصرف آنها حتما زیرنظر پزشک باشد.