آیا افغانستان طالبانی برای دولت جدید آمریکا مسئله است؟

دونالد ترامپ در جریان کارزار انتخابات بارها در مورد افغانستان صحبت کرد، اما سیاستش را در قبال رژیم طالبان مشخص نکرد

بسیاری از شهروندان افغانستان در داخل و خارج این کشور نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را با هیجان دنبال کردند. البته تعداد مهاجران افغان مقیم ایالات متحده حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر براورد می‌شود که در نتیجه انتخابات ایالات متحده نقش تاثیرگذاری ندارد، اما سلطه طالبان بر افغانستان و وعده‌های دونالد ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی او و رویکرد اعضای ارشد حزب جمهوری‌خواه در مقابل طالبان، باعث شدند بسیاری از افغان‌ها به اینکه افغانستان طردشده بار دیگر در کانون توجه ایالات متحده قرار بگیرد، امیدوار شدند.

آخرین انتخابات ریاست‌جمهوری در افغانستان سال ۲۰۱۹ برگزار شد که در آن، اشرف غنی با کمتر از یک میلیون رای اعلام پیروزی کرد و هم‌زمان عبدالله عبدالله مدعی شد که بیشترین رای را کسب کرده است. اعلام نتایج آخرین انتخابات جنجالی افغانستان حدود یک سال طول کشید و در نهایت ۱۹ مارس ۲۰۲۰، اشرف غنی و عبدالله عبدالله هم‌زمان و در فاصله حدود ۵۰۰ متری از هم به‌عنوان رئیس‌جمهوری افغانستان سوگند خوردند.

بسیاری از افغان‌ها به دلیل تقلب گسترده در انتخابات‌هایی که در افغانستان برگزار شد، از این پدیده که روشی مردم‌سالارانه در دموکراسی‌های جهان برای تعیین حکومت است، سرخورده‌اند، اما سلطه طالبان بر افغانستان که در دوران جو بایدن اتفاق افتاد، باعث شد افغان‌ها به دولت جدید ایالات متحده به رهبری دونالد ترامپ امیدوار باشند.

کامالا هریس در گردهمایی‌های انتخاباتی به جز چند مورد که از عملیات خروج آمریکا از افغانستان دفاع کرد و آن را اقدامی مسئولانه دانست، در مورد وضعیت این کشور تحت سلطه طالبان و پیامدهای خروج آمریکا از افغانستان هیچ اظهارنظری نکرد. برعکس، دونالد ترامپ در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایش به‌تکرار در مورد افغانستان صحبت کرد و برخی مقام‌های حزب جمهوری‌خواه نیز علنا از جبهه مقاومت ملی افغانستان حمایت کرده و از دولت بایدن خواسته‌اند ارسال بسته‌های پول نقد به کابل را که طالبان از آن بهره می‌برند، متوقف کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

امیدواری افغان‌ها به نگاه متفاوت ترامپ به وضعیت افغانستان را می‌توان در واکنش‌ها و نظرسنجی‌های آنلاین در صفحات چهره‌های معروف شبکه‌های اجتماعی مشاهده کرد.

علاوه بر این، جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود نیز که حمایت چندین سناتور جمهوری‌خواه را با خود دارد، پیش از اعلام نتایج نهایی و رسمی، در پیامی پیروزی ترامپ را تبریک گفت.

علی‌میثم نظری، رئیس کمیته روابط خارجی جبهه مقاومت ملی افغانستان، دو ساعت پیش از سخنرانی دونالد ترامپ به مناسبت پیروزی در انتخابات، در پیامی در ایکس نوشت: «به نمایندگی از جبهه مقاومت ملی افغانستان، صمیمانه‌ترین تبریک‌هایم را به رئیس‌جمهوری دونالد ترامپ به‌مناسبت انتخاب او به عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا ابراز می‌کنیم.»

نظری افزود که چهار سال گذشته در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، ایالات متحده در قبال افغانستان «سیاستی عمیقا ناقص» داشت که باعث ناامیدی مردم افغانستان شد و «اکنون زمان آن است که این اشتباه‌ها اصلاح شوند».

رئیس کمیته روابط خارجی جبهه مقاومت ملی با اشاره به ارسال بسته‌های پول نقد از ایالات متحده به افغانستان تحت عنوان کمک بشردوستانه گفت: «حمایت مالی هنگفت از طالبان باید متوقف شود.» او تاکید کرد که جامعه بین‌المللی باید مقاومت مردم افغانستان را به رسمیت بشناسد و از خواسته‌های این جبهه برای ایجاد افغانستانی دموکراتیک، غیر متمرکز و مردمسالار حمایت کند.

مایکل مک‌کال، رئیس پیشین کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، هم بارها با اعضای جبهه مقاومت ملی افغانستان ملاقات کرده و در سخنرانی‌هایی در مجلس، خواستار توقف ارسال پول نقد به افغانستان تحت عنوان کمک بشردوستانه شده بود، اما روند ارسال این کمک‌ها که براساس گزارش‌ سازمان‌های ناظر، طالبان هم از آن‌ها بهره می‌برند، همچنان ادامه دارد.

مک‌کال ماه آوریل در سخنانی در مجلس نمایندگان گفت: «ما به‌درستی می‌دانیم که پول مالیات دهندگان آمریکایی به جای اینکه به زنان و کودکان رنج‌دیده افغان برسد، به جیب طالبان و متحدانشان می‌رود.»

دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی در مورد افغانستان چه گفت؟

دونالد ترامپ در دورام مبارزات انتخاباتی‌ در این مورد که اگر پیروز شود، در مورد رژیم طالبان چه سیاستی را پیش می‌گیرد سخن نگفت، اما از «خروج آشفته» دولت بایدن از افغانستان بارها انتقاد کرد و آن را «فاجعه‌بار و غیرمسئولانه» خواند. 

ترامپ ماه اوت در سخنرانی در کارولینای شمالی گفته بود در صورت پیروزی در انتخابات، در روز نخست کار در کاخ سفید، مقام‌های مسئول در روند خروج آمریکا از افغانستان را اخراج خواهد کرد. 

او در سخنرانی‌هایش در گردهمایی‌های انتخاباتی تاکید کرد که او نیز قصد خروج از افغانستان را داشت،‌ اما این کار را بدون هزینه انسانی و با قدرت انجام می‌داد. 

 

ترامپ در یک سخنرانی انتخاباتی در ایالت نیوهمپشایر نیز به خروج آمریکا از افغانستان اشاره کرد و گفت که این تصمیم باعث آسیب به وجهه آمریکا در سطح جهانی شد و متحدان آمریکا را ناامید کرد. او اعلام کرد که اگر در مقام ریاست‌جمهوری قرار داشت، عملیات خروج «منظم‌‌تر و امن‌تر» انجام می‌شد.

 ترامپ در گردهمایی دیگری در آیووا، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات دولت بایدن دانست و گفت که این اقدام باعث شد افغانستان به پایگاهی برای تروریست‌ها تبدیل شود و طالبان قدرت را در دست بگیرند. او تاکید کرد که آمریکا با این خروج نادرست به متحدانش در افغانستان پشت کرد و هزاران نفر از همکاران افغان آمریکا را در معرض خطر قرار داد.

ترامپ در مناظره با جو بایدن هم به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اشاره کرد و گفت که این تصمیم باعث تضعیف جایگاه آمریکا در جهان شد و به چین و روسیه فرصت داد نفوذشان را در منطقه افزایش دهند. او گفت که در صورت انتخاب مجدد، تلاش خواهد کرد «آسیب‌های ناشی از این تصمیم‌های اشتباه» را جبران و از متحدان آمریکا حمایت کند و جلو تهدیدهای تروریستی را بگیرد.

ترامپ همچنین بارها به اهمیت پایگاه نظامی بگرام در شمال کابل اشاره کرده و گفته است که این پایگاه نباید تخلیه می‌شد. او معتقد است که نیروهای آمریکایی باید پایگاه بگرام را حفظ می‌کرد، زیرا این پایگاه به دلیل نزدیکی به چین اهمیتی راهبردی دارد.

ترامپ که اکنون پس از یک مبارزه نفسگیر و دشوار به کاخ سفید برگشته، سیاست واضح و روشنی در قبال افغانستان ارائه نکرده است، اما نمایندگان جمهوری‌خواه‌ در مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا، حمایت قاطعشان را از جبهه مقاومت ملی افغانستان و متوقف کردن ارسال پول نقد به افغانستان اعلام کرده‌اند.

بیشتر از جهان