دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، ادعا کرده که با پایان مأموریت نظامی واشنگتن صدها هزار قبضه سلاح در افغانستان باقی مانده است و طالبان این تسلیحات را در اختیار دارند.
او در مصاحبه با فاکس نیوز، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را «بههمریخته» توصیف کرد.
ترامپ گفت که واشنگتن معادل ۸۵ میلیارد دلار تجهیزات نظامی، شامل کامیونها، هواپیماها، تفنگها و اسلحه جدید، به نیروهای افغان داده بود.
او گفت نیروهای افغان که آمریکاییها آنها را آموزش داده و تجهیز کرده بودند، تنها به حدود ۴۰هزار سلاح نیاز داشتند، اما تا خروج آمریکا از افغانستان، آن نیروها حدود ۷۰۰هزار تفنگ و سلاح در اختیار داشتند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده با اشاره به اینکه طالبان این شمار از تسلیحات را بهدست آوردند، افزود: «آنها بقیه را میفروشند و ثروتاندوزی می کنند.»
ترامپ گفت که در دوران تصدی مسند ریاست جمهوری آمریکا به مقامها دستور داده بود که تمامی تجهیزات نظامی را از افغانستان خارج کنند، تا از افتادن این تجهیزات بهدست طالبان جلوگیری شود.
او افزود: «من هر میخ را میخواهم، هر پیچ را میخواهم، هر پیچ و مهرهای را میخواهم، من تمام پارچههای برزنتی چادرها، آن چادرهای بزرگ، را میخواهم. همه آنها را میخواهم.»
اما ترامپ ادعا کرد که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، توصیه کرده بود که تجهیزات نظامی را بگذارند همانجا بماند، زیرا این کار را ارزانتر از انتقال آنها میدانست.
رئیسجمهوری پیشین آمریکا معقتد است که ژنرال میلی باید بهدلیل عملکرد ناموفقش در زمینه خروج نیروهای نظامی از افغانستان در دادگاه نظامی محاکمه شود.
ترامپ همچنین نحوه خروج سربازان آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ تحت رهبری حکومت بایدن را «شرمآورترین دوره» خواند.
طالبان و آمریکا در ماه فوریه ۲۰۲۰ توافقنامه دوحه را امضا کردند. براساس این توافقنامه، طالبان از هدف قراردادن نیروهای آمریکایی خودداری کردند و درعوض، حملاتشان را به نیروهای حکومت پیشین افغانستان افزایش دادند.
با امضای این توافقنامه، حمایت واشنگتن از حکومت پیشین افغانستان روزبهروز کاهش یافت و یکی از دلایل سرنگونی حکومت افغانستان، امضای توافقنامه دوحه شمرده میشود.
واشنگتن در ۳۱ اوت ۲۰۲۱ به دو دهه حضور نظامی آمریکا در افغانستان پایان داد.
طالبان برای بیش از یک سال و نیم است که در افغانستان حاکمیت دارند، به تسلیحات ساخت آمریکا متعلق به نیروهای پیشین افغانستان مجهزند و با این تسلیحات قدرتنمایی میکنند. این تسلیحات طالبان را نسبتبه ارتشهای برخی از کشورهای منطقه در درجه بالاتری قرار داده است.
از زمان تسلط طالبان بر افغانستان تاکنون، فروش و قاچاق اسلحه متعلق به نیروهای پیشین افغانستان وجود دارد. اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، روز پنجشنبه ۳۱ فروردینماه، در پیام تبریک عید خود ادعا کرد که طالبان به فروش اسلحه و قاچاق مواد مخدر مشغولاند و از همین طریق ثروتمند شدهاند.
هند و پاکستان از دستیابی تروریستها به تسلیحات باقیمانده از نیروهای نظامی پیشین افغانستان ابراز نگرانی کردهاند، اما کماکان تجهیزشدن تروریستها با این تسلیحات ادامه دارد؛ هرچند طالبان تاکید دارند که با قاچاق و فروش اسلحه برخورد جدی میکنند.