هیئتی به نمایندگی از رژیم طالبان در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد که از ۱۱ تا ۲۲ نوامبر در جمهوری آذربایجان برگزار میشود، شرکت کرده است.
این نخستین بار است که سازمان ملل متحد در این نشست بینالمللی میزبان طالبان است که رژیم آنها را هیچ یک از دولتهای جهان به رسمیت نشناختهاند.
رویترز در گزارشی اشاره کرد که نشست تغییرات اقلیمی (کاپ ۲۹) در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی چندجانبه است که مقامهای رژیم طالبان از زمان تصرف کابلــ پس از ۲۰ سال جنگ با نیروهای ناتوــ در آن شرکت کردهاند.
مولوی مطیعالحق خالص ۶۱ ساله، رئیس سازمان ملی حفاظت محیطزیست در رژیم طالبان، روز یکشنبه، در بیانیهای که در رسانههای طالبان منتشر شد، اعلام کرد برای نخستین بار در راس هیئتی در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد شرکت میکند.
او تاکید کرد که افغانستان از آسیبپذیرترین کشورها از تغییرات اقلیمی است و مهم است که دیدگاه طالبان به شرکتکنندگان این نشست منتقل شود.
د چاپېریال ساتنې ملي ادارې لوی رییس مولوي مطیع الحق خالص د ملګرو ملتونو د اقلیمي بدلون نړیوال کنفرانس (COP-29) کې د ګډون په موخه اذربایجان ته سفر کړی.
— هدایت الله (هدایت) (@Hedayatullah111) November 10, 2024
#مليتلویزیون pic.twitter.com/hRayFC80V0
مولوی خالص افزود: «ما با آمادگی کامل در راه جمهوری آذربایجانیم و کوشش میکنیم در این کنفرانس مشکلات افغانستان را با جهان در میان بگذاریم.»
در کنفرانس تغییرات اقلیمی سال ۲۰۲۳ که در امارات متحده عربی برگزار شد (کاپ ۲۸)، درخواست طالبان برای شرکت در این کنفرانس رد شد و مقامهای سازمان ملل متحد اعلام کردند که به دلیل نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان و عمل نکردن طالبان به وعدههایشان در زمینههای مختلف از جمله تحصیل و اشتغال زنان و دختران، با شرکت این گروه در کنفرانس موافقت نمیکنند.
مشخص نیست هيئت طالبان در باکو با مقامهای دیگر کشورهای شرکتکننده در این نشست ملاقات و گفتوگو خواهند کرد یا خیر.
رویترز به نقل از یک منبع مطلع نوشت جمهوری آذربایجان مقامهای سازمان محیطزیست طالبان را بهعنوان «ناظر» به کاپ ۲۹ دعوت کرد تا آنها را بتوانند در بحثها و مذاکراتی که بخشی از برنامه رسمی کنفرانس نیستند و معمولا در حاشیه رویداد اصلی برگزار میشوند، شرکت کنند و احتمالا جلساتی دوجانبه با شرکتکنندگان داشته باشند.
این منبع افزود از آنجا که سازمان ملل متحد طالبان به عنوان دولت قانونی افغانستان به رسمیت نشناخته است، مقامهای این رژیم نمیتوانند بهعنوان نمایندگان رسمی افغانستان در مذاکرات رسمی کشورهای عضو سازمان ملل یا دیگر نهادهای بینالمللی شرکت کنند.
همزمان با آغاز کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در جمهوری آذربایجان، اداره هماهنگی کمکهای بشردوستانه این سازمان (اوچا) در مطلبی که در وبسایت آن منتشر شد، نوشت: «افغانستان همچنان یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان از تغییرات اقلیمی است. بر اساس شاخص سازگاری جهانی نوتردام، افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در این زمینه است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این مطلب آمده است که بین سالهای ۱۹۵۱ تا ۲۰۱۰، میانگین دمای سالانه در افغانستان حدود ۱.۸ درجه سانتیگراد افزایش یافته که تقریبا دو برابر میانگین جهانی است. بر اساس مدلهای تغییرات اقلیمی، پیشبینی میشود که میانگین افزایش سالانه دمای افغانستان در آینده به طور قابلتوجهی بیشتر از میانگین جهانی باشد و تا سال ۲۰۳۰، خطر خشکسالی بسیاری از مناطق این را کشور در معرض خطر قرار دهد.
افغانستان در پنج سال اخیر پیوسته در شرایط خشکسالی قرار داشته و این وضعیت روی منابع درآمدی و اقتصاد خانوادهها تاثیر گذاشته است. با فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱ که به فرار سرمایهها، توقف فعالیت بسیاری از سازمانهای امدادرسان، شرکتهای تولیدی و از بین رفتن فرصتهای شغلی منجر شد، تعدادافراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه نیز بسیار افزایش یافت.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد و سازمان بازرس ویژه ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سیگار)، دولتهای جهان از زمان سلطه طالبان بر افغانستان، شش میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به این کشور کمک کردهاند که از این میان، دو میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار را ایالات متحده آمریکا و بقیه را دیگر دولتها به افغانستان اعطا کردهاند. با وجود این، دلایل مختلف از جمله ادامه خشکسالی، بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله، دسترسی گسترده طالبان به کمکهای بشردوستانه و استفاده از این کمکها برای تقویت نهادهای رژیم و همچنین بیکاری گسترده باعث شده است که آمار افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در این کشور همچنان روبهافزایش باشد.
البته سازمان هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اوایل هفته گذشته در گزارشی، اعلام کرد که کمکهای بشردوستانه به افغانستان توانسته است جلو قحطی در این کشور را بگیرد.