شبهنظامیان حوثی یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار دارند، روز دوشنبه اعلام کردند که به مرکز اسرائیل حمله موشکی کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حوثیها با صدور بیانیهای اعلام کردند که یک طی یک عملیات نظامی پایگاه نظامی نهال سورک در جنوب شرقی یافا را هدف قرار دادهاند و مدعی شدند که «اصابت دقیق بود و به آتشسوزی منجر شد».
در همین حال ارتش اسرائيل اعلام کرد که آتشسوزی به دلیل رهگیری موشک و سقوط بقایای آن ایجاد شد. بر اساس بیانیه، «پس از به صدا درآمدن آژیرها در مناطق شفلات یهودا، یهودا و لاخیش در مرکز اسرائیل، نیروی هوایی اسرائیل یک پرتابه را که از سمت یمن نزدیک شد، رهگیری کرد.»
ارتش اسرائیل در این بیانیه تاکید میکند که این پرتابه وارد خاک اسرائیل نشد و آژیرها طبق پروتکل به صدا درآمدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شبهنظامیان حوثی یمن که بخشی از «محور مقاومت» جمهوری اسلامی در برابر اسرائیل و ایالات متحده به شمار میروند، از زمان آغاز جنگ غزه بهطور متناوب پهپادها و موشکهایی به سوی اسرائیل شلیک کردهاند. این گروه در طول جنگ غزه، حمله، آزار و تهدید کشتیهای عبوری از دریای سرخ و خلیج عدن را نیز آغاز و امنیت این مسیر تجاری حیاتی را بهشدت مختل کرد.
پنتاگون شنبهشب اعلام کرد که جنگندههای آمریکایی طی چند حمله هوایی، انبارهای تسلیحات پیشرفته حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن را هدف قرار دادهاند.
بر اساس گزارشها، این انبارها حاوی تسلیحاتی بودند که برای حمله به کشتیهای نظامی و غیرنظامی در دریای سرخ و خلیج عدن استفاده میشدند.
پیشرفت در مذاکرات آتشبس لبنان
در حالی که حملات اسرائیل به لبنان همچنان ادامه یافته است، گیدئون سار، وزیر خارجه اسرائیل، روز دوشنبه گفت که پس از هدف قرار دادن حزبالله، پیشرفتهایی در آتشبس با لبنان حاصل شده است.
سار در پاسخ به سوالی در مورد آتشبس احتمالی با لبنان گفت: «پیشرفتهای مشخصی وجود دارد و ما با آمریکاییها روی این موضوع کار میکنیم.»
روز یکشنبه نیز روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارانوت گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، و جو بایدن، رئيسجمهوری این کشور، میخواهند جنگ در لبنان را تا پیش از مراسم تحلیف ترامپ در ۲۰ ژانویه به پایان برسانند.
بر اساس این گزارش، مذاکرات برای توافق بهسرعت در حال پیشرفت است و اسرائيل و آمریکا پیشنویس توافق آتشبس در لبنان را ردوبدل کردهاند. آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا، نیز برخی پیشنویسها را با نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، مبادله کرده است.
به گفته منابع اسرائیلی، اصول این توافق چنین است که در آن، حزبالله از شمال رود لیتانی عقبنشینی میکند اما ارتش اسرائیل به مدت ۶۰ روز در خط اول روستاها باقی خواهد ماند تا ارتش لبنان تمام زیرساختهای حزبالله در این منطقه را نابود کند. پس از این مدت، نیروهای اسرائیلی هم به خط مرزی آبی عقبنشینی خواهند کرد.
منابع نزدیک به حزبالله به شبکه العربیه گفتهاند که این گروه شبهنظامی با عقبنشینی به شمال رود لیتانی موافق است اما شرط آزادی عمل اسرائیل در خاک لبنان را رد کرده است. این منابع همچنین گفتند که حزبالله اکثر شرایط اعلامشده را پذیرفته و تعهد داده است که دوباره مسلح نخواهد شد.
افزایش حملات حزبالله به اسرائیل در اکتبر
پایگاه خبری اورشلیم پست در گزارشی اعلام کرد که در اکتبر ۲۰۲۴، دستکم دو هزار ۲۹۱ موشک و پرتابه هوایی وارد خاک اسرائیل شدهاند.
این خبرگزاری با استناد به دادههای مرکز تحقیقاتی آلما نوشت که حزبالله در اکتبر ۲۰۲۴ چهار برابر بیشتر از ماههای گذشته به اسرائیل حمله کرد. این گروه لبنانی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران مسئولیت ۶۹۴ مورد از یک هزار و ۱۵۸ حادثه ثبتشده در اسرائیل را بر عهده گرفته است.
دادههای آلما نشان میدهد از زمانی که حزبالله حملاتش به اسرائیل را در هشتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز کرد، سه هزار و ۲۳۵ حمله رخ داده است، یعنی به طور متوسط، ماهی ۲۷۰ حمله. تنها در ماه اکتبر ۵۴ نفر در شمال اسرائیل بر اثر حملات حزبالله کشته شدند که از این میان، ۴۰ نفر سرباز ارتش اسرائیل بودند. ۱۰ غیرنظامی اسرائیلی و چهار کارگر خارجی نیز کشته شدهاند.
در همین حال، حملات اسرائيل هم به مواضع حزبالله لبنان در هفتههای گذشته شدت گرفته است. تصاویر منتشرشده از شهر نبطیه، در جنوب لبنان که یکی از پایگاههای اصلی حزبالله به شمار میرود، نشان میدهد که این شهر در جریان بمباران بیامان ارتش اسرائيل ویران شده است.
این شهر یکی از محلهای انبار تسلیحاتی زیرزمینی حزبالله است. دو هفته پیش و در جریان بمباران یکی از تونلهای حزبالله در حومه این شهر، شدت انفجار به حدی بود که دستگاههای لرزهنگاری در شمال اسرائيل هشدار زلزله ثبت کردند.
گزارشها از حمله به سوریه
روز دوشنبه خبرگزاری دولتی سوریه گزارش داد که اطلاعات اولیه حاکی از حمله اسرائیل به حومه شهر حمص است. خبرگزاری سانا اطلاعات بیشتری از این حمله منتشر نکرد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در واکنش به حمله هوایی ارتش اسرائیل به جنوب سوریه که به کشته شدن یکی از فرماندهان ارشد حزبالله منجر شد، خواستار «تحریم تسلیحاتی» اسرائیل و «اخراج این کشور از سازمان ملل» شد.
این واکنش پس از آن است که دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد حمله ارتش اسرائیل به آپارتمانی متعلق به حزبالله در جنوب سوریه، به کشته شدن ۹ نفر از جمله یک فرمانده این گروه شبهنظامی منجر شد. تلویزیون العربیه نام این فرمانده حزبالله را سلیم عیاش اعلام کرد و گزارش داد که او از متهمان اصلی پرونده ترور رفیق حریری، نخستوزیر سابق لبنان، بوده است.