تظاهرات معترضان اسرائیلی برای «۴۰۰ روز اسارت گروگان‌ها»؛ قطر میانجی‌گری را متوقف کرد

قطر به اسرائیل و حماس گفته است تا زمانی که «تمایل و جدیت» برای آتش‌بس نداشته باشند مذاکرات میانجی‌گری را متوقف می‌کند

وزارت خارجه قطر روز شنبه اعلام کرد که این کشور هم به گروه‌ حماس و هم به اسرائیل گفته است که دیگر برای آتش‌بس و توافق درمورد آزادسازی گروگان‌ها میانجی‌گری نخواهد کرد. دوحه افزود این تعلیق تا زمانی که دو طرف اسرائیلی و فلسطینی «تمایل و جدیت» را برای ازسرگیری مذاکرات نشان دهند ادامه خواهد داشت.

به گزارش رویترز، قطر ماه‌هاست که در کنار ایالات متحده و مصر برای رسیدن به توافق طرف‌های درگیر در جنگ غزه تلاش می‌کند. اکنون به نظر می‌رسد که کناره‌گیری دوحه از روند میانجی‌گری می‌تواند تلاش‌ها برای دستیابی به توافق را پیچیده‌تر کند.

وزارت امور خارجه قطر همچنین اعلام کرد که گزارش‌ رسانه‌ها درباره آینده دفتر سیاسی حماس در دوحه دقیق نیست. رویترز روز جمعه به نقل از یک مقام آمریکایی خبر داده بود که واشینگتن از قطر خواسته است گروه حماس را اخراج کند و دوحه این پیام را به شبه‌نظامیان فلسطینی منتقل کرده است.

با این حال رویترز روز شنبه نوشت که یک مقام مطلع گفته است قطر به این نتیجه رسیده است که با توقف تلاش‌های میانجی‌گری‌اش دیگر دلیلی ندارد دفتر سیاسی حماس در آنجا باقی بماند.

قطر از سال ۲۰۱۲ میزبان رهبران سیاسی حماس به عنوان بخشی از توافق با ایالات متحده بوده است و حضور این گروه در آنجا پیشرفت مذاکرات را تسهیل کرده است.

وزارت خارجه قطر در اعلامیه‌اش تاکید کرد که «دوحه ۱۰ روز پیش در آخرین تلاش‌ها برای دستیابی به توافق، به طرف‌ها اطلاع داد در صورت بی‌نتیجه بودن مذاکرات در این دور، تلاش‌ها برای میانجی‌گری میان حماس و اسرائیل را متوقف خواهد کرد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

حماس و اسرائیل هنوز هیچ واکنش رسمی به این موضوع نشان نداده‌اند.

آخرین دور مذاکرات در اواسط اکتبر با رد پیشنهاد آتش‌بس کوتاه‌مدت از سوی حماس با شکست مواجه شد. اسرائیل نیز پیش‌تر برخی از پیشنهادها برای آتش‌بس طولانی را رد کرده بود.

اسماعیل هنیه، رهبر قبلی این گروه که در ماه ژوئیه اسرائیل او را در ایران ترور کرد، نیز در دوحه مستقر بود. جسد او در اوایل ماه اوت برای خاکسپاری به قطر منتقل شد.

اعتراض به آزادنشدن گروگان‌های اسرائیلی

شنبه‌شب و هم‌زمان با اعلام خروج قطر از میانجی‌گری مذاکرات اسرائیل و حماس، صدها تن در مقابل مقر ارتش اسرائیل برای برپایی تظاهرات هفتگی گرد هم آمدند تا به آزاد نشدن گروگان‌ها اعتراض کنند.

به گزارش تایمز اسرائیل، معترضان با در دست داشتن پلاکاردها و سر دادن شعارهایی علیه دولت نتانیاهو، به ۴۰۰ روز ربوده شدن گروگان‌ها و بی‌نتیجه ماندن تلاش‌ها برای بازگشت آن‌ها اعتراض کردند.

رسانه‌های اسرائیلی اعلام کردند که جمعیت تظاهرات تل‌آویو در شنبه‌شب بیش از هفته‌های اخیر بوده است. این تظاهرات اولین راهپیمایی بعد از تجمع بزرگی بود که روز سه‌شنبه پس از برکناری یوآو گالانت از سمت وزارت دفاع اسرائیل انجام شد. گالانت، که به دستور بنیامین نتانیاهو برکنار شد، از طرفداران توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها بود.

حمله پنتاگون به انبار حوثی‌ها

در ادامه تحولات خاورمیانه، پنتاگون اعلام کرد که جنگنده‌های آمریکایی شنبه‌شب چندین حمله هوایی به انبارهای تسلیحات پیشرفته حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن انجام داده‌اند.

براساس گزارش‌ها، این انبارها حاوی تسلیحاتی بودند که برای حمله به کشتی‌های نظامی و غیرنظامی در دریای سرخ و خلیج عدن استفاده می‌شدند.

رسانه‌های نزدیک به شبه‌نظامیان حوثی در یمن تایید کردند که نیروهای آمریکایی و بریتانیایی طی سه حمله مناطق النهضین و الحفا در جنوب صنعا را هدف قرار داده‌اند.

این حملات هوایی پس از حدود ۱۰۰ حمله حوثی‌ها به کشتیرانی دریای سرخ انجام شد که تلفات جانی و مالی و اختلالات گسترده‌ای در مسیرهای تجاری این آبراه استراتژیک به جا گذاشت.

حملات اسرائیل به سوریه و لبنان

دیده‌بان حقوق بشر سوریه شنبه‌شب گزارش داد که در حملات هوایی نیروهای اسرائيل به مناطقی در شمال و شمال غرب سوریه، پنج نفر از جمله چهار نیروی حامی جمهوری اسلامی کشته شده و هشت نفر دیگر مجروح شده‌اند.

بنابر این گزارش، اسرائیل در این حملات، مرکز تحقیقات علمی و انبارهایی در نزدیکی سفیرا در شرق حلب را هدف قرار داده است. چهار نیروی حامی جمهوری اسلامی در این محل‌ها کشته شدند. نفر پنجم در جریان دو حمله هوایی دیگر در منطقه سراقب در استان ادلب کشته شد.

در همین حال، خبرگزاری رویترز روز شنبه به نقل از ارتش اسرائیل گزارش داد که «حملات برای نابودی زیرساخت‌های حزب‌الله» در جنوب لبنان به‌شدت ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری لبنان، ارتش اسرائیل روز شنبه به خیام و منطقه مرجعیون در نزدیکی مرز این کشور با لبنان حمله کرد. ارتش اسرائیل جمعه شب نیز پس از صدور دستور تخلیه، ۱۴ حمله هوایی به مناطق برج البراجنه، حارت حریک، لیلکی و حدث در حومه جنوبی بیروت انجام داد.

به گفته وزارت بهداشت لبنان، حملات اسرائیل به این کشور از اکتبر ۲۰۲۳ تا کنون دست‌کم سه هزار و ۱۱۷ کشته و ۱۳ هزار و ۸۸۸ نفر مجروح بر جا گذاشته است.

بیشتر از جهان