سفیر دولت آینده آمریکا در اسرائيل؛ حامی پیمان ابراهیم و سرسخت در برابر جمهوری اسلامی

هاکبی در تمام دوران فعالیت سیاسی‌اش از حامیان صریح اسرائیل، مدافع ساخت شهرک‌های یهودی در کرانه باختری و منتقد جمهوری اسلامی ایران بوده است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، روز سه‌شنبه اعلام کرد که مایک هاکبی، فرماندار سابق آرکانزاس، را به عنوان سفیر بعدی ایالات متحده در اسرائیل معرفی می‌کند؛ انتخابی که می‌تواند نشان‌دهنده سیاست آینده واشینگتن در قبال درگیری‌های خاورمیانه باشد.

هاکبی در تمام دوران فعالیت سیاسی‌اش از حامیان صریح اسرائیل و مدافع دیرینه شهرک‌‌سازی در کرانه باختری بود و انتقادهای شدیدی هم علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کرده است.

او که زمانی نامزد حزب جمهوری‌خواه برای ریاست‌جمهوری بود، به مدت شش سال میزبان یک برنامه هفتگی در شبکه فاکس‌نیوز بود که سال ۲۰۱۵ به پایان رسید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

هاکبی از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۷ فرماندار آرکانزاس شد و در دو انتخابات ریاست‌جمهوری سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۶ از نامزدهای حزب جمهوری‌خواه در  انتخابات مقدماتی بود.

دختر او، سارا هاکبی سندرز، فرماندار فعلی آرکانزاس است. سارا هاکبی از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ معاون مطبوعاتی ترامپ در کاخ سفید بود.

دیدگاه‌های هاکبی در مورد جمهوری اسلامی ایران

هاکبی دیدگاه‌هایش را درباره جمهوری اسلامی ایران پیش از این به‌روشنی بیان کرده است. او سال ۲۰۱۵ در گفت‌وگو با روزنامه‌نگاران اسرائیلی در اورشلیم، جمهوری اسلامی را با «ماری» مقایسه کرد که نمی‌توان به آن اعتماد کرد و باید «کشته شود» و گفت که نتانیاهو احتمالا تنها فرد واجدشرایط است که می‌تواند جهان را از تهدیدی که تهران در صورت دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای به وجود خواهد آورد، آگاه کند.

هاکبی هنگامی که نامزد جمهوری‌خواهان برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ بود، برای گفت‌وگو درباره توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی عازم اسرائیل شد و تاکید کرد که «به ایران نباید اعتماد کرد»

او با انتقاد از سیاست دولت اوباما در قبال تهران، تاکید کرد که برجام اسرائیلی‌ها را به سمت کوره‌های آدم‌سوزی می‌برد. او در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان افزود: «دولت ایران قابل اعتماد نیست. ما تحت فشار قرار گرفته‌ایم وارد توافقی شویم که چیزی به ما نمی‌دهد، اما به ایرانی‌ها این ظرفیت را می‌دهد که در نهایت به سلاح هسته‌ای دست یابند و این دیوانگی است... من فکر می‌کنم این خطرناک‌ترین وضعیتی است که ما با آن مواجهیم، نه فقط برای خاورمیانه، بلکه برای بقیه جهان و تا زمان طولانی.»

مایک هاکبی در آن زمان توضیح داد: «این توافق اساسا تسلیح و تجهیز یک کشور تروریستی است. آن‌ها آمریکایی‌ها را ربودند، آمریکایی‌ها را کشتند و حالا آمریکایی‌ها را گروگان گرفته‌اند. دولت ایران قابل اعتماد نیست.»

با اینکه انتقاد از توافق هسته‌ای و تاکید بر روابط نزدیک با اسرائیل راهبرد مشترک تمام نامزدهای اصلی حزب جمهوری‌خواه برای ریاست‌جمهوری بود، در آن زمان، روابط ایالات متحده با اسرائیل به طور خاص جزو جذابیت‌های مهم هاکبی برای محافظه‌کاران مذهبی در پایگاه جمهوری‌خواهان به شمار می‌رفت.

دیدگاه‌ها درمورد فلسطین و کرانه باختری

هاکبی سال ۲۰۱۷ در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌ان‌ان، مواضعش را درباره شهرک‌سازی در کرانه باختری این‌طور اعلام کرد: «چیزی به نام اشغال وجود ندارد.» و نشان داد که از تمام اقدام‌های اسرائيل دفاع می‌کند.

هاکبی از مسیحیان انجیلی است. بخش عمده‌ای از طرفداران ترامپ که در انتخابات پنجم نوامبر به رئیس‌جمهوری سابق آمریکا رای دادند، مسیحیان انجیلی‌‌اند که به‌شدت طرفدار اسرائیل‌اند.

انتخاب هاکبی از سوی ترامپ برای سفارت اسرائيل بلافاصله با استقبال مقام‌های ارشد تل‌آویو مواجه شد، اما احتمالا برای فلسطینی‌ها که هاکبی در گذشته آرمان‌ ملی‌گرایانه آنان را نادیده گرفته بود، خوشایند نخواهد بود.

ترامپ در بیانیه‌ای درباره انتخاب مایک هاکبی گفت: «او اسرائیل و مردم اسرائیل را دوست دارد. مردم اسرائیل نیز او را دوست دارند. مایک برای برقراری صلح در خاورمیانه خستگی‌ناپذیر تلاش خواهد کرد!»

به این ترتیب در زمانی که اسرائیل در حال مبارزه با گروه شبه‌نظامی فلسطینی حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان است و با جمهوری اسلامی ایران نیز در تقابل مستقیم است، هاکبی ۶۹ ساله یکی از حساس‌ترین پست‌های دیپلماتیک واشینگتن را به عهده خواهد گرفت.

هاکبی پیش از این در اظهاراتی از جو بایدن به دلیل فشار بر اسرائیل به منظور تعدیل رفتارش در جنگ غزه انتقاد و با درخواست‌های دولت دموکرات فعلی برای آتش‌بس در آنجا مخالفت کرده بود.

این در حالی است که بیشتر کشورها شهرک‌سازی در اراضی کرانه باختری را که اسرائیل در جنگ ۱۹۶۷ اشغال کرد، غیرقانونی می‌دانند.

مایک هاکبی پیش از این سمت دیپلماتیک نداشته و در اولین دولت دونالد ترامپ خدمت نکرده است. انتخاب او برای نمایندگی آمریکا در اسرائيل که به تایید سنا نیاز دارد، در حالی است که ترامپ برای فرونشاندن تنش‌ها در خاورمیانه با فشار زیادی مواجه خواهد شد.

سفیر دولت ترامپ در اسرائیل در اولین دوره ریاست‌جمهوری او، دیوید فریدمن بود که روی میانجی‌گری برای پیمان ابراهیم کار می‌کرد. هدف پیمان ابراهیم نزدیکی و عادی‌سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی بود.

پس از انتخاب هاکبی، فریدمن با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «او دوست عزیز من است و کاملا از او حمایت می‌کنم.»

بیشتر از جهان